Proiectele europene pentru şcoli, pline de surprize. Prelungiri, majorări de contracte şi lucrări suplimentare

Proiectele europene pentru şcoli, pline de surprize. Prelungiri, majorări de contracte şi lucrări suplimentare
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Reabilitarea, modernizarea și anveloparea unor instituții de învățământ din Galați s-au dovedit proiecte europene pline de surprize. Contractele de proiectare și execuție au fost ulterior majorate - unele chiar de mai multe ori consecutiv, prelungite, ba, mai mult, a fost nevoie de organizarea unor noi licitații pentru atribuirea altor contracte, de lucrări suplimentare. Ce anume a determinat apariția lucrărilor suplimentare, de ce aceste intervenții nu au fost cuprinse de la bun început în contractul inițial și mai ales din ce bani vor fi decontate acestea, am încercat să aflăm de la Primăria municipiului Galați.

Școala Gimnazială Nr. 11 "Mihail Sadoveanu", Colegiul Tehnic "Traian Vuia" - corp școală, Școala Gimnazială Nr. 31 "Gheorghe Munteanu" și Școala Gimnazială Nr. 33 sunt beneficiarele unor finanţări europene în cadrul Programul Operațional Regional 2014-2020, proiecte despre care ați putut citi în ziarul "Viața liberă". Proiectarea și execuția lucrărilor s-au dovedit a fi, însă, pline de surprize, nu tocmai plăcute.

Patru modificări și un contract suplimentar

De la 7.737.252 de lei fără TVA, valoarea cu care a fost atribuit în mai 2019, firmei Concivia, contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor de "Modernizare și reabilitare Școala Gimnazială Nr. 11 - «Mihail Sadoveanu» Galați" a ajuns la o valoare de 8.125.246 de lei fără TVA. Și asta pentru că, potrivit anunțurilor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), contractul a suferit patru modificări. Pe lângă două majorări, au apărut și două prelungiri: una de șase luni (anunțată în ianuarie), iar a doua de aproximativ două luni și jumătate (anunțată în iunie).

N-a fost suficient. Pe 2 august 2021, Primăria a mai atribuit un contract în valoare de 614.000 de lei fără TVA, firmei Dascon Global Construct, pentru "Modernizare și reabilitare Școala Gimnazială «Mihail Sadoveanu» Galați - lucrări suplimentare - proiectare și execuție".

Iată și explicațiile Primăriei, oferite la solicitarea noastră: "Lucrările suplimentare au fost necesare pentru rezolvarea din punct de vedere tehnic a situațiilor apărute pe parcursul execuției. Astfel, la demontarea lambriului existent, s-a constatat existența mucegaiului și a deteriorării în timp a tencuielilor, fapt pentru care s-a impus înlocuirea lambriului cu vopsea cu rășină epoxidică (pardoseli holuri, lambriu săli de clasă, corp A și B). De asemenea, cu vopsea epoxidică au fost înlocuite gresia și faianța de la grupurile sanitare corp A, B și C. Vopseaua epoxidică prezintă următoarele avantaje: lavabilă, se întreține ușor prin spălare; este rezistentă la uzură, agenți corozivi și abraziune; este impermeabilă: izolează complet suportul pe care este aplicată; nu are rosturi sau îmbinări și dezvoltarea florei microbiene pe pardoseală este imposibilă dacă se respectă igienizarea zilnică.

În vederea asigurării protecției bunurilor, detectării pătrunderii în spațiile protejate a persoanelor neautorizate și a sesizării stărilor de pericol din unitatea de învățământ, s-a montat un sistem de alarmare la efracție, corp A, B și C.

În plus, s-a realizat instalația pentru curenți slabi (internet) corpul A și B, s-a montat pardoseală elastică în sala de sport corp C, s-au făcut lucrări de consolidare subsol corp C și lucrări de amenajarea curții școlii (alei, spații verzi).

Pentru aceste modificări, proiectantul a emis dispoziții de șantier.

Valoarea lucrărilor suplimentare este de 1.815.630 lei cu TVA, din care 1.084.970 lei cu TVA, lucrări decontate din fonduri europene, și 730.660 lei cu TVA, lucrări decontate de la bugetul local".

Ce-ar mai fi de spus? Că, potrivit comunicatului oficial de presă, perioada de implementare a proiectului european ar fi trebuit să se încheie la 31 iulie 2020, iar manager de proiect este Cristian Capeţis, director Direcția Dezvoltare Infrastructură și Lucrări Publice.

Cinci modificări și un contract suplimentar

Contractul de proiectare și execuție a lucrărilor de "Reabilitare Colegiul Tehnic «Traian Vuia» - Corp Școală" a fost atribuit cu 5.089.561 de lei fără TVA, în februarie 2020, firmei Dreams Riviera. În urma celor cinci modificări suferite prin acte adiționale, a ajuns acum la o valoare de 5.506.076 de lei fără TVA.

În iulie 2021, a fost prelungită durata de realizare a contractului cu șase luni. Dar asta nu a fost tot!

Primăria a atribuit tot firmei Dreams Riviera și un contract pentru "Reabilitare Colegiul Tehnic «Traian Vuia» - Corp Școală - Galați - execuție lucrări suplimentare", în valoare de 642.059 de lei fără TVA.

Iată cum explică autoritățile: "Lucrările suplimentare au fost necesare pentru rezolvarea din punct de vedere tehnic a situațiilor apărute în urma efectuării lucrărilor de execuție. Soluția de consolidare a stâlpilor din faza documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţie nu a putut fi pusă în practică, soluția adoptată fiind indicată de către proiectant prin dispoziție de șantier. La momentul elaborării documentației de avizare a lucrărilor de intervenție, zona stâlpilor interiori nu a putut fi decopertată din cauza desfășurării activităților școlare. Lucrările suplimentare executate fac parte din categoria lucrărilor de consolidare a fundației și nu sunt decontate din fonduri europene.

