Cine a luat "potul cel mare" din contractele cu Primăria. Top 10 al câştigătorilor licitaţiilor în 2020
Foto: Marian Calestru

Cine a luat "potul cel mare" din contractele cu Primăria. Top 10 al câştigătorilor licitaţiilor în 2020
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Peste 294,7 milioane de lei fără TVA reprezintă valoarea însumată a contractelor pe care, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, Primăria Galaţi le-a atribuit în 2020, în urma licitaţiilor deschise, a procedurilor simplificate, a concursurilor de soluţii şi a negocierilor fără publicare prealabilă. O sumă deloc neglijabilă pentru un an marcat de pandemia care a generat o criză economică serioasă. Peste 90 la sută din bani vor ajunge la companiile care şi-au adjudecat "potul cel mare" din contractele pe bani publici de anul trecut.

Primăria municipiului Galaţi a început "în forţă" anul 2021, majorând valorile sau duratele a patru dintre contractele pe care le-a atribuit anul trecut. Până nu apar şi alte modificări, vă prezentăm, ca în fiecare an, un Top 10 al câştigătorilor contractelor licitate de Primăria Galaţi. Considerăm că este important să ştiţi la cine vor ajunge cei mai mulţi din banii oraşului şi pentru ce. Precizăm că sumele prezentate nu conţin TVA.

76 de contracte

Conform datelor din portalul achiziţiilor publice, în cursul anului 2020, Primăria a atribuit, în urma licitaţiilor deschise, a procedurilor simplificate şi a negocierilor fără publicare prealabilă 76 de contracte. Dintre acestea, 31 vizează lucrări a căror valoare însumată depăşeşte 207,12 milioane de lei. Alte 30 sunt contracte de servicii, al căror total se ridică la peste 6,09 milioane de lei. Iar 15 sunt contracte de furnizare, care însumează 81,54 milioane de lei.

Locul I - Lemacons

Doar două contracte, dar a căror valoare cumulată sare de 92,65 milioane de lei, au adus în fruntea clasamentului compania Lemacons, lider al asocierilor care şi-au adjudecat aceste investiţii.

Cel mai valoros este proiectul european de "Modernizare linii de tramvai și carosabil străzile Traian Vuia, Henri Coandă, George Coșbuc (tronson Henri Coandă - Al Măcelaru)", în valoare de 82,1 milioane de lei, atribuit asocierii Lemacons (lider), Add Global Design SRL, Mari-Vila Com SRL, Tancrad.

Generos este şi contractul pentru "Amenajare strada Brăilei între strada Roşiori şi Potcoava de Aur" (proiectare şi execuţie), care depăşeşte 10,55 milioane de lei, câştigat de asocierea Lemacons (lider), Btfarch Ro Company, Tancrad.

Locul II - Astra

Locul secund în topul nostru este ocupat de Astra Vagoane Călători SA, care, în sfârşit, a reuşit să semneze cu Primăria Galaţi un contract de furnizare a opt tramvaie noi, în valoare de 44,68 milioane de lei. În calitate de ofertant unic, Astra a fost anunţată de Primăria Galaţi drept câştigătoare a contractului încă din decembrie 2018. Adjudecarea efectivă s-a aflat, până în primăvara anului trecut, sub semnul întrebării, pentru că finanţarea europeană pentru această achiziţie era incertă. Din fericire, municipalitatea a reuşit să atragă banii europeni, iar tramvaiele sunt aşteptate anul acesta.

Locul III - Solaris Bus

După două licitaţii anulate, la care a fost unicul ofertant care s-a prezentat, compania poloneză Solaris Bus & Coach a reuşit să-şi adjudece contractul pentru furnizarea a 20 de autobuze hibrid. Mijloacele de transport ar trebui să fie livrate anul acesta. Contractul în valoare de 33,6 milioane de lei a plasat Solaris pe a treia treaptă a podiumului nostru.

Locul IV - Rovis Lider

Numele Rovis Lider apare de patru ori între ofertanţii câştigători ai anului 2020. Valoarea contractelor adjudecate - două ca ofertant unic, două ca lider de asociere - depăşeşte 32,62 milioane de lei, în majoritate bani europeni.

Cel mai bănos este contractul de peste 15,62 milioane de lei, pentru punerea în valoare a sitului arheologic Tirighina-Barboşi, un proiect european.

Tot în calitate de ofertant unic, Rovis Lider a câştigat şi contractul de peste 6,47 milioane de lei pentru reabilitarea primei zone istorice din Galaţi - imobilul de pe strada Domnească nr. 58, tot proiect european.

Reabilitarea, extinderea şi dotarea ambulatoriului de specialitate al Spitalului de Psihiatrie "Elisabeta Doamna" din Galaţi reprezintă un contract de proiectare și execuție adjudecat de asocierea SC Rovis Lider SRL (lider), Arhideskvision, cu o ofertă de 8,29 milioane de lei. Şi aici vorbim despre un proiect european.

Cel din urmă contract câştigat de Rovis Lider SRL în calitate de lider al asocierii cu ATU Consulting vizează proiectarea şi execuţia lucrărilor de reamenajare a zonei de la Inelul de Rocadă - peste 2,24 milioane de lei.

Numele firmei Rovis Lider apare, însă, şi în cadrul altor asocieri câştigătoare de contracte cu Primăria, dar nu ca lider.

Locul V - Gendav

Primăria şi-a asumat proiectarea și execuția lucrărilor suplimentare şi de deviere a utilităţilor la proiectul european de extindere și modernizare a Drumului de Centură, derulat de Consiliul Judeţean. Investiţia nu poate fi decontată din fonduri europene. Contractul, care sare de 15,15 milioane de lei, a fost atribuit asocierii Gendav SRL (lider), SC Genymar 2008 SRL, SGM Contractor SRL, SC Alitec Solution SRL, RBX Electric Flash LED. Astfel, Gendav a ajuns la jumătatea clasamentului contractorilor cu Primăria.

