Evaluaţi acest articol
(9 voturi)
1 comentariu

România se pregăteşte pentru cele mai mari funeralii din ultima jumătate de secol. Trupul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi adus în ţară, miercuri, pe data de 13 decembrie.

Casa Regală a României a anunţat, ieri, programul complet al funeraliilor Regelui Mihai I al României, care va fi adus, pe 13 decembrie, la Bucureşti, pe Aeroportul Otopeni, unde va avea loc o ceremonie religioasă, după care va fi transportat la Castelul Peleş (publicul nu va avea acces). În aceeaşi zi, la ora 14,00, corpul neînsufleţit al Regelui va fi aşezat în Holul de Onoare al Castelului Peleş, iar până la ora 18,00, sunt programate vizite ale oficialităţilor pentru a transmite condoleanţe.

Acces pentru public, de miercuri seară

Miercuri, 13 decembrie 2017, la ora 18,00, corpul neînsufleţit al Majestăţii Sale Defuncte va fi transportat de la Castelul Peleş la Sala Tronului din Palatul Regal (Calea Victoriei, nr. 49-53), unde va ajunge la ora 20,30. Ceremonia va avea caracter privat. Publicul nu va avea acces în Sala Tronului pe durata ceremoniei.
Toţi cei care vor dori să depună flori şi să se închine la catafalcul Majestăţii Sale Defuncte vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal miercuri - între orele 21,00 şi 24,00, joi - între orele 8,00 şi 22,00 şi vineri - între orele 8,00 şi 22,00.

Regulile Casei Regale

Cei prezenţi la Palatul Regal pentru a aduce un ultim omagiu Regelui Mihai I sunt rugaţi să respecte următoarele reguli: să fie îmbrăcaţi în ţinută corespunzătoare (culori închise), să nu poarte sacoşe, genţi ori bagaje voluminoase de niciun fel, să nu vină însoţiţi de copii sub şapte ani, nici cu cărucioare de copii, să nu folosească aparate de fotografiat, telefoane mobile ori alte instrumente electronice (fotografierea şi filmarea sunt interzise, din respect pentru solemnitatea ocaziei), să aibă la ei un document de identitate. De asemenea, Casa Regală a comunicat că nimeni nu va putea depune florile personal, la catafalc. Florile vor fi aşezate în grădina din faţa Palatului Regal sau pe trotuarul din faţa grilajului Palatului. Personalul Casei Majestăţii Sale va fi la faţa locului, pentru a îndruma publicul participant. Persoanele care vin la catafalc sunt rugate să nu aducă volume, scrisori, ilustrate, timbre, documente sau fotografii. Toate acestea pot fi trimise ulterior, prin poştă, pe adresa Palatului Elisabeta. În incinta Palatului Regal, fumatul şi vorbitul la telefonul mobil sunt strict interzise. Pe perioada accesului la Palatul Regal, va funcţiona un post de prim-ajutor.
Sâmbătă, 16 decembrie 2017, la ora 10,30, un scurt serviciu religios va fi oficiat în Sala Tronului de la Palatul Regal. La ora 10,55, sicriul cu corpul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal. Acolo va avea loc o scurtă ceremonie religioasă şi militară. Accesul publicului în Piaţa Palatului este liber, în zonele special amenajate pentru participanţi. La ora 11,15, sicriul va fi aşezat în maşina mortuară. De la ora 11,25 la ora 12,15, Cortegiul funerar va merge, cu viteză redusă, pe traseul Piaţa Palatului Regal - Calea Victoriei - Splaiul Independenţei - Piaţa Unirii - Intrarea pe Dealul Mitropoliei. De la ora 12,30 la ora 14,00, la Catedrala Patriarhală va avea loc slujba de înmormântare. Publicul şi presa nu vor avea acces în catedrală. Între orele 14,00 şi 18,20, cortegiul funebru se va deplasa la Curtea de Argeş, pe ruta Piaţa Unirii, Piaţa Universităţii, Piaţa Romană, Arcul de Triumf, Chitila, Titu, Găeşti, Topoloveni, Piteşti, Curtea de Argeş. Cortegiul funerar nu se va opri, de-a lungul călătoriei, dar va încetini viteza în localităţi.
Sâmbătă, 16 decembrie 2017, la ora 18,45, va avea loc slujba de îngropare a Regelui Mihai I în Noua Catedrală de la Curtea de Argeş. Ceremonia va fi privată, în prezenţa Custodelui Coroanei, a Familiei Regale a României şi a membrilor Familiilor Regale străine prezenţi la eveniment. Publicul va avea acces doar în faţa porţii de intrare în parcul Arhiepiscopiei de Argeş. Noua Catedrală nu va putea fi vizitată în primele şapte zile după înmormântare.
Familia Regală anunţă mare doliu pentru 40 zile şi doliu timp de trei luni (de la deces). Marele doliu şi doliul se referă la prezenţa publică a membrilor Familiei Regale.

Citit 1896 ori Ultima modificare Vineri, 08 Decembrie 2017 14:09

1 comentariu

  • postat de REPUBLICANUL Sâmbătă, 09 Decembrie 2017 15:28 5.13.130.*** Link la comentariu
    0
    4

    DIN CE AM MAI CITIT PRIN PRESA ,CEA MAI NUMEROASA PARTICIPARE LA FUNERALII S-A CONSTATAT LA 25 IUNIE 1963,CAND SUTE DE MII DE OAMENI AU CONDUS PE ULTIMUL DRUM ,PE CEA CONSIDERATA CU ADEVARAT O REGINA(SI FARA CONTESTATARI!!!),REGINA CANTECULUI POPULAR ROMANESC ,GENIALA SI INEGALABILA MARIA TANASE,ADMIRATA SI INDRAGITA DE LA OAMENI CA SADOVEANU SI BRANCUSI PANA LA SIMPLII OIERI DIN INIMA MUNTILOR!!!CRED CA DE O MARE PARTICIPARE A AVUT PARTE SI INMORMANTAREA CONDUCATORULUI STATULUI,GHEORGHE GHEORGHIU -DEJ,IN MARTIE ,1965...SUNT CURIOS CAM CATA LUME VA DORI SA-L CONDUCA LA GARA PE FOSTUL REGE,CONTESTAT DEJA DE FOARTE MULTA LUME,CA DACA POPORUL L-AR FI VRUT PE TRON ,NIMIC NU L-AR FI IMPIEDECAT SA REALIZEZE ACEST LUCRU,DAR POPORUL A DORIT SI S-0A PRONUNTAT PENTRU REPUBLICA SI PRESEDINTE,CA SI IN RUSIA,ITALIA,GERMANIA SI ALTE MARI STATE MONARHIA A RAMAS O PAGINA A TRECUTULUI ,O PAGINA CE A FOST INTOARSA IREVERSIBIL!!!!TRAIASCA REPUBLICA SI PRESEDINTELE!!!

    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.