Se caută alt constructor care să ridice pe soclu sculptura "Omagiu lui Brâncuși"
Foto: Anca Melinte

Se caută alt constructor care să ridice pe soclu sculptura "Omagiu lui Brâncuși"
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Până la finele acestui an, sculptura în metal "Omagiu lui Brâncuși" ar fi trebuit să fie restaurată, ridicată pe un soclu și pusă în valoare, așa cum i se cuvine unei opere a artistului german Ewerdt Hilgemann. E greu de crezut că acest fapt este realizabil, pentru că Primăria municipiului Galați derulează acum o nouă achiziție publică pentru găsirea unui constructor, după ce contractul atribuit în primăvară a fost reziliat.

"O firmă din Tecuci va ridica «Omagiu lui Brâncuşi» pe soclu", anunțam în martie anul acesta. Primăria tocmai atribuise firmei GTA Energy Grup SRL, cu sediul în Tecuci, contractul de execuţie a lucrărilor pentru amplasarea sculpturii în metal "Omagiu lui Brâncuși". Valoarea finală a contractului era de 183.410 lei fără TVA, iar durata de 180 de zile. "Atribuirea acestui contract poate fi considerată o reuşită, dacă avem în vedere numeroasele achiziţii lansate de municipalitate în acest scop care au eşuat", scriam la acea vreme.
Nu mică ne-a fost mirarea când am descoperit, luna trecută, pe portalul Primăriei, o nouă procedură lansată recent pentru același obiectiv: execuția lucrărilor pentru obiectivul "Amplasare sculptură în metal Omagiu lui Brâncuși", cu o valoare estimată de 195.117 lei fără TVA.
La solicitarea noastră, Primăria ne-a comunicat că la precedenta achiziție s-a încheiat un contract care ulterior a fost reziliat din motive obiective. "Costurile calculate ulterior ar fi fost mai mari decât cele prevăzute în contract și nu se mai încadrau în prevederile legale. Prin urmare, a fost nevoie de lansarea unei noi achiziții". Rămâne de văzut dacă procedura se va încheia cu succes.
Reamintim că "Viaţa liberă" a adus în atenţia opiniei publice, în urmă cu mai bine de şase ani, soarta sculpturii realizate de cunoscutul artist german Ewerdt Hilgemann în 1991, când a fost invitat la cea de-a patra ediţie a Taberei naţionale de sculptură în metal de la Galaţi. De atunci, sculptura în metal "Omagiu lui Brâncuşi" zace pe Faleză, în vecinătatea zonei Trecere bac, mâncată de rugină. Primăria își dorește ca ea să fie restaurată şi ridicată pe Faleza Inferioară a Dunării, la intrarea dinspre parcarea Trecere bac, pe o fundație din beton armat, placată cu granit şi iluminată ambiental.


Citit 1193 ori Ultima modificare Vineri, 02 Septembrie 2022 18:11

5 comentarii

 • postat de @Competentul Capabil
  Sâmbătă, 03 Septembrie 2022 10:10
  188.27.146.***
  e bine sa se cumpere si carti... ca asa se scoala mai tare nivelul de cultura.
  valabil si pentru competenti capabili.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Tirpitz
  Sâmbătă, 03 Septembrie 2022 08:37
  82.76.159.***
  Ruginituri care nu reprezinta nimic, kitschuri si totusi insistati sa se ridice in continuare aceste obiecte pseudo-artistice. Ori sunteti prosti de-a binelea ori se impart niste banuti. Ati vazut in orasele lumii astfel de mizerii, chiar nu vreti sa schimbati stilul asta infect?!?
  0
  3
  Raportează
 • postat de Mihnea
  Vineri, 02 Septembrie 2022 21:04
  5.13.159.***
  Ceva penalitati de intarziere si neexecutare ? Lemacons sigur executa lucrarea chiar in avans (ca termen de executie) si chiar la un pret mai mic decat cel oferit de Primarie.
  3
  5
  Raportează
 • postat de marr
  Vineri, 02 Septembrie 2022 20:53
  86.124.200.***
  Las' asa . E fix Monumentul/Reprezentarea situatiei societatii romanesti / Romania .
  As zice ca e si asta o Ironie a sortii .
  4
  10
  Raportează
 • postat de Competentul Capabil
  Vineri, 02 Septembrie 2022 19:28
  89.137.30.***
  Ce justifica cheltuirea carutei de bani pentru acea fieratanie sinistra? Titlul sudurii conteaza? Daca era "Omagiu pentru Mirabela" mai merita? Se poate cumpara mai ieftin o alta fieratanie de la acelasi artist (toate superbicioasele lui lucrari sunt aproape identice) Intelectocanimea si culturistii Galatiului freamata sa se restaureze una din tichiile de margaritar sau e treaba de comisioane? Ia puneti mana si cumparati niste rechizite/carti de 195.117 lei fara TVA pentru amarati... ca asa se scoala mai tare nivelul de cultura. Hai Simona!
  8
  14
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.