Locul VI - Ischia

De această dată, vorbim despre un proiect european: "Regenerare urbană zona Uzina de apă nr. 1 - Etapa I" - proiectare şi execuţie. Oferta pe care municipalitatea a declarat-o câştigătoare se ridică la peste 12,41 milioane de lei şi a fost depusă de asocierea SC Ischia SRL (lider), Garden Center Grup SRL, Obercons Comp, Submit, SC Moviland Met SRL, Consumcoop Galaţi.

Precizăm că o parte dintre firmele componente ale acestui consorţiu se regăsesc şi în alte asocieri câştigătoare din topul nostru.

Locul VII - Moviland Met

Peste 11,5 milioane de lei reprezintă valoarea însumată a celor cinci contracte adjudecate de asocieri care au drept lider SC Moviland Met SRL.

Cel mai consistent este contractul de proiectare şi execuţie a lucrărilor de modernizare, extindere şi dotare a ambulatoriului integrat din Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Sf. Ioan" Galaţi - peste 7,32 milioane de lei, adjudecat de asocierea SC Moviland Met SRL (lider), SC Submit SRL, Consumcoop Galaţi.

Tot un proiect cu finanţare europeană este şi cel de anvelopare a Liceului Teoretic "Dunărea", unde contractul de proiectare şi execuţie atribuit se ridică la 1,3 milioane de lei. Câştigătoare: asocierea SC Moviland Met SRL (lider), Proiect SA, Consumcoop Galaţi.

Tot o investiţie decontată din bani europeni este şi anveloparea Şcolii Gimnaziale Nr. 31 "Gheorghe Munteanu". Contractul de proiectare și execuție depăşeşte 1,37 milioane de lei, fiind atribuit asocierii SC Moviland Met SRL (lider), Consumcoop Galaţi, Proiect SA.

Moviland Met SRL, lider al asocierii cu Consumcoop Galaţi, a pus mâna şi pe contractul de peste 1,32 milioane de lei pentru măsuri suplimentare privind securitatea la incendiu de care are nevoie Sala Sporturilor.

Cel mai mic dintre contracte valorează 192.404 de lei, este adjudecat de asocierea SC Moviland Met SRL (lider), AEG Tehnology SRL şi are ca obiectiv "Campus Colegiul «Alexandru Ioan Cuza» - Corp D - Utilități" - proiectare și execuție.

Locul VIII - Concivia

Un contract a cărui valoare depăşeşte 9,43 milioane de lei nu-i deloc de lepădat. A fost, conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, ultimul atribuit de Primărie în anul 2020. Vizează realizarea, cu fonduri europene, a unui Centru de Recreere pentru Persoane Vârstnice - "Tinerețe fără Bătrânețe". Proiectarea şi execuţia a fost adjudecată de asocierea Concivia (lider), Element Design.

Locul IX - Dreams Riviera

Penultimul loc din clasament i-a revenit societăţii Dreams Riviera SRL, lider al asocierilor care trebuie să pună în operă două proiecte importante cu bani europeni. Suma totală este una substanţială - 8,55 milioane de lei.

Vorbim despre reabilitarea Colegiului Tehnic "Traian Vuia" - Corp Şcoală - contract de proiectare și execuție, care depăşeşte 5,08 milioane de lei, atribuit asocierii SC Dreams Riviera SRL (lider), SC Submit SRL, Romsit Construct SRL, SC Rovis Lider SRL.

Peste 3,47 milioane de lei reprezintă valoarea contractului de proiectare şi execuţie pentru reabilitarea şi modernizarea Şcolii Gimnaziale "Sf. Grigorie Teologul", atribuită de Primărie asocierii SC Dreams Riviera SRL (lider), SC Rovis Lider SRL, Romsit Construct SRL, Evalon Trust.

Locul X - Alfa Invest

Ultima poziţie din Top 10 a fost cea care ne-a deschis ochii asupra modificărilor pe care a început să le opereze Primăria în contractele atribuite în 2020. Concret, este vorba despre contractul de reabilitare și modernizare a Școlii Gimnaziale "Ștefan cel Mare" - proiectare și execuție, pe care, conform datelor din portalul achiziţiilor publice, Primăria îl încheiase în 18 mai 2020 cu asocierea Alfa Invest (lider), Marent 99 SRL. Valoarea de atribuire este de 6,19 milioane de lei, numai că, pe 12 şi 13 ianuarie 2021 ,contractul a fost modificat de două ori. Ni se pare important să ştiţi că "preţul convenit pentru îndeplinirea contractului se majorează cu 6.500 lei fără TVA aferent serviciilor de proiectare", după cum se precizează în portalul achiziţiilor publice. Nu este o sumă exorbitantă, nu modifică topul, dar considerăm că această practică merită analizată într-un articol viitor.

Cine-a dispărut dintre contractorii tradiţionali

Dacă în anii trecuţi se afla pe locurile fruntaşe ale clasamentului, SC Tancrad SRL nu a mai intrat, în 2020, în Top 10. Mai mult, anul trecut compania nu a câştigat vreun contract nici singură, nici ca lider de asociere! Poate că are mult de lucru pentru a realiza contractele deja încredinţate, pentru care a ocupat locul I în Top 10 al anului 2019...

În rest, rămâne de văzut care va fi valoarea finală pe care o va plăti Primăria municipiului Galaţi la finalizarea tuturor acestor contracte.

Citit 53980 ori Ultima modificare Miercuri, 20 Ianuarie 2021 10:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.