Galațiul, invadat de buruieni şi căpuşe (FOTO)
Foto: Marian Calestru

Galațiul, invadat de buruieni şi căpuşe (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(33 voturi)

Gălățenii se confruntă, și anul acesta, cu o problemă veche în ceea ce privește iarba necosită, uitată parcă de responsabilii spațiilor verzi. Mai mulți cetățeni și-au arătat nemulțumirea față de neglijența dovedită în ceea ce privește iarba necosită și pericolele de insecte la care suntem expuși. În mai multe cartiere din Galați, buruienile cresc pe zi ce trece, însă nimeni nu pare preocupat de această problemă.

Iarba devine jumătatea oamenilor, la propriu

Gălățenii se bucură de mai mult verde, în ultima perioadă, dar nu pentru că au fost înmulţite spaţiile verzi, ci pentru că buruienile au pus stăpânire pe fiecare bucăţică de pământ din oraş. În locurile special amenajate din centrul orașului vedem unele spații verzi bine îngrijite, însă pe premisa „Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”, periferia orașului nu pare sa se bucure de același tratament. Buruienile sunt peste tot, în parcurile pentru copii, lângă cluburile de șah, în jurul blocurilor, și au ajuns o ascunzătoare perfectă pentru copiii care se joacă printre ele. Măsurile ajungând chiar și la un metru, copiii abia se mai văd de aceste bălării uitate, care au reușit să fie parte din peisajul cartierelor. Situația este de nesuportat, iar gălățenii au trimis sesizări cerând măsuri urgente. Vineri, câteva echipe ale Gopodărire Urbană au putut fi zărite în  Micro 17, unde tundeau iarba din unele grădini de la parter de bloc, confruntându-se însă şi cu situaţii în care grădinile erau puse sub lacăt. Situaţia ar putea fi evitată dacă programul intervenţiilor ar fi anunţat asociaţiilor de proprietari.

Insectele, adevăratele pericole din iarba uitată

Dacă, din punct de vedere estetic, iarba uitată poate fi trecută cu vederea, pericolele care se ascund în spatele ei nu sunt de ignorat. Fie ca e vorba de căpușe sau de alte insecte, acestea nu trebuie uitate dacă vrem să păstrăm în deplină siguranță atât oamenii care sunt nevoiți să treacă prin bălării zi de zi, cât și animalele de companie pe care le scoatem la plimbare. Dacă ierburile nu sunt tunse, aplicarea soluțiilor necesare pentru combaterea insectelor, măsură anunţată deja de municipalitate, devine inutilă. Căpuşele, mai ales, s-au înmulţit peste măsură, situaţie semnalată de mai mulţi stăpâni de animale de companie, care spun că nu e zi în care câinii lor să nu se întoarcă de la plimbare cu musafiri neinvitaţi, în ciuda faptului că le-au fost aplicate soluţii repelente. Ținând cont de contextul pandemic în care ne aflăm, vizitele la spital cu potențialele căpușe pe care nu este indicat să ni le scoatem singuri ar complica şi mai mult situația actuală.

Citit 4823 ori Ultima modificare Marți, 25 Mai 2021 00:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.