Cine şi de ce a suspendat licitaţiile pentru drumul expres şi marea centură

Cine şi de ce a suspendat licitaţiile pentru drumul expres şi marea centură
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Suspendarea licitaţiilor pentru proiectarea şi execuţia drumului expres Brăila-Galaţi şi a variantei de ocolire Galaţi (marea centură) a stârnit numeroase controverse. Nu puţini sunt cei care au pus aceste măsuri pe seama schimbării guvernului, acuzând PNL că ar fi blocat iniţiativele PSD. Pentru a pune capăt suspiciunilor cu iz politic, am solicitat Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA (CNAIR) date despre momentul şi motivul suspendării procedurilor.

Au trecut deja zece zile de când aţi putut afla din ziarul „Viaţa liberă" că licitaţiile pentru proiectarea şi execuţia drumului expres Brăila – Galaţi şi a Variantei de Ocolire Galaţi – marea centură a oraşului, lansate pe 3 şi, respectiv, 5 octombrie, sunt în prezent suspendate. Ieri, la prânz, situaţia nu se schimbase cu nimic. Iar în datele Sistemului Electronic de Achiziţii Publice nu erau precizate şi motivele pentru care cele două proceduri lansate de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere sunt paralizate.

Explicaţiile primite

La solicitarea noastră, întemeiată pe liberul acces la informaţiile de interes public, CNAIR a răspuns: „Procedura de achiziţie publică «Proiectare şi Execuţie ”Drum Expres Brăila – Galaţi”», suspendată în data de 31 octombrie 2019, se va relua de îndată ce va fi publicat răspunsul consolidat la clarificările solicitate de operatorii economici potenţiali participanţi la procedură. Menţionăm că termenul de depunere a ofertelor se va prelungi corespunzător, în conformitate cu dispoziţiile legale aplicabile”.

Un răspuns similar am primit şi cu privire la viitoarea mare centură a Galaţiului: „Procedura de achiziţie publică «Proiectare şi Execuţie ”Varianta de ocolire Galaţi”», suspendată în data de 4 noiembrie 2019, va fi reluată de îndată ce se va publica răspunsul consolidat la clarificările solicitate de operatorii economici potenţiali participanţi la procedură. Menţionăm că termenul de depunere a ofertelor se va prelungi corespunzător, în conformitate cu dispoziţiile legale aplicabile”.

Reamintim că licitaţia pentru construcţia drumului expres Brăila – Galaţi, în lungime de aproximativ 11 km, a fost lansată după 11 ani de la aprobarea investiţiei de către Guvern. Valoarea estimată a contractului era de 631.071.812 lei cu TVA, adică peste 133 de milioane de euro, iar criteriul de atribuire „cel mai bun raport calitate-preţ”, iar ofertele erau aşteptate până pe 10 decembrie 2019.

În ceea ce priveşte Varianta de Ocolire Galaţi, în lungime de 33,6 km, indicatorii tehnico-economici i-au fost aprobaţi de Guvern pe 2 octombrie 2019, iar pe 5 octombrie licitaţia a fost lansată. Valoarea estimată a contractului este, în acest caz, de 1.070.471.630 de lei cu TVA, criteriul de atribuire – „cel mai bun raport calitate – preţ”, iar ofertele ar fi trebuit să vină până pe 12 decembrie.

Ambele investiţii ar urma să fie finanţate din fonduri europene prin Programul Operaţional Infrastructură Mare.

Citit 21181 ori Ultima modificare Sâmbătă, 23 Noiembrie 2019 01:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.