Candidat surprins fraudând examenul cu un pix-telefon

Candidat surprins fraudând examenul cu un pix-telefon
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Candidaţii la Bacalaureat din judeţul Galaţi au susţinut marţi, 21 iunie, proba obligatorie a profilului, la Matematică sau Istorie, în funcţie de profilul parcurs în cei patru ani de liceu. Dintre cei 3.182 de înscrişi, au absentat la cea de-a doua probă scrisă 46 de candidați.

De la preşedintele comisiei de Bacalaureat, inspectorul general-adjunct Adrian Diacănu, am aflat că la unul dintre centrele de examen a fost surprinsă o tentativă de fraudă a Bacalaureatului, soldată cu eliminarea persoanei în cauză. "Surpriza a fost că era vorba de o doamnă de 45 de ani, absolventă a unui liceu particular, la frecvenţă redusă. Aceasta a fost prinsă de comisia de supraveghere cu un pix care avea un SIM telefonic. M-am uitat şi eu pe imaginile surprinse de camerele de luat vederi şi era clar că îl ţinea în dreptul gurii şi al urechii şi încerca să comunice cu cineva din afară. Vorbea pur şi simplu în timpul examenului la pixul-telefon. Iată că device-urile moderne au ajuns şi mijloace de fraudare a examenelor", ne-a declarat inspectorul general-adjunct.

Aceasta, pe lângă faptul că a primit nota 1,00, nu va avea dreptul să se prezinte la următoarea sesiune de Bacalaureat, fiind nevoită să aştepte până anul viitor pentru a-şi finaliza studiile liceale.

"Vor fi multe note între 7 şi 9"

De la profesorul de Matematică Florin Antohe, de la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri", am aflat că subiectele la Matematică au fost destul de accesibile, cu unele puncte mai dificile, pentru departajare. "Subiectele la Matematică au fost adaptate, așa cum a promis și ministrul Sorin Cîmpeanu, la contextul educaţional parcurs de elevii care au susţinut anul acesta examenul de Bacalaureat. Acestea au fost accesibile, însă trebuie să le evaluăm dificultatea din prisma faptului că absolvenții promoției 2022 au studiat în condiții normale doar în clasa a IX-a și o bună parte din clasa a X-a. Se poate obține cu ușurință notă de promovare, ceea ce este absolut normal, indiferent de profilul urmat: mate-info, științe sau filiera tehnologică. Vor fi multe note între 7 și 9. Singurii itemi care au creat unele dificultăți sunt subpunctele c) de la ambele probleme de la subiectul al III-lea. Aceștia au mereu rolul de a-i departaja pe elevii buni de cei foarte buni. Cei mai buni dintre cei buni s-au descurcat însă fără probleme și la aceşti itemi, aşadar aşteptăm și destule note maxime", a precizat profesorul Florin Antohe.

Miercuri, 22 iunie, candidaţii vor susţine cea de-a treia probă, cea la alegere din specializarea urmată. Afişarea rezultatelor iniţiale va avea loc pe 27 iunie, până la ora 12,00, urmând ca elevii nemulţumiţi de note să poată depune cereri de contestaţie, în aceeaşi zi, în intervalul orar 12,00 - 18,00. Notele finale vor fi făcute publice pe 1 iulie 2022.

Citit 7456 ori Ultima modificare Luni, 04 Iulie 2022 01:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.