Aleşii locali cer Guvernului cazărmile militare. Unde ar putea fi construite noi locuinţe ANL în Galaţi

Aleşii locali cer Guvernului cazărmile militare. Unde ar putea fi construite noi locuinţe ANL în Galaţi
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Primăria municipiului Galaţi a pus ochii pe cazărmile Ministerului Apărării Naţionale şi vrea să le preia pentru a construi în locul lor blocuri ANL, cu apartamente destinate închirierii de către tinerii sub 35 de ani, medici şi profesori, dar şi locuinţe de serviciu.

Pe masa aleşilor locali a ajuns, spre dezbatere şi aprobare, un proiect de hotărâre prin care se solicită transmiterea imobilelor 302 şi 3006, din domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Apărării Naţionale în domeniul public al municipiului Galaţi şi administrarea Consiliului Local Galaţi, în vederea realizării de locuinţe şi funcţiuni complementare spaţiilor de locuit prin programe ANL. Este vorba despre Unitatea Militară Cazarma 302, situată pe bulevardul George Coşbuc nr. 249, în suprafaţă de 10.817 de metri pătraţi, şi de Unitatea Militară Cazarma 3006 de pe strada Tecuci nr. 165, în suprafaţă de 22.550 de metri pătraţi.

De ce ne trebuie

Proiectul de hotărâre porneşte de la premisa că, pe lângă lipsa de locuinţe, o altă problemă o reprezintă lipsa de terenuri, cu dotări tehnico-edilitare, pe care să se poată construi aceste locuinţe. „În urma corespondenţei purtate cu Ministerul Apărării Naţionale, s-au identificat două imobile care se află în domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Apărării Naţionale. Se doreşte preluarea celor două imobile de la Ministerul Apărării Naţionale în vederea construirii de locuinţe, prin programele ANL, pentru tineri specialişti din domeniul sănătăţii şi învăţământului, pentru închirierea de către tineri până în 35 ani care îndeplinesc condiţiile legii, precum şi includerea în cadrul programului de construcţii locuinţe de serviciu”, se arată în raportul de specialitate al proiectului. Potrivit legii, în urma solicitării transmise prin Hotărârea Consiliului Local, Guvernul emite hotărârea de transmitere a respectivelor imobile.

Câte blocuri

Proiectul de hotărâre prevede că, pe terenul cazărmii 302, Consiliul Local Galaţi va realiza, în colaborare cu Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), trei blocuri cu regim de înălţime maxim parter şi cinci etaje, cu un număr total de maxim 132 apartamente, cu locurile de parcare aferente, destinate închirierii pentru tinerii specialişti din învăţământ şi sănătate. În raportul de specialitate se precizează că, la nivelul municipiului Galaţi, sunt necesare 85 de cadre medicale, iar deficitul de cadre didactice este de 493, tocmai de aceea „ar fi utilă asigurarea unor locuinţe pentru stabilizarea forţei de muncă”.

Pe terenul cazărmii 3006 ar urma să fie ridicate opt blocuri de locuinţe cu regim de înălţime maxim parter plus cinci etaje şi un număr de circa 352 apartamente, plus locurile de parcare aferente, destinate închirierii. Jumătate dintre locuinţele construite aici, dar nu mai puţin de 176, vor fi transmise, cu terenul şi parcarea aferentă, în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Apărării Naţionale.

Locuinţele ar urma să fie realizate într-un termen de zece ani de la transmiterea imobilelor cu fonduri ANL sau din alte surse de finanţare legal constituite.

Citit 3126 ori Ultima modificare Marți, 25 Iulie 2017 20:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.