Persoanele cu handicap grav, lăsate fără însoţitori. Situaţie critică într-o comună din nordul judeţului Galați

Persoanele cu handicap grav, lăsate fără însoţitori. Situaţie critică într-o comună din nordul judeţului Galați

O parte a asistenţilor concediaţi au mers la primărie să-şi ceară drepturile
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)
7 comentarii

Zeci de locuitori din comuna Nicoreşti, angajaţi ale Primăriei ca asistenţi personali ai unor persoane cu handicap grav, au fost concediate. 28 este numărul celor care au rămas fără locuri de muncă din cauza a ceea ce primarul comunei numeşte o criză financiară căreia nu îi poate faţă altfel. Unii dintre cei care au rămas fără serviciu şi implicit fără salariu au contestat deciziile de concediere, în timp ce alţii au fost forţaţi să opteze pentru indemnizaţii de handicap.

Situaţia persoanelor cu nevoi speciale din comuna gălăţeană Nicoreşti a cunoscut punctul culminant în ultimele săptămâni, când o serie de decizii ale Consiliului Local au dus la decimarea efectivului de asistenţi personali şi, implicit, la imposibilitatea acestora de a mai primi bani pentru îngrijirea bolnavilor pe care îi aveau în custodie. Nu mai puţin de 28 de asistenţi personali au fost concediaţi, pe 5 septembrie 2019, prin decizii emise de Primăria Nicoreşti, oamenii trezindu-se în faţa a două opţiuni: fie să conteste actele administrative, fie să ceară plata indemnizaţiei de handicap pe numele persoanelor aflate în îngrijire. Situaţia nu este deloc confortabilă, având în vedere că mulţi dintre ei erau angajaţi, deci aveau acest loc de muncă, de 10, 11, chiar 20 de ani, iar statutul de salariaţi le asigura până la urmă şansa de a avea o vechime şi, într-un final, o pensie.

Obligat-forţat, a ales indemnizaţia

Unul dintre foştii angajaţi ai Primăriei Nicoreşti este Ionuţ Postolache, un localnic al cărui fiu de 14 ani este ţinutuit la pat de cumplita tetrapareză spastică cu retard. Practic, adolescentul este o fiinţă total depedentă de ajutor, primit oficial din partea propriilor părinţi. Până anul trecut de la mama sa, care i-a fost asistent, dar care a fost nevoită să renunţe din cauză că a suferit un transplant de rinichi, iar din 2018, de tatăl său, care s-a angajat în locul soţiei pentru a putea avea grijă de copil şi astfel de a aduce un ban în casă. "Eu nu pot merge la muncă pentru că trebuie să am grijă de el tot timpul, soţia nu mai poate. M-am trezit pe 29 octombrie, când am mers la Primărie să întreb dacă pe 6 noiembrie luăm banii, că am fost concediat. Mi s-a spus că nu mi s-a comunicat nimic pentru că au crezut că m-am dus şi eu cu ceilalţi că facem contestaţii. Dar eu sunt asistentul propriului meu copil, nu are cine să aibă grijă de el, iar cei 1.290 de lei pe care îi luam ca salariu, reprezintă singurul venit pe lângă pensia de boală a soţiei, de 500 de lei! Nu am avut încotro şi obligat-forţat am mers la Galaţi, la DGASPC, să optez pentru indemnizaţia de 1.260 de lei. Altă soluţie nu aveam", ne-a spus Ionuţ Postolache. Bărbatul recunoaşte că, dacă ar fi avut posibilitatea, ar fi ales şomanjul, dar nu s-a putut, pentru că nu avea nici măcar un an vechime. Mai mult, spune că a contestat şi el decizia de concediere, alături de alţi asistenţi aflaţi în situaţia lui, sperând că actul va fi revocat şi îşi va recăpăta locul de muncă.