Având în vedere că lucrările de consolidare a fundațiilor condiționau desfășurarea celorlalte activități, s-a prelungit termenul de finalizare a investiției de bază cu perioada necesară implementării dispozițiilor de șantier emise de către proiectant".

Ce ar mai fi de spus? Conform comunicatului oficial, durata de implementare a proiectului european a fost până la 31 ianuarie 2021, iar manager de proiect este Vergiliu-Sorin Vals, director Direcția Servicii Comunitare de Utilități Publice din Primărie.

O majorare și un contract suplimentar

De la 4.365.180 de lei fără TVA, contractul pentru "Reabilitare şi modernizare Şcoala Gimnazială Nr. 33 - proiectare și execuție", încheiat în octombrie 2019 cu firma Dascon Global Construct, a ajuns la o valoare de 5.289.769 de lei fără TVA. Majorarea s-a făcut în ianuarie anul acesta, prin act adițional. În iunie 2021, Primăria a mai atribuit, tot firmei Dascon Global Construct, un contract de 385.070 de lei fără TVA, pentru "Reabilitare și modernizare Școala Gimnazială nr. 33 Galați - execuție lucrări suplimentare".

"Lucrările suplimentare au fost necesare pentru rezolvarea din punct de vedere tehnic a situațiilor apărute pe parcursul execuției. La corpul A, la demontarea lambriului existent s-a constatat existența mucegaiului și a deteriorării în timp a tencuielilor, fapt pentru care s-a impus înlocuirea lambriului cu vopsea cu rășină epoxidică (pardoseli holuri, lambriu săli de clasă). S-au înlocuit faianța și gresia de la grupurile sanitare cu vopsea epoxidică.

În vederea asigurării protecției bunurilor, a detectării pătrunderii în spațiile protejate a persoanelor neautorizate și a sesizării stărilor de pericol din unitatea de învățământ s-a montat un sistem de alarmare la efracție. S-au montat tavane de rigips, având în vedere necesitatea legală a implementării unui sistem modern de securitate și a unui sistem de rețea structură voce-date (în toate sălile de curs), toate acestea ducând la o multitudine de canale în zidărie pentru traseele cablajelor.

La corpul B, s-au înlocuit lambriurile și pardoselile de pe holuri cu vopsea cu rășină epoxidică, faianța și gresia de la grupurile sanitare s-au înlocuit cu vopsea epoxidică și s-a montat un sistem de alarmare la efracție.

În cadrul proiectului de reabilitare și modernizare s-a intervenit și la sistematizarea curții, incluzând spațiul verde cu un sistem de irigație prin extinderea rețelei de alimentare cu apă. Pentru aceste modificări proiectantul a emis dispoziții de șantier. Valoarea lucrărilor suplimentare este de 1.237.194 lei cu TVA, din care 778.960 lei cu TVA, lucrări decontate din fonduri europene, și 458.234 lei cu TVA, lucrări decontate de la bugetul local", ne-a explicat Primăria.

Conform comunicatului de presă oficial, data finală de implementare a proiectului a fost 31 decembrie 2020, iar manager de proiect este Cristian Capețis, director Direcția Dezvoltare Infrastructură și Lucrări Publice.

Lucrări suplimentare, în licitație

Atribuit în aprilie 2020 asocierii Moviland Met - Consumcoop Galaţi - Proiect SA, contractul în valoare de 1.374.506 de lei fără TVA pentru "Anvelopare Școala Gimnazială Nr. 31 «Gheorghe Munteanu» - proiectare și execuție" nu figurează în SEAP cu vreo modificare. În schimb, se află în derulare o licitație lansată în iunie anul acesta pentru lucrări suplimentare în valoare estimată de 725.013 de lei fără TVA. Unicul ofertant înscris este firma Torsen.

"Pe parcursul implementării proiectului în vederea respectării normativelor ISU în vigoare, îmbunătățirii condițiilor de desfășurare a procesului educațional, față de proiectul inițial proiectantul a emis dispoziții de șantier și a propus realizarea următoarelor lucrări: înlocuirea pardoselilor din parchet deteriorate din sălile de clasă cu parchet stratificat; înlocuirea lambriului deteriorat din săli de clasă și holuri; refacere tencuieli, glet de ipsos și zugrăveli; realizarea unei gospodării de apă ce cuprinde grup de pompare cu tablou automatizare și rezervor apă, conform normativelor privind securitatea la incendiu a construcțiilor. Valoarea lucrărilor suplimentare este de 1.030.204,05 lei cu TVA, din care 167.674,59 lei cu TVA, lucrări decontate din fonduri europene și 862.529,46 lei cu TVA, lucrări decontate de la bugetul local", ne-a precizat Primăria, la solicitarea noastră.

Ar mai fi de spus că, potrivit comunicatului oficial, data finală de implementare a proiectului este 31 octombrie 2021, iar manager de proiect este Dragoș Horia Buhociu, arhitect-șef în cadrul Primăriei municipiului Galați.

Concluzia? Unde s-au dus milioanele de lei se duc și sutele de mii. Rămâne doar de văzut dacă elevii vor putea învăța, din 13 septembrie 2021, în aceste unități școlare modernizate cu fonduri europene.

                     Acest articol a fost publicat pe

PressHub.ro și Viața Liberă în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania: Closer to citizens”,

un proiect Freedom House Romania, cofinanțat de Comisia Europeană/ DG Regio.

Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii

și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

Citit 4110 ori Ultima modificare Sâmbătă, 02 Octombrie 2021 00:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.