Declin demografic fără precedent: la Galați se nasc tot mai puțini copii! EXCLUSIV
Foto: Marian Calestru

Declin demografic fără precedent: la Galați se nasc tot mai puțini copii! EXCLUSIV
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Populația județului Galați se rărește văzând cu ochii, de la un an la altul. În timp ce numărul deceselor, în rândul gălățenilor, a atins cote alarmante, în maternități se nasc din ce în ce mai puțini copii. Când îi punem la socoteală și pe tinerii plecați pe termen lung sau definitiv din Galați, rezultă că județul nostru se confruntă cu o gravă problemă demografică, aparent fără soluție.

În primele trei luni ale acestui an, în județul Galați s-au născut doar 890 de copii, cu 125 mai puțini decât în perioada corespunzătoare a anului trecut, când oricum natalitatea era foarte scăzută. Tot în primul trimestru al anului, numărul deceselor a fost de aproape 2.200, adică similar cu cel din primele trei luni ale anului trecut, potrivit datelor Direcției Județene de Statistică Galați.
Astfel, în perioada ianuarie-martie 2022, numărul nașterilor nu a atins nici măcar jumătate din numărul deceselor. Fenomenul este cunoscut sub numele de spor natural negativ. De ani de zile, județul Galați se confruntă cu un spor natural aflat doar pe minus, ceea ce a condus la o importantă scădere a populației. Anul acesta, până acum, cel mai rău a fost în luna februarie, atunci când numărul deceselor a fost de trei ori mai mare decât cel al nașterilor.
La începutul pandemiei de COVID-19, unii specialiști s-au așteptat ca numărul nașterilor să crească, odată ce populația a fost obligată să se izoleze în casă. În Galați, acest lucru nu s-a întâmplat însă, fapt ce arată că tinerii, atâți câți au mai rămas în județul nostru, sunt tot mai sceptici în a face copii.

2021, anul cu cele mai puține nașteri

Lucrurile nu stau bine nici pe plan național. Sub 180.000 de copii au venit pe lume, în România, anul trecut, potrivit Institutului Național de Statistică. În 2020, se născuseră puțin peste 200.000 de copii, însă și acel număr era un record negativ al ultimilor ani. Astfel, în 2021, în România s-au născut cei mai puțini copii din ultima sută de ani.
Specialiștii spun că, fără politici publice care să combată scăderea natalității și care să încurajeze tinerii să își întemeieze familii cu copii, România se golește, încet-încet, fenomen care deja pare că nu mai poate fi oprit.

Citit 3630 ori Ultima modificare Luni, 13 Iunie 2022 15:34

9 comentarii

 • postat de ss
  Vineri, 10 Iunie 2022 19:47
  5.13.236.***
  Cum asa, tot se lauda conducerea inteleapta a urbei galatene si nemipomenitele realizari iar numarul populatiei scade?! Cine e vinovatul, Basescu, Soros sau Bill Gates?
  0
  2
  Raportează
 • postat de Ion
  Vineri, 10 Iunie 2022 13:15
  46.97.176.***
  Nu ai cu ce să-i crești. Cine are un gram de neuroni în cap știe asta și nu-i face. Nu vedeți că politica mondială este de depopulare prin orice mijloace? Bine că are pământul țărână pentru toți.
  3
  14
  Raportează
 • postat de Alexutz
  Vineri, 10 Iunie 2022 09:27
  5.2.205.***
  Asta in timp ce turnam betoane si ne laudam cu "marea modernizare".
  Pana terminam marea modernizare o sa ramana in oras numai pensionarii.
  0
  18
  Raportează
 • postat de florin
  Vineri, 10 Iunie 2022 09:10
  213.233.88.***
  Cel mai mult ma enerveaza aceasta teorie:nu sunt tineri in Romania pentru ca PSD a făcut totul pt pensionarii!Asa mult a făcut ca in prezent 3,5 milioane de pensionarii asteapta cardul saraciei de la guvern!Nu sa făcut nimic pentru nimeni in tara asta!Și nu este vinovata tara!Este fibra romanului vinovata care este o fibra de proasta calitate!Am preferat sa fugim din tara in loc sa reactionam la prostiile politicienilor!Bine ca am salvat justitia !!!!!!!
  1
  19
  Raportează
 • postat de Teodora
  Vineri, 10 Iunie 2022 08:30
  92.86.16.***
  Unul din motivele pentru care se nasc tot mai putini copii, despre care ar trebui sa scrieti, este alegerea de a merge la clinici private sau maternitati in alte orase. Motivul? Lipsa increderii in personalul medical local, atitudinea delasatoare si de sictir a medicilor locali, lipsa de profesionalism a unor medici si lipsa conditiilor (spatii invechite, igienizate superficial etc) din spitalele din Galati.
  Daca aveti resurse, faceti o investigatie sa vedeti cati copii nascuti in ultimii 5 ani (ca si exemplu) au certificat de nastere emis de Bucuresti, Brasov, Constanta dar locuiesc in Galati.
  1
  37
  Raportează
 • postat de Iuliana
  Vineri, 10 Iunie 2022 08:09
  213.233.88.***
  Pentru ca nu s-a făcut nimic pt tineri iar cele mai multe investiții au fost direcționate către electoratul PSD,adica pt pensionari....ceea ce nu e rău, dar acum vedem rezultatul
  5
  27
  Raportează
 • postat de pro
  Vineri, 10 Iunie 2022 00:33
  5.13.154.***
  La cum se poarta adultii cu copiii, ma mir ca indrazneste sa se mai nasca vreunul.
  Acum 45 de ani era cam la fel, in plus vaccinarea era obligatorie iar bataia era metoda de educare la clasa. In schimb materia de predat era foarte clara, nu se schimbau manualele si nici regulile de admitere, gaseai multi prieteni printre colegi.
  Copiii mei au experimentat invatamant in 3 schimburi (desi erau scoli destule), schimbat scoala de 3 ori ( desfiintare scoala si dupa cativa ani schimbare sediu scoala), bully din partea colegilor, tratament oribil din partea unor profesori, probabil doreau sa facem meditatii pe bani. Parintii jecmaniti de bani pentru laptop invatatoare, manuale nefolositoare. Sentimentul ca scoala e complet inutila, fara meditatii particulare nu poti trece concursul de admitere la o facultate cu multi concurenti Medicina ( de exemplu).
  Copilaria de acum 45 de ani si cea de astazi in Romania au acelasi gust amar.
  12
  34
  Raportează
 • postat de paloma
  Vineri, 10 Iunie 2022 00:17
  5.13.216.***
  Cine vrea sa impuiasca in orasul asta fara viitor ???
  7
  43
  Raportează
 • postat de florin
  Joi, 09 Iunie 2022 20:52
  86.124.200.***
  Care este motivul pentru care tinerii sa mai faca o familie si sa se stabileasca in Galari si sa mai faca copiI????De ce ai face asta??????Din Galati se fuge vazind cu ochii!Copii destepti in marea majoritate fuuuug!!!Cu sciiiiirba!!!!!!!!!!!!!Pacat de acest oras care totusi a fost unul deosebit de frumos!Chiar cu combinatul in coasta!!!!!!!
  5
  53
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.