Primăria, amendată pentru tăierea copacilor din Parcul Eminescu

Primăria, amendată pentru tăierea copacilor din Parcul Eminescu

Anca Melinte
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)
19 comentarii

Pentru tăierea a nouă arbori din Parcul Eminescu, printre care unul vechi de o sută de ani, Garda Naţională de Mediu - Comisariatul Judeţean Galaţi a sancţionat Primăria municipiului Galaţi cu o amendă de 50.000 de lei.

În orice oraş din lumea civilizată, un arbore de o sută de ani, al cărui trunchi depăşea o sută de centimetri în diametru, ar fi fost protejat, iar autorităţile ar fi făcut tot posibilul pentru a-l ţine cât mai mult în viaţă. Nu şi în Galaţi, din păcate, unde un plop negru care împlinise o sută de ani a căzut, la comanda Primăriei Galaţi, sub drujba SC Gospodărire Urbană! La fel ca alţi opt arbori pe care, iniţial, municipalitatea îi declarase oficial drept "sănătoşi". Paradoxal, potrivit unui document public pe internet, municipalităţii i se punea în vedere să acorde "o atenţie deosebită celor câteva specii protejate prin lege aflate în Parcul Eminescu", fiind nominalizat un "Populus Nigra - care a împlinit 100 de ani". Pentru tăierea lui, dar şi a altor opt arbori din Parcul Eminescu, Primăria a fost amendată de către Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu Galaţi cu suma de 50.000 de lei.

Ce s-a întâmplat

Potrivit Gărzii Naţionale de Mediu - Comisariatul Judeţean Galaţi, Primăria a primit sancţiunea de 50.000 de lei pentru faptul că, în cadrul proiectului de modernizare a Parcului Eminescu, actul de reglementare din punct de vedere a protecţiei mediului - decizia etapei de încadrare - nu prevedea tăierea niciunui copac. Mai mult, prin proiect, toţi erau declaraţi copaci sănătoşi!
Paradoxal, deşi, în documentele depuse, municipalitatea nu îşi propusese să taie nici un copac, ulterior au fost tăiaţi nouă arbori, conform proceselor verbale puse la dispoziţie Gărzii de Mediu. Potrivit sursei citate, tăierea lor s-a făcut fără ca autoritatea de reglementare - Agenţia pentru Protecţia Mediului - să fie notificată că au intervenit modificări ori că s-au descoperit copaci bolnavi. Deşi, prin proiect, ei fuseseră identificaţi copac cu copac, unul câte unul! Şi chiar dacă proiectantul ar fi greşit, Primăria avea, oricum, obligaţia să verifice situaţia!
Din păcate, spune Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu, s-a tăiat şi un plop negru - Populus Nigra - un arbore cu o vechime mai mare de o sută de ani şi cu un diametru al trunchiului mai mare de un metru. Un arbore care ar fi fost protejat în alt oraş şi pentru care s-ar fi luat toate măsurile pentru a fi ţinut cât mai mult timp în viaţă! Nu a fost cazul la Galaţi!

Ce arbori au fost tăiaţi

Aşa cum aţi putut citi deja în ziarul "Viaţa liberă", Primăria Galaţi ne-a declarat în scris că "În cadrul proiectului de modernizare nu s-a tăiat niciun copac. ADP-ul a toaletat/ curăţat copacii uscaţi din parc". Cum ADP-ul (care nu mai există - n.r.) nu putea fi decât SC Gospodărire Urbană SRL, am solicitat informaţii acestei instituţii. SC Gospodărire Urbană SRL ne-a transmis că, în urma notei telefonice din 21 martie 2019 a Primăriei Galaţi, a realizat tăieri mecanice şi de corecţie a arborilor, dar şi motivele care au stat la baza acestor lucrări. "În Parcul Eminescu au fost tăiaţi/ doborâţi următorii arbori: un plop euroamerican, de peste 75 de ani, cu un diametru de peste 125 cm, cu o foarte mare scorbură şi foarte multe ramuri uscate; trei salcâmi cu scorburi şi uscaţi în procent de peste 80 la sută (două bucăţi) şi unul uscat în totalitate; un arţar cu scorbură şi cu o înclinaţie de peste 45 de grade; un dud alb cu o despicătură longitudinală pe tot trunchiul arborelui şi ramuri uscate în procent de peste 50 la sută; un castan cu o scorbură de peste 40 de centimetri diametru şi cu un grad mare de putrezire; doi salcâmi japonezi, cu vârsta de peste 60 de ani şi cu scorburi foarte adânci".
Din păcate, până la închiderea ediţiei, nu am obţinut un punct de vedere din partea Primăriei Galaţi cu privire la amenda aplicată de Garda de Mediu.

