Dublă majorare de costuri şi o prelungire de contract, la Plaja „Dunărea”
Foto: Marian Calestru

Dublă majorare de costuri şi o prelungire de contract, la Plaja „Dunărea”
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Transformarea Plajei "Dunărea" în "cel mai mare aqua-park din sud-estul României” - după cum promiteau autorităţile în august 2019 - devine tot mai costisitoare pentru gălăţeni. Pe lângă lucrările suplimentare atribuite săptămâna trecută, contractul iniţial, încheiat în aprilie 2019, a suferit trei modificări importante: două majorări şi o prelungire cu opt luni. Valoarea totală a contractului a ajuns acum la peste 26,4 milioane de lei cu TVA, fără a pune la socoteală şi lucrările suplimentare, în valoare de peste 2,1 milioane de lei cu TVA.

Contractul "Reabilitare şi modernizare Plaja «Dunarea»" - proiectare şi execuţie, încheiat în aprilie 2019 cu asocierea Tancrad SRL - Lemacons SRL - Aqua Azur SRL, a fost modificat, aflăm din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Cele trei anunţuri de modificare au fost publicate pe 13 mai 2021.

Astfel, "prin actul adiţional nr. 1 s-a suplimentat valoarea contractului cu 979.455 de lei fără TVA", valoarea contractului fiind actualizată de la 19.494.063 de lei fără TVA la 20.473.519 lei fără TVA. "Prin actul adiţional 2 s-a prelungit perioada contractului cu încă 8 luni", se arată în al doilea anunţ de modificare. "Prin actul adiţional 3 a fost suplimentată valoarea contractului cu 1.733.286 lei fără TVA", valoarea actualizată a contractului ajungând la 22.206.805 de lei fără TVA.

Dacă punem la socoteală şi TVA, constatăm că, de la valoarea iniţială de 23.197.935 de lei, contractul încheiat pentru reabilitarea şi modernizarea Plajei "Dunărea" a ajuns acum la 26.426.098 de lei! La aceasta se adaugă o altă cheltuială - 2.160.560 de lei cu TVA (1.815.597 de lei fără TVA) - contractul încheiat săptămâna trecută pentru execuţia unor lucrări suplimentare. Şi asta nu e tot! Primăria urmează să atribuie şi contractul pentru achiziţia și montajul a două toalete publice modulare racordate la utilități, pentru care este în derulare o licitaţie, cu valoarea estimată a contractului  de 130.000 de lei fără TVA.

Intrigaţi de modificările în cascadă ale unui contract încheiat în aprilie 2019, am solicitat Biroului de Presă al Primăriei Galaţi să ne răspundă la mai multe întrebări. Prima noastră curiozitate a vizat suplimentările valorii contractului, întrebând când au fost operate aceste majorări şi de ce au fost necesare. De asemenea, am întrebat de la ce dată se calculează cele opt luni de prelungire a contractului şi dacă se va respecta termenul de finalizare a investiţiei anunţat - iunie 2021.

Deocamdată, Primăria municipiului Galaţi ne-a transmis doar că îşi menţine punctul de vedere privind termenul de finalizare a investiţiei - iunie 2021. Nu am primit încă explicaţii pentru majorări şi pentru cele opt luni de prelungire, dându-ni-se de înţeles că ar fi doar nişte aspecte procedurale.

Nu mai puţin adevărat este că termenul anunţat iniţial pentru finalizarea Plajei "Dunărea" a fost sfârşitul lunii octombrie - începutul lunii noiembrie 2020. Acest termen a fost anunţat pe 19 august 2019. În acea zi a fost predat amplasamentul către constructor, pentru a începe modernizarea, iar la Primăria municipiului Galaţi a avut loc o conferinţă de presă în care Daniela Marişcu, coordonatoarea grupului de proiectare, a prezentat planul menit să transforme Plaja "Dunărea" într-o "oază de relaxare şi de recreere pentru comunitate". Dacă adăugăm la termenul iniţial de finalizare cele opt luni ajungem în iunie 2021. Dar astea sunt doar supoziţii proprii, nu răspunsuri oficiale, pe care încă le aşteptăm din partea Primăriei Galaţi.

Citit 7539 ori Ultima modificare Luni, 17 Mai 2021 00:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.