Eveniment internaţional de anvergură la Tecuci

Eveniment internaţional de anvergură la Tecuci
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Festivalul Internațional al Aforismului, programat anul acesta pe 6 şi 7 octombrie, este singurul din țară și al doilea din Europa, după cel care se desfășoară la Torino (Italia). Manifestarea din Tecuci a debutat în anul 2017, din inițiativa scriitorului Vasile Ghica și a Fundației Pelin.

La cele șase ediții desfășurate până acum au participat scriitori din: SUA, Canada, Franța, Italia, Israel, Argentina, Serbia, Republica Moldova, Liban etc. Din țară, au luat drumul Tecuciului, în anii precedenți, scriitori din: Galați, Iași, București, Bacău, Focșani, Odobești, Bârlad, Piatra Neamț, Brașov, Râmnicu Sărat, Constanța, Tg.Jiu, Ploiești, Brăila, Blaj, Pitești, Oradea, Vaslui, Timișoara, Suceava, Botoșani, Cluj-Napoca etc.

În perioada premergătoare manifestării, au loc, în oraș și în localitățile limitrofe, lecturi publice, axate pe aforism și epigramă, la care participă sute de elevi, cadre didactice, salariați, pensionari etc. Cei circa 200 de elevi incluși în program participă, în prima parte a festivalului, ca actori, nu ca spectatori. Îndrumați de profesori, ei susțin, în școlile lor, în limbile română, franceză și engleză, dezbateri, concursuri, recitaluri despre aforism, în fața a 70-80 de scriitori.

În 2017, academicianul Naji Naaman (Liban), președinte de onoare al manifestării, a editat o carte cu desene după aforisme, realizate de elevi. Lucrarea a apărut la Beirut, în șase limbi, în 3.000 de exemplare și a fost difuzată în multe țări și pe rețele de socializare. Ceilalți președinți de onoare ai festivalului au fost: acad. Nicoale Dabija (Rep. Moldova), savantul Francois Rastier (Sorbona, Franța), scriitorul și traducătorul Constantin Frosin, scriitorul Ștefan Cazimir și diplomatul Petru Dumitriu. La fiecare ediție se publică și o antologie, care are un capitol rezervat epigramei. La ediția din anul acesta, vor primi Premiul "Opera Omnia" doi corifei ai umorului românesc: Elis Râpeanu și George Corbu.

Câțiva diriguitori ai scrisului românesc actual (critici literari și directori de reviste culturale) susțin că cele două minuscule specii nu există în literatura noastră de astăzi și că tot ce a fost de spus, în acest domeniu, au spus anticii. Nu, domnilor, dacă aforismul românesc nu ar exista, italienii, sârbii și francezii nu ar fi publicat și nu ar fi difuzat (pe banii lor) antologii românești, iar aforiștii noștri nu ar fi obținut importante premii la confruntările internaționale.

Citit 5495 ori Ultima modificare Marți, 11 Octombrie 2022 13:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.