Nenorociți în tragedii neasumate. Drama de pe "Dunărea", un film repetitiv al neglijenței

Nenorociți în tragedii neasumate. Drama de pe "Dunărea", un film repetitiv al neglijenței
Amanda Ciobanu la câteva luni de la accident, în 2007
Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

Drama petrecută la Galați, sâmbătă, 24 aprilie 2021, prin moartea unui copil de numai 10 ani strivit de gardul de beton de la Stadionul "Dunărea", nu este primul episod de acest gen petrecut la noi. Ancheta privind decesul violent al copilului a început deja ca un război al acuzațiilor reciproce cu iz de spălare de mâini, lucru deloc nou. Alte așa-zise lucrări de utilitate publică sau din zona de responsabilitate a instituțiilor publice au mai făcut victime în trecut, cazurile Amandei Ciobanu și Loredanei Jalbă, o fetiță și o tânără nenorocite pe viață de ignoranța celor mari, fiind trecute sub pătura clasărilor și neasumării.

3 ianuarie 2007, 21 decembrie 2010 și 24 aprilie 2021 sunt datele care rămân în istoria Galațiului ca momente în care incompetența și superficialitatea și-au cerut tributuri în vieți omenești. Doi oameni au fost la un pas de a-și pierde viața, iar un al treilea a murit după ce au fost accidentați de lucrări defectuoase sau de elemente de construcții degradate, ca efect al neimplicării unor firme plătite din bani publici sau a unor instituții locale. După ani de suferință, probleme financiare crunte legate de operații, tratamente și recuperări, două dintre victimele ignoranței și-au regăsit drumul în viață. Al treilea, un mic sportiv, nu va mai avea acestă șansă, pierdută într-o conjunctură care face acum obiectul unei anchete în care, oficial, se caută responsabilii.

Accesul pe baza sportivă era oficial interzis (Foto: Marian Calestru)

Moartea lui David, sâmbătă, 24 aprilie 2021, este o tragedie ale cărei cauze sunt pasate între administratorii stadionului, organizatorul competiției și antrenor. Un război în care fiecare se va acoperi, după posibilități, cu înțelegeri mai mult sau mai puțin consemnate, cu acorduri mai mult sau mai puțin legale și nu în ultimul rând cu niște cutume împământenite, în ciuda deficiențelor generate de lipsa lucrului făcut la timp și cu simț de răspundere. Stadionul este unul public, aparține municipalității și se află în administrarea unei fundații. De unde până unde se întind efectele acestei administrări, rămâne de văzut. Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați și Poliția trebuie să deslușească ițele acestei tragedii și să găsească un potențial răspunzător. Rămâne de văzut dacă cercetările și probele vor conduce la una sau mai multe persoane în jurul cărora să se construiască un caz concret sau se vor pierde într-un șir interminabil și încurcat de expertize, contestații și "tradiționala", dar sănătoasa, pasare a motanului. Găsirea "mortului vinovat" ar fi o recidivă a justiției gălățene, așa cum reiese din alte două cazuri petrecute în ultimii 15 ani și care nu au fost nici acum tranșate prin lumina legii.

2007. Amanda

Amanda Andreea Ciobanu a intrat în atenția publicului la începutul anului 2007, în urma unui accident teribil, în urma căruia a fost, nu o dată, la un pas de moarte. Pe 3 ianuarie 2007, Amanda, pe atunci în vârstă de 7 ani, a fost lovită de izolația desprinsă de pe blocul G6A din Micro 18 de o pală puternică de vânt. Fetița, care se afla cu părinții în stația de maxi-taxi, a fost extrem de grav rănită la cap, șansele sale de supraviețuire fiind evaluate la minim la acel moment. A stat zile la rând în comă, dar și-a revenit miraculos, având totuși leziuni grave la nivelul capului și feței, care o vor marca pe viață. Sinusurile, piramida nazală şi glanda lacrimară i-au fost distruse, leziuni care aveau să o aducă din nou în pragul morții la șase luni de la accident. O meningită galopantă a băgat-o iar în comă, fiind salvată în ultimul moment prin eforturile medicilor de la Galați și București, dar și cu sacrificii financiare imense din partea familiei, ajunsă practic la sapă de lemn din cauza stării de sănătate a fetiței. În 2014, când era deja adolescentă, Amanda a ajuns pentru a treia oară la reanimare, la "Matei Balș", în comă din cauza unei meningite.

