Dacă reuşiţi să le deblocaţi uşa. WC-urile racordate la utilităţi, puse, în sfârşit, în funcţiune (FOTO)
Foto: Iulia Kelt

Dacă reuşiţi să le deblocaţi uşa. WC-urile racordate la utilităţi, puse, în sfârşit, în funcţiune (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(46 voturi)

Primele zece toalete civilizate, racordate la apă şi canalizare, din cele 23 amplasate pe domeniul public au devenit, în sfârşit funcţionale, susţine Primăria municipiului Galaţi. La finele acestei luni, se împlineşte un an de când a fost contractată achiziţia şi montajul unui număr maxim de 40 de asemenea toaletele modulare. Joi seara, pe uşile cabinelor de WC, apăruseră deja instrucţiunile de folosire, scrise cu atâtea greşeli încât pare că autorul a tras apa peste limba română.

„Unitatea aceptă bagnote de 1 leu şi 5 lei; Vă rugăm îchideţi uşa la părăsirea toaletei; sumele de bani introduse în plus se vor consuma la utilizări ulteriore ale TOALETEI PUPLICE”, scrie agramat pe afişul cu instrucţiuni de folosire pe care, joi după-amiază, l-am găsit lipit pe uşa toaletei modulare amplasate în Parcul Şahiştilor din Ţiglina I. Din păcate, unii cetăţeni n-au mai avut răbdare să fie pusă în funcţiune aşa că şi-au făcut nevoile... mari şi mici în jurul ei.

Un afiş similar era lipit, ieri, şi pe uşa toaletei moderne din zona Casei de Cultură a Sindicatelor, pe care astăzi o vor folosi şi participanţii la mitingul electoral. Curioşi să vedem cum arată în interior, am căutat în poşetă o "bagnotă" de un leu. Numai că, un tânăr care chiar avea nevoie de toaletă ne-a luat-o înainte. A introdus leul, a apăsat butonul şi... nimic! Uşa a rămas blocată, iar leul înghiţit, bărbatul fiind nevoit să intre într-o toaletă ecologică. Primăria Galaţi, căreia i-am semnalat situaţia, ne-a dat asigurări că toaleta cu pricina este funcţională şi că uşa ei se deschide.

Unde găsiţi noile toalete

Conform administraţiei locale, pe domeniul public au fost amplasate, până acum, 23 toalete modulare, racordate la utilităţi, din care zece sunt funcţionale din 10 mai. Acestea sunt amplasate în: Parcul de la Turnul TV, Parcul UNICOM, Parcul „Gh. Asachi”, Parcul Libertăţii, Parcul Casei de Cultură a Sindicatelor, Parcul Viva, Parcul din Micro 17 (Penny Market), Parcul Şahiştilor din Ţiglina I, Piaţa Micro 39 A şi Bariera Traian/Deltacar.

Potrivit Primăriei, alte 13 WC-uri racordate la apă şi canalizare, care vor deveni funcţionale în următoarele luni, se află în: Pacul Cloşca, Parcul Rizer, Parcul Elice, Grădina Publică (două), Parcul Micro 39B, bloc V4 – J5, Piaţa Centrală (două), capăt traseu autobuz Micro 19 (două), capăt traseu autobuz Cimitir „S f.Lazăr”, capăt traseu autobuz Micro 13 B şi Micro 40, Căsuţă.

Care este prețul noilor WC-uri

Aşa cum aţi putut citi în ziarul „Viaţa liberă”, pentru achiziţia şi montajul unui număr maxim de 40 toalete moderne Primăria a încheiat cu firma gălăţeană Agioser Construcţii Civile şi Industriale un acord-cadru în valoare maximă de 2.378.013 lei cu TVA. Valoarea totală a primului contract subsecvent pentru primele zece WC-uri este de 646.874 lei cu TVA.

Conform Primăriei, valoarea unei toalete modulare este, în medie, de 64.687,40 de lei (inclusiv costurile de racorduri la utilităţi - apă, canalizare, energie electrică). Trebuie spus că pentru realizarea instalaţiei electrice de utilizare la primele zece WC-uri, a fost încheiat un contract în valoare de 27.965 de lei cu TVA, SC VIM Engineenering SRL.

Cât costă funcţionarea lor

Primăria afirmă că a încheiat cu SC Toi Toi & Dixi SRL Bucureşti un acord-cadru pentru servicii de spălare, curăţare, igienizare şi dezinfecţie, a celor 40 de toalete modulare, a celor două toalete fixe din Orăşelul Copiilor şi a celei din parcarea aferentă Liceului Economic. „Valoarea contractului este de 1.083.268,90 lei cu TVA, pentru o perioadă de 12 luni, (34,51 lei cu TVA la o trecere pentru igienizarea unei toalete/zi), suma fiind calculată pentru a acoperi două igienizări/toaletă/zi (dacă va fi cazul)”, precizează Primăria.

De asemenea, a mai fost încheiat cu SC Tachyon SRL şi un contract pentru întreţinere şi mentenanţă a sistemului electronic de plată, antiefracţie şi alarmare, pentru 40 de toalete modulare, în valoare de 31.654 lei cu TVA.

În prezent, se află în derulare o licitaţie pentru achiziţia şi montajul a două fose septice ecologice, necesare pentru două toalete amplasate pe Faleza Inferioară şi despre care Primăria spune că vor fi puse în funcţiune până în luna octombrie a acestui an.

Foto Iulia Kelt și Anca Melinte

Citit 9206 ori Ultima modificare Luni, 13 Mai 2019 00:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.