Citit 8734 ori Ultima modificare Luni, 08 Iulie 2019 01:23

19 comentarii

 • postat de 2 puncte Joi, 27 Iunie 2019 18:47 77.111.246.*** Link la comentariu
  0
  17

  1. Cand au fost taiati...INTR-O SINGURA NOAPTE... toti teii (in numar de cateva zeci de arbori !!!) din zona bibliotecii V.A.Urechia, tei care aveau aproape 100 de ani, tei taiati pe vremea primarului de trista amintire, marius stan, nu am vazut asa o izbucnire de revolta democratica. In afara de arborii despre care este vorba in articol, au mai fost taiati in ultima perioada o multime de copaci care obturau vizibilitatea catre diferitele terase aparute ca dupa ploaie si care s-au extins peste tot pe domeniul public facand din Galati un veritabil ORAS-TERASA.

  2. In afara de aberatia ca amenda este aplicata institutiei Primaria Galati si nu persoanei care are in sarcina atributia de verificare a legalitatii actiunilor Primariei, o alta intrebare care se pune de fiecare data in astfel de situatii este: CARE ESTE ROSTUL GARZII DE MEDIU ?! De ce nu este desfiintata aceasta institutie parazita cu o activitate aproape inexistenta? Nu cred ca este un secret pentru nimeni ca, indiferent cine vrea, face ce vrea pe domeniul public chiar daca aceasta este Primaria sau o societate oarecare sau oricare persoana fizica...Absolut oricine face ce vrea pe domeniul public, pe Faleza Dunarii, in parcuri, in Gradina Publica, pe strazi si oriunde...

  Raportează
 • postat de ELLA Joi, 27 Iunie 2019 18:40 89.137.227.*** Link la comentariu
  0
  14

  Sa ni se comunice in ziarul local cine a platit amenda.Dar teii uscati de pe faleza cine ii plateste?Cum sa spui ca au murit acesti copaci ca nu au fost ingrijiti?Dar cine avea datoria sa/i ingrijeasca?Cei de la protectia mediului iau bani degeaba,caci nu fac nimic in acest oras.

  Raportează
 • postat de Akbar Joi, 27 Iunie 2019 17:18 5.13.141.*** Link la comentariu
  1
  12

  Atat ii duce capul. Sa defrisezi, sa betonezi, si sa sustii, fara sa ai macar un minim de cunostinte in domeniu, ca ce impui tu comunitatii e frumos, inaltator si este la fel ca in alte orase. Asta inseamna sa fii un Kim al Galatiului. Sa transformi in surcele de foc, arbusti sanatosi de 100 de ani, la comanda unui neica nimeni, care ulterior isi da demisia, sa protejezi de vandali mana lui Eminescu, prima statuie a poetului din tara, prin ingradirea statuii cu gard de sarma, sa transformi spatii cat de cat verzi in "beton fertil", numai bun pentru terasele tuturor cefalailor din oras, sa montezi aparate inteligente de tiketing in autobuze SH de 40 de ani, unde de la o statie la alta, oamenii supravietuiesc la temperaturi de 50 grade Celsius. Sa tii un oras intreg, inconjurat de rauri, lacuri si un fluviu, intr-o arsita de nedescris, cu 2 bazine cu valuri si un bazin olimpic transformate in parloaga.

  Raportează
 • postat de cetateanu Joi, 27 Iunie 2019 15:44 194.105.20.*** Link la comentariu
  0
  10

  De aceea au marit taxa de habitat si alte taxe...ca sa platim prostia, incompetent, afacerile lor?
  Sa se sesizeze si oraganele penale, dar la Galati DNA E MANA IN MANA CU BORFASII SI AL LIGIOANE

  Raportează
 • postat de cetateanu Joi, 27 Iunie 2019 15:40 194.105.20.*** Link la comentariu
  0
  9

  Daca oamenii din institutiile si autoritatile statului si-ar indeplini sarcinile si atributiile din fisa postului pentru care sunt platiti(, si Slava Domnului , cu bani destui ,, din banul public, lucrurile ar arata altfel .Ce facem cu defrisarile imense din padurile noastre> Va dati seama ce sanctiuni ar trebui aplicate , daca s-ar dori.
  Legi avem , numai sa le aplicam.

  Raportează
 • postat de Galatean Joi, 27 Iunie 2019 12:50 84.243.108.*** Link la comentariu
  1
  17

  Incompetenta în funcții publice este echivalentă cu genocidul. Să numești in funcții cozi de topor de dragul unuia sau al altuia, este echivalentul crimei împotriva umanității. Să distrugi practic spațiul verde în numele urbanizării se numește INCOMPETENTA!!!

  Raportează
 • postat de didi Joi, 27 Iunie 2019 11:32 136.255.148.*** Link la comentariu
  1
  16

  Bravo, asa este, platim noi nu primaria. Daca am fi drepti ar trebui actiune impotriv primariei sa plateasca persoana care se face vinovata de asta. NMAI CA NOI LE PLATIM PE TOATE INCLUSIV SALARIILE COLOSALE. PENTRU CA NU VREM SA LUAM ATITUDINE.