În instanţă, fără bani

Şi-au asumat riscul ca timp de luni de zile, cât ar putea dura un proces, să nu primească niciun leu, deşi au în grijă chiar şi câte două persoane cu handicap grav. Este situaţia mai multor asistenţi concediaţi, care au ales să atace în contencios administrativ actele emise de Primărie, fără a-şi exprima opţiunea plăţii indemnizaţiei de handicap prin completarea formularului special de la DGASPC. Este cazul soţilor Pârvu, care au în grijă două femei, cu grad de handicap accentuat. Acestea sunt total dependente de îngrijire, nu vorbesc şi nu se pot deplasa, având nevoie continuă de ajutor pentru cele mai mici nevoi şi acţiuni. "Fetele pe care le îngrijim, eu şi soţul meu, sunt adulte, au până în 40 de ani, au retard şi nu se mişcă. Eu sunt asistentă de aproape 11 ani şi m-am trezit, în septembrie, că am fost concediată. Soţul, la fel. Păi din ce mai putem noi să le asigurăm îngrijirea acestor bolnave, că au nevoie de pampers, de mâncare, de medicamente? Am ales să nu optăm pentru indemnizaţia de handicap şi am contestat în instanţă decizia. Dacă optam, puteau pe urmă să susţină că am ales indemnizaţia care nu este cu mult mai mică decât salariul şi în felul ăsta nu ar mai putea fi obligaţi să ne angajaze sau să ne despăgubească. Dar până atunci, nu mai primim nimic. Miercuri, 6 noiembrie, am mers la Primărie şi am primit banii restanţi pe patru zile şi pe concediul de odihnă de pe 2019. Ei nu se gândesc că avem şi noi cheltuieli, probleme, pe lângă aceste fete pe care trebuie să le îngrijim? Unde mă mai angajez eu la 51 de ani?", ne-a spus Cristina Pârvu, o altă asistentă concediată la Nicoreşti.

Într-o situaţie similară se află şi Aurica Costin, care îl are în grijă pe fratele ei de 42 de ani, cu sindrom Down şi multe alte afecţiuni care îl împiedică să trăiască pe picioarele lui. "Sunt de 17 ani asistent pentru fratele meu, iar acum domnul primar nici nu a vrut să ne asculte, să discute cu noi. Am făcut contestaţie la decizie, la fel ca alte 12 persoane aflate în această situaţie, şi nu am ales indemnizaţia", ne-a declarat femeia.

I-am anunţat că nu sunt bani

În faţa acuzaţiilor că a lăsat zeci de angajaţi pe drumuri şi persoane în situaţii dificile fără bani necesar supravieţuirii, primarul Ionel Boghiu susţine că desfiinţarea posturilor de asistenţi personali nu a fost o găselniţă pusă în aplicare peste noapte şi că i-a informat din timp pe oameni.

Ionel Boghiu, primarul comunei Nicoreşti:

"Încă de la începutul anului, i-am chemat pe toţi şi le-am explicat că nu am bani pentru salarii decât până în iunie-iulie. Aveau posibilitatea să aleagă şomajul, le-am explicat asta şi au semnat, şi să opteze şi pentru indemnizaţia de handicap, la DGASPC. Unii au înţeles, alţii nu, iar acum se revoltă că au rămas fără serviciu. Nu am avut ce face, pentru că nu sunt bani! Aş fi avut nevoie de 500.000 de lei ca să ascopăr salariile, nu am de unde. Şi aşa am mai pus bani de la bugetul local ca să putem plăti pe 6 noiembrie indemnizaţiile celor care şi-au exprimat opţiunea şi vom face în continuare toate eforturile să le achităm lunar drepturile. Celor care nu au optat nu am ce să le fac. Din cauza lipsei banilor, eu nu am acordat anul acesta nici tichete de masă, nici vouchere de vacanţă, nimănui din Primărie", argumentează edilul din Nicoreşti.

Asistenţii rămaşi fără serviciu au atacat deciziile de concediere în contencios administrativ, la Tribunalul Galaţi. Procesul ar putea dura câteva luni, timp în care atât ei, dar mai ales persoanele pe care le îngrijesc vor fi lipsite de sprijin. Asistenţa socială din această comună, sub forma achitării drepturilor pentru persoanele cu nevoi speciale este un vechi cartof fierbinte în mâna administraţiei locale, care anul trecut a fost în centrul unui scandal după ce, timp ce câteva luni, nu a achitat indemnizaţiile cuvenite. Situaţia s-a reglementat abia în urma unei rectificări bugetare, făcute pe ultima sută de metri, de Consiliul Judeţean.

Citit 4592 ori Ultima modificare Sâmbătă, 09 Noiembrie 2019 00:13

7 comentarii

 • postat de Cetatean Sâmbătă, 09 Noiembrie 2019 07:24 84.117.41.*** Link la comentariu
  2
  5

  In Romania este necesar sa se faca o reexaminare a tuturor persoanelor
  cu handiap si mai ales a gradelor de handicap din care fac parte.
  Sunt foarte multe persoane care necesita un insotitor si nu au asa ceva
  in acelasi timp sunt enorm de multe persoane care au calitatea de insotitor
  si care au obtinut aceasta statut in baza unei spagi date la medici
  pe finalul unor examene medicale pt stabilirea gradului de handicap.
  Sunt foarte multi insotitori carora nu prea le place sa munceasca
  se folosesc de acesti bolnavi schimbandu-le gradele de handicap
  cu ajutorul medicilor in baza unor diagnostice false.
  Din banii nostrii sunt platiti toti acesti insotitori si poate acum
  cand am scapat de acest dezastru numit PSD, partid politic milostiv
  ce a umplut tara cu foarte multi asistati sociali, puturosi carora nu le place munca,
  si care traiesc pe spatele nostru, macar acum sa se faca dreptate
  cine sa benificieze de insotitor si cine nu.

