Invențiile lui Blaise Pascal care au schimbat lumea

Invențiile lui Blaise Pascal care au schimbat lumea
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)
Blaise Pascal este unul dintre cei mai cunoscuți matematicieni și invențiile sale din secolul al XVII-lea au schimbat lumea. Iată care sunt cele mai cunoscute invenții și descoperiri ale sale:

Pascalina

Pascal a inventat unul dintre primele calculatoare digitale. S-a întâmplat în 1645, când a dorit să-și ajute tatăl să colecteze taxele mai ușor. Pascalina folosea cadrane, roți dințate și alte elemente pentru a efectua operații de adunare, scădere, înmulțire și împărțire cu mai multe cifre.
Mai mult, matematicianul a obținut inclusiv un brevet de la regele Ludovic al XIV-lea pentru a produce și vinde calculatorul său. El a reușit să creeze doar aproximativ 50 de prototipuri, piesele și mecanismul fiind destul de greu de realizat pentru acele vremuri.

Presiunea atmosferică și dinamica fluidelor

Pascal a realizat experimente inovatoare cu presiunea atmosferică și dinamica fluidelor. S-a folosit de mai multe barometre cu mercur și a demonstrat că presiunea atmosferică s-a diminuat la altitudini mai mari și astfel a tras concluzia că deasupra atmosferei exista un vid.
Un alt om de știință al acelor vremuri, Rene Descartes, s-a întâlnit cu Pascal în 1647 pentru a discuta despre aceste experimente. El nu era de acord cu teoria potrivit căreia exista un vid, dar Pascal a mers mai departe și în prezent numele său este folosit ca unitate de măsură.
Un Pascal (Pa) este egal cu un Newton de presiune pe metru pătrat. Ulterior, în 1650, munca lui Pascal a dus la crearea unui prototip de seringă și presă hidraulică.

Ruleta

În 1655, Pascal a încercat să creeze o mașină cu mișcare perpetuă, însă a eșuat. Chiar și așa, el este creditat cu invenția ruletei. Ce-i drept, a fost o invenție făcută din greșeală, pe care nu și-a dorit-o, dar a creat unul dintre aparatele la care oamenii se distrează deja de câteva secole bune.
 
Erau vremurile când jocurile de noroc abia erau descoperite de oameni, iar în 1638 a fost creat primul cazinou din lume, în Veneția. Ulterior, ruleta a ajuns în toate cazinourile lumii și dezvoltările tehnologice au îmbunătățit-o constant. Spre exemplu, în prezent oamenii au posibilitatea să joace la ruleta online profitând de toate facilitățile pe care Internetul îl oferă. Se poate juca atât în varianta clasică a jocului, dar și cu dealer live, pentru o experiență autentică.

Triunghiul lui Pascal

Pascal a avut și contribuții importante în matematică și geometrie. Spre exemplu, Triunghiul lui Pascal este o lucrare scrisă de acesta în anul 1654. Este un aranjament geometric al coeficienților binomiali, în care înălțimea și laturile conțin cifra 1, iar fiecare număr de pe o linie n este suma celor 2 numere de pe linia superioară n-1. Este o formulă folosită adesea și în prezent și una dintre marile moșteniri ale matematicianului Blaise Pascal.

Teoria Probabilității

A avut o contribuție majoră în dezvoltarea Teoriei Probabilității, aplicată în primă fază la jocuri de noroc, dar ulterior și la economie, mai ales în știință acturială. Blaise Pascal și Pierre de Fermat au fost oamenii care au pus bazele acestei teorii, la care ulterior au contribuit personalități precum Abraham de Moivre și Pierre-Simon Laplace.

Viața lui Blaise Pascal

Blaise Pascal s-a născut pe 19 iunie 1623 și, pe lângă matematician și fizician, a fost și filozof și scriitor. La vârsta de 3 ani și-a pierdut mama și a fost crescut de tatăl său, Etienne Pascal, un fost judecător local și colector de taxe, pasionat și el de știință.
Pe când avea 5 ani, Pascal s-a mutat împreună cu familia la Paris și încă din copilărie a arătat aptitudini incredibile pentru matematică și știință.
Este unul dintre cei mai respectați oameni de știință din istoria Franței, motiv pentru care una dintre universitățile din Clermont-Ferrand poartă denumirea sa - Universite Blaise Pascal. De asemenea, o altă școală din Congo este denumită în cinstea sa. Mai mult, există și un limbaj de programare Pascal tot în cinstea sa, iar compania Nvidia a creat o microarhitectură ce îi poartă numele. BBC Two a creat un documentar despre Blaise Pascal, iar numele său apare și în diverse jocuri și filme.
Dincolo de faptul că a fost un om de știință sclipitor, Blaise Pascal s-a confruntat cu numeroase probleme medicale după ce a împlinit vârsta de 18 ani. De altfel, el a murit la doar două luni după ce a împlinit 39 de ani.
 
(P)
Citit 4387 ori Ultima modificare Vineri, 19 August 2022 14:40