  Raportează
 • postat de Stalin Joi, 27 Iunie 2019 10:18 78.97.254.*** Link la comentariu
  3
  21

  Așa , și ... ?! Cine mai reface o cultură , în adevăratul sens al cuvântului ? Acești așa-ziși apărători ai valorilor urbei ?! Vai nouă cu astfel de specimene umanoide .

  Raportează
 • postat de Cetatean Joi, 27 Iunie 2019 10:08 84.117.41.*** Link la comentariu
  3
  37

  Ha...ha...ha!
  PSD amendeaza PSD
  CONTRIBUABILII PLATESC
  totul este de fatada.
  In orice tara civilizata, vinovatii mergeau la inchisoare.
  La noi...e dezastru!

  Raportează
 • postat de Mario Joi, 27 Iunie 2019 08:11 89.137.138.*** Link la comentariu
  3
  31

  Nu rămâne nimic în urma lui, a făcut prăpăd în oraș, copaci tăiați la mișto, amenda n-o plătește prostul, prin cartiere a ciuntit o grămadă de pomi, iar toate crengile au fost lăsate să putrezească la marginea trotuarului, dezastru total

  Raportează
 • postat de domnul Dobre Joi, 27 Iunie 2019 08:10 81.196.55.*** Link la comentariu
  2
  24

  Si amenajarile de terase din Gradina Publica ? Cele dinspre strada Elena Doamna ? Cu modificări ale materialului dendrologic ? Pe ele tot Garda de Mediu trebuie sa le vada ? Sau Primăria ? Intrebam si noi in eter ... ca pana ajungem la Radio Erevan....

  Raportează
 • postat de HAHAHA Joi, 27 Iunie 2019 08:06 194.105.20.*** Link la comentariu
  2
  26

  Daca ar da banii din buzunarul primarului, ar fi o masura buna ! DACA !!! Asa dam tot noi, PROSTIMEA, banii - c-asa-i in ...enis !!

  Raportează
 • postat de marius Joi, 27 Iunie 2019 08:04 5.13.209.*** Link la comentariu
  1
  25

  Nu primaria a fost amendată, ci noi. Din taxele si impozitele noastre se va plăti amenda. Dar vorba reclamei , galateni dormiti linistiti , pucheanu lucrează pentru voi.

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Joi, 27 Iunie 2019 08:02 5.13.157.*** Link la comentariu
  3
  24

  Perfect punctat X!
  1. Sa plateasca toti implicati procentual, poprire din salariul personal.... in %
  2. Sa planteze in oras plopi negri inclusiv cel de la faleza ciuntit... nemernicilor!
  3. Sa-I prind eu cum vin sa taie ceva langa bloc!
  4. Plodu e mana in mana cu ala de pe traian!

  Ce pretentii sa ai.... cand spui pshedei... spui incompetenta... sau

  Vorba lui Octavian Goga citez: poporul asta sufera de meningita morala... si o afirma in 1916! Ghici ce: tot bolnavi am ramas!

  Raportează
 • postat de Razvan Joi, 27 Iunie 2019 07:49 5.14.173.*** Link la comentariu
  2
  31

  50000!?!...e prea putin pentru crima comisa!!sa raspunda penal cei care au aprobat proiectul!!!iar banii sa le fie opriti din salariile incompetentilor!!

  Raportează
 • postat de Pentru X Joi, 27 Iunie 2019 07:19 109.103.173.*** Link la comentariu
  4
  16

  Cum de unde și, cine v-a plăti? Întrebare foarte simplă.... Tu, X-ulei, ca majoritatea X-șilor din oraș....

  Raportează
 • postat de Vasile Joi, 27 Iunie 2019 07:05 185.53.198.*** Link la comentariu
  1
  30

  Cine a propus taierea arborilor si cine a aprobat taierea lor sa suporte amenda! Asa se spune: cine greseste plateste! In Primaria sunt specialisti selectati prin concurs prin competenta! Sa plateasca cine a gresit pentru "competenta" dovedita!

  Raportează
 • postat de Tudor V Joi, 27 Iunie 2019 01:17 89.136.0.*** Link la comentariu
  2
  20

  Trebuia amendata si Garda de Mediu pentru ca doarme, iar primaria Galati trebuia amendata cu obligativitatea replantarii unui pom de aceeasi varsta! Sunt in parcurile dendrologice din tara, si oricum pentru un brad taiat de craciun platesc de 50 de ori pretul real al unui pom de plantat, de aceeasi varsta si inaltime! Ocolurile silvice au preturi publice, pentru cei interesati sa documenteze infractiuni!

  Raportează
 • postat de x Joi, 27 Iunie 2019 00:24 78.96.82.*** Link la comentariu
  1
  112

  Vreau să fim informați:
  - CINE va primi amenda?
  - DE UNDE se va plăti amenda?
  Adică n-aș vrea să fie “de la Primărie”, adică de la bugetul ei, adică DE LA NOI TOȚI.
  Sper să fie din buzunarul vinovaților și a șefilor acestora!!!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.