Galaţiul ar putea avea 18 tramvaie noi, fabricate la Arad

Galaţiul ar putea avea 18 tramvaie noi, fabricate la Arad
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

Un singur ofertant înscris la licitaţia de 26 de milioane de euro


Compania românească Astra Vagoane Călători SA, cu sediul în Arad, este singura care a depus o ofertă în cadrul licitaţiei lansate de Primăria municipiului Galaţi pentru achiziţia a minimum opt şi maximum 18 tramvaie noi. Valoarea estimată a contractului-cadru este de 119.780.640 de lei cu TVA - peste 26 de milioane de euro, iar criteriul de atribuire este cel mai bun raport calitate-preţ.

"Tramvaiul românesc, fără competitori", scria, recent, economica.net, argumentând că, după ce la Cluj a depus singura ofertă la licitaţia pentru achiziţia a 22 de tramvaie, Astra Vagoane Călători nu a avut competitori nici la Oradea.

Iată că povestea se repetă şi la Galaţi. Potrivit datelor din sistemul electronic de achiziţii publice, producătorul român de tramvaie este singurul ofertant înscris în competiţia lansată de municipalitate.

Aşa cum aţi mai putut citi în "Viaţa liberă", în acest moment, flota activă a Transurb numără 37 de tramvaie, dintr-un total de 53. Cel mai "tinerel" tramvai datează din 1986, în condiţiile în care toate sunt achiziţionate la mâna a doua. Vagoanele nu dispun de instalaţii de climatizare, nu au podea joasă şi nici acces pentru persoanele cu dizabilităţi, dar au consum ridicat de energie. Motiv pentru care se zdruncină pe un terasament de 24 de kilometri, din care doar o bucată de şase kilometri a beneficiat de modernizare.

Acesta este motivul pentru care a fost lansată achiziţia publică pentru tramvaie noi. Concret, Primăria îşi doreşte un acord cadru pe 24 de luni, cu un singur operator, care va livra minimum opt tramvaie şi maximum 18. Achiziţia are ca surse de finanţare fondurile europene nerambursabile - 85 la sută, bugetul naţional - 13 la sută şi bugetul local - 2 la sută. Licitaţia va fi cu clauză suspensivă, Primăria urmând să cumpere atâtea tramvaie câţi bani europeni va accesa.

Potrivit autorităţilor, tramvaiele care vor fi achiziționate vor fi dotate cu facilități pentru accesul persoanelor cu dizabilități, aer condiționat, sistem de numărare a călătorilor, sistem e-ticketing şi sistem pentru informarea cetățenilor.

În prezent, singurele mijloace de transport public noi din Galaţi sunt cele 14 troleibuze fabricate de Skoda Electric, la Pilsen, în Cehia.

Mai jos, două dintre tramvaiele care circulă prin Galați (foto Iulia Kelt):

Citit 11579 ori Ultima modificare Sâmbătă, 21 Iulie 2018 00:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.