Toate se întâmplau pe fondul luptei pe care părinții o purtau cu autoritățile și cu firma ce făcuse lucrarea care cedase și le nenorocise copilul. Ani de zile, dosarul Amandei Ciobanu s-a plimbat de la Poliție la Parchet și, cu greu, la instanță. Firma constructoare, asociația de proprietari care contractase lucrarea și, nu în ultimul rând, Primăria au fost vizate, dar nimeni nu a plătit. Expertize peste expertize, contestații nenumărate au marcat ancheta care avea, într-un final, să sucombe. Ajunși la capătul puterilor, mai ales financiar, părinții Amandei au luat o decizie dificilă. Tatăl, Robert, a plecat în Germania să muncească pentru a strânge bani pentru copilă, care a rămas cu un gol în cavitatea craniană după ce a fost lovită de izolație. Acel gol îi poate provoca episoade de meningită, fiecare cu risc letal ridicat. În urmă cu câțiva ani, o operație de reconstrucție a sinusurilor ar fi costat 30.000 de euro, în Germania, bani pe care familia nu și-i putea permite, și care nu au venit nici din vreo despăgubire. În ciuda tuturor problemelor, Amanda a terminat cu brio Colegiul Economic din Galați. Astăzi, trăiește în Marea Britanie și este studentă la Southampton Solent University.

2010. Loredana

Cu câteva zile înainte de Crăciunul din 2010, viața unei tinere în vârstă de 30 de ani, din Galați, a fost la un pas să se curme. Chiriașă într-unul dintre căminele din curtea Liceului Metalurgic, femeia a fost lovită de o cărămidă desprinsă din fațada imobilului. Rănită extrem de grav de construcția aflată în stare avansată de degradare, Loredana a stat în comă 13 zile. Alte opt zile și le-a petrecut într-o state de semiconștiență, după care și-a revenit. Miracol, au spus medicii despre cazul femeii care supraviețuise unui accident provocat, într-un mod cât se poate de evident, de starea precară a clădirii pentru care instituțiile statului încasau chirie.

În imagine, Loredana Jalbă, după coma de două săptămâni

Loredana Jalbă a avut nevoie de implantarea unei plăci metalice la cap, după ce osul craniului i-a fost distrus. A avut și multe alte efecte secundare, trebuind practic să exerseze toate deprinderile de bază, dar a trecut prin toate și a reușit chiar să urmeze și să absolve o școală de asistente medicale. Lupta pe care și-ar dori-o cu Primăria nu a mai fost dusă, pentru că nu a avut puterea financiară să stea ani de zile prin tribunale. De altfel, nici nu ar fi avut rost, pentru că așa cum au constatat cei de la Inspectoratul de Stat în Construcții, sarcina întreținerii clădirii îi revenea administratorului, asupra căruia fusese pasată întreaga răspundere. Reciproc, cei de la Grupul Școlar Metalurgic au încercat să dea vina pe lipsa de implicare financiară a Primăriei. De altfel, liceul a și fost amendat. 7.700 de lei a fost "plata" cu care cei responsabili au acoperit suferința Loredanei și a familiei sale și cu care s-au șters urmele unei situații care s-ar putea repeta oricând şi care ar putea lua, nedrept, tributuri în vieți omenești.

În foto, Loredana Jalbă, care și-a revenit după ce capul i-a fost zdrobit de cărămizi

Citit 5896 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Aprilie 2021 00:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.