  Raportează
 • postat de Mariuca Vineri, 08 Noiembrie 2019 12:41 5.12.13.*** Link la comentariu
  2
  4

  Poate ar trebui facut un audit la primaria din Nicoresti. Tot timpul primarul nu are bani pentru persoanele cu nevoi speciale. Oare pentru el si restul salariatilor din primarie are? Ce se intampla cu banii alocati de la buget special pentru aceste cazuri? Ne lamureste primarul?

  Raportează
 • postat de Violeta Vineri, 08 Noiembrie 2019 09:36 86.127.209.*** Link la comentariu
  2
  7

  Sa ne gandim ce va fi in Romania peste 20 de ani.
  O situatie ca la Nicoresti extinsa la nivelul Romaniei.
  Tineri putini, oameni in varsta cu necesitati multe si posibilitati de finantare a acestor nevoi minime.
  Singura solutie este incurajarea natalitatii la romani.

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Vineri, 08 Noiembrie 2019 09:05 5.13.225.*** Link la comentariu
  1
  9

  Statul din tara asta, pardon colonia este... nu am cuvinte. In Romania nu ai voie sa muncesti cinstit, sa fii bolnav, sa-ti recvendici drepturile, sa ai probl grave cu vecinii... e ca si cum te certi cu un prost!
  Citate grupul Divertis:
  Prostul nu rade, se bucura! Ceva-l deranjeaza, ceva ce n-are! Ce-are el deranjeaza pe altii!

  Raportează
 • postat de farascuze Vineri, 08 Noiembrie 2019 08:26 89.137.228.*** Link la comentariu
  4
  16

  Nenea primaru', da ce demersuri ai facut bre ca sa faci rost de bani pentru acești oameni? Nu stiai ca fac parte din comuna si ca trebuie să le asiguri niste drepturi? Sau, dumneata esti un primar asumat numai la vremuri bune, iar cand vin vremuri mai putin bune dai bir cu fugitii?! Pai nu spune bre si la biblie, la bine si la greu? Matale cum înțelegi treaba asta? Cine vrei bre sa le ducă grija oamenilor din sat daca nu edilul șef? Ai vrut la primărie, acum esti primar, om matur, bărbat vaccinat, asa ca asuma-ti nene rolul, până la capăt. Ai niste datorii, niste lucruri de facut acolo, in comuna, nu doar sa fii inscaunat si sa ai beneficii. Pune mana si cauta solutii, cu specialiști, nu cu alde tartacuta goală de prin consiliu. Sunt soluții pentru orice pe lumea asta, totul este sa vrei sa le cauti. Si, nu spune nimeni ca este usor, dar sa te speli pe mâini, asa cum ai facut-o mata de data asta este exclus, inadmisibil. Ai niste obligații fata de urbe asa ca sufleca-ti manecile si...la treaba, dom' primar!

  Raportează
 • postat de vlad tepes Vineri, 08 Noiembrie 2019 08:23 89.120.24.*** Link la comentariu
  4
  13

  Situatia celor napastuiti de soarta nu trebuie aruncata in sarcina administratiilor locale unde nu sunt structuri de specialitate, nu sunt resurse financiare si de aici situatiile rezultate. De ce sa se infiinteze in cele 60 de localitati structuri cu asistenta sociala, deci cel putin 120 de posturi , cand aceste atributii pot fi acoperite cu personal profesionist angajat la DGSP la nivel judetean si unde statul sa fie responsabil nu zecile de primarii din toate ungherele tarii fara personal si fara resurse financiare.

  Raportează
 • postat de Adrian Vineri, 08 Noiembrie 2019 00:44 92.114.82.*** Link la comentariu
  1
  28

  Trist, foarte trist. Sa va fereasca Dumnezeu sa fii dependent de ajutorul cuiva avand gradul unu, doi sau trei. Doar cel ce duce acesta cruce stie cu adevarat se inseamna . Restul sunt vorbe.
  " O persoana cu dizabilitati"

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.