Evaluaţi acest articol
(17 voturi)
6 comentarii

Suspendarea licitaţiilor pentru proiectarea şi execuţia drumului expres Brăila-Galaţi şi a variantei de ocolire Galaţi (marea centură) a stârnit numeroase controverse. Nu puţini sunt cei care au pus aceste măsuri pe seama schimbării guvernului, acuzând PNL că ar fi blocat iniţiativele PSD. Pentru a pune capăt suspiciunilor cu iz politic, am solicitat Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA (CNAIR) date despre momentul şi motivul suspendării procedurilor.

Au trecut deja zece zile de când aţi putut afla din ziarul „Viaţa liberă" că licitaţiile pentru proiectarea şi execuţia drumului expres Brăila – Galaţi şi a Variantei de Ocolire Galaţi – marea centură a oraşului, lansate pe 3 şi, respectiv, 5 octombrie, sunt în prezent suspendate. Ieri, la prânz, situaţia nu se schimbase cu nimic. Iar în datele Sistemului Electronic de Achiziţii Publice nu erau precizate şi motivele pentru care cele două proceduri lansate de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere sunt paralizate.

Explicaţiile primite

La solicitarea noastră, întemeiată pe liberul acces la informaţiile de interes public, CNAIR a răspuns: „Procedura de achiziţie publică «Proiectare şi Execuţie ”Drum Expres Brăila – Galaţi”», suspendată în data de 31 octombrie 2019, se va relua de îndată ce va fi publicat răspunsul consolidat la clarificările solicitate de operatorii economici potenţiali participanţi la procedură. Menţionăm că termenul de depunere a ofertelor se va prelungi corespunzător, în conformitate cu dispoziţiile legale aplicabile”.

Un răspuns similar am primit şi cu privire la viitoarea mare centură a Galaţiului: „Procedura de achiziţie publică «Proiectare şi Execuţie ”Varianta de ocolire Galaţi”», suspendată în data de 4 noiembrie 2019, va fi reluată de îndată ce se va publica răspunsul consolidat la clarificările solicitate de operatorii economici potenţiali participanţi la procedură. Menţionăm că termenul de depunere a ofertelor se va prelungi corespunzător, în conformitate cu dispoziţiile legale aplicabile”.

Reamintim că licitaţia pentru construcţia drumului expres Brăila – Galaţi, în lungime de aproximativ 11 km, a fost lansată după 11 ani de la aprobarea investiţiei de către Guvern. Valoarea estimată a contractului era de 631.071.812 lei cu TVA, adică peste 133 de milioane de euro, iar criteriul de atribuire „cel mai bun raport calitate-preţ”, iar ofertele erau aşteptate până pe 10 decembrie 2019.

În ceea ce priveşte Varianta de Ocolire Galaţi, în lungime de 33,6 km, indicatorii tehnico-economici i-au fost aprobaţi de Guvern pe 2 octombrie 2019, iar pe 5 octombrie licitaţia a fost lansată. Valoarea estimată a contractului este, în acest caz, de 1.070.471.630 de lei cu TVA, criteriul de atribuire – „cel mai bun raport calitate – preţ”, iar ofertele ar fi trebuit să vină până pe 12 decembrie.

Ambele investiţii ar urma să fie finanţate din fonduri europene prin Programul Operaţional Infrastructură Mare.

Citit 19701 ori Ultima modificare Sâmbătă, 23 Noiembrie 2019 01:37

6 comentarii

 • postat de Gheo Duminică, 17 Noiembrie 2019 08:09 79.116.101.*** Link la comentariu
  5
  10

  Nimic serios ca intotdeauna.
  Drumul expres a fost aprobat acum 11 ani.
  Ce i-a impiedicat sa-l duca la bun sfarsit?
  Aaaa Daea...
  Nu era gata viitorul pod de la Brăila cu care trebuie să facă jonctiunea.
  Chiar mie greata. Orice politician ce ajunge sus la butoane face ceva pentru electoratul sau.
  Ai noștri ca brazii ...

  Intrebati-va ce au făcut, Nica, Viorel, Bacalbașa, Durbaca si restul ...
  Ce au făcut ca să mai fie votați și iar votați???

  Raportează
 • postat de destepti si mai multi Vineri, 15 Noiembrie 2019 16:54 89.137.136.*** Link la comentariu
  5
  10

  Inainte de alegeri lansam in presa aservita petarde pentru creduli apoi dupa vot nu ne mai intereseaza de fraieri.
  Chiar credeti ca astia ne pot mani***la nesfarsit? Se pare ca pe unii da.

  Raportează
 • postat de Simona Vineri, 15 Noiembrie 2019 12:39 81.12.149.*** Link la comentariu
  9
  24

  Eu cred că PSD-ul a scos din sertare aceste proiecte acum, după 11 ani, în Campania electorală, fără să mai actualizeze Caietele de sarcini pentru situaţia concretă din ziua de azi.
  În plus nici o DEZBATERE serioasă nu s-a făcut pe aceste teme!
  Fără o discuţie cu toţi actorii implicaţi în dezvoltarea zonei bipolare Galaţi-Brăila, nu vom avea decât nişte lucrări făcute "pe genunchi" aşa cum sunt destule în jurul nostru!

  Raportează
 • postat de Vlad Vineri, 15 Noiembrie 2019 09:50 5.13.131.*** Link la comentariu
  11
  13

  S-au suspendat licitatiile deoarece vor sa se apuce de aeroport si nu mai pierd timpul cu mizilicuri.

  Raportează
 • postat de Ina Batovina Vineri, 15 Noiembrie 2019 09:18 213.177.4.*** Link la comentariu
  11
  7

  *IC nu e nimic neobisnuit, bai nene, sa se suspende o procedura de achizitie. Asta nu e anulare (desi nici anularea nu e neobisnuita). Daca au fost foarte multe cereri de clarificari de la ofertanti nu inseamna decat ca documentatia de atribuire a fost slab pregatita. Iar afirmatia ca nu sunt bani arata doar ca esti prost, bai nene, fiindca nu iti permite legea sa lansezi o achizitie daca nu ai finantare. Pune mana si invata ca esti batran si n-ai inteles nimic. Si, "Ancuta", o achizitie n-o poate anula/suspenda decat ala care a lansat-o - asta ca sa ai raspunsul la intrebarea din titlu.

  Raportează
 • postat de IC Vineri, 15 Noiembrie 2019 05:45 82.79.132.*** Link la comentariu
  8
  36

  Ceata totala, " s-au suspendat pana la publicarea răspunsul consolidat la clarificările solicitate de operatorii economici potenţiali participanţi la procedură " mai pe sleau se vor relua la calendrele grecesti= niciodată, la Sfântu-Așteaptă, la Paștele Cailor.Sigur nu sunt bani in buget iar ridicarea lictatiilor pe SEAP a fost ,asa cum am mai comentat o mare mascarada . Auzi raspuns ....probleme ridicate de potentiali participanti la licitatii..... cu alte cuvinte ori ce nene ... ce nu poate fi potential....ca nu-l costa nimic ? Iata ce comentam la aricolul care anunta suspendarea licitatiilor :"Chiar ati crezut ca se vor licita si realiza ? Gresit , Galatiul ii in Moldova iar aici fiind sigur de voturi PSD-ul nu a facut si nu va face nimic. S-a deschis totusi o portita ,guvenului instalat ieri , pentru a dovedi ca are muschi si bune intentii ,sa reia procedura.........iar daca se constata ca toata tevatura cu licitatiile a fost o mascarada ,la puscarie cu cei implicati .."

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.