Munţi de gunoaie, în centrele de carantină din Galaţi

Munţi de gunoaie, în centrele de carantină din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Munţi de gunoaie în campusul studenţesc, acolo unde, într-unul dintre cămine, funcţionează un centru de carantină. Situaţia nu este semnalată pentru prima dată, gunoaiele, cu un potenţial risc biologic, fiind ridicate, la câteva zile distanţă, de o firmă specializată din Constanţa. Dacă până acum firma cu pricina, SC Eco Fire Sistem, era depăşită de situaţie, fiind singura societate de profil din sud-estul ţării, de data aceasta şi-a pus amprenta şi birocraţia.

Mai exact, vineri, 3 aprilie, a fost dată o Hotărâre de Guvern, prin care se stabilea faptul că firmele care ridică deşeurile din centrele de carantină trebuie să semneze contracte cu administraţiile locale şi nu, ca până atunci, cu Direcţiile de Sănătate Publică. Adică, contravaloarea serviciilor să nu mai fie achitată de DSP, ci de autorităţile locale.

În aceste condiţii, contractul dintre DSP Galaţi şi Eco Fire  a fost reziliat. Administraţia locală, în speţă Primăria Galaţi, a semnat abia miercuri dimineaţă un nou contract cu societatea, urmând ca în zilele următoare să stabilească şi sumele care trebuie achitate.

"Vorbim despre deşeuri cu potenţial risc biologic. Aşadar, nu societatea Primăriei, în speţă Ecosal, ar fi fost în măsură să gestioneze aceste deşeuri, să le ridice şi să le neutralizeze. Abia marţi a fost trasată această sarcină Primăriei Galaţi şi, cu monitorizarea serviciului public Ecosal, a fost contractată, în câteva ore, singura firmă din sud-estul ţării care are acest obiect de activitate - ridicarea şi neutralizarea deşeurilor periculoase. Miercuri dimineaţă, deşeurile au fost ridicate, iar activitatea va continua şi în zilele următoare", ne-a declarat Petrica Paţilea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

Reprezentanţii firmei Eco Fire susţin că ar fi trebuit să ridice deşeurile din centrele de carantină luni, însă nu mai aveau bază legală să facă acest lucru. "Noi suntem firmă privată şi cineva trebuie să ne plătească serviciile. Trebuia să colectăm deşeurile luni, însă DSP nu a mai trimis nicio solicitare. Încheierea contractelor a trecut în subordinea primăriilor. Duminică seară ne-am ocupat ultima dată de colectarea deşeurilor de la centrele de carantină din Galaţi. În prezent toate centrele de carantină sunt pline, dar nu putem interveni până nu primim solicitare de la Primăria Galaţi", ne-a declarat, miercuri dimineaţă, Tanţa Patriche, analist relaţii clienţi în cadrul societăţii Eco Fire.

La scurt timp după această declaraţie, reprezentanţii firmei au ajuns în campusul studenţesc, pentru a prelua deşeurile, semn că contractul cu municipalitatea a fost deja semnat. În momentul preluări deşeurilor, la faţa locului au ajuns şi reprezentanţii Gărzii de Mediu, care au demarat un control, pentru a stabili dacă cineva se face vinovat de faptul că în faţa căminului tronau munţi de gunoaie. "Situaţia a fost modificată printr-o Hotărâre de Guvern, dată vineri, prin care s-a schimbat autoritatea care a avut contract sau care ar fi putut avea contract cu privire la ridicarea deşeurilor de la centrele de carantină. Bineînţeles că de vineri, ultima zi când au fost ridicate aceste deşeuri de la căminul H, contractul a fost reziliat între Direcţia de Sănătate Publică şi firma care ridica deşeurile periculoase. Astăzi a fost semnat contractul între primărie şi operator, pentru ridicarea acestor deşeuri, Vineri au fost ridicate ultima dată deşeurile de aici. Deocamdată nu poate fi sancţionat nimeni, pentru că nu avem toate datele, vom vedea la finalului actului de control", ne-a explicat Daniel Mocanu, comisar şef al Gărzii de Mediu Galaţi.

Una peste alta, gunoiul din centrele de carantină a fost ridicat, iar Primăria dă asigurări că se va acţiona şi în zilele următoare, astfel încât să nu se mai ajungă la o situaţie de acest fel.

 

Citit 3672 ori Ultima modificare Joi, 09 Aprilie 2020 19:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.