Nave de luptă construite la Galați pentru Forțele Navale Pakistaneze

Nave de luptă construite la Galați pentru Forțele Navale Pakistaneze
Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

În Șantierul Naval Damen Galați a avut loc miercuri, 12 octombrie, o dublă ceremonie ce a marcat momente-cheie în realizarea a două nave de luptă destinate Marinei Militare Pakistaneze. E vorba de punerea chilei, respectiv, tăierea primei bucăți de oțel, la cele două nave. Acestea au la bază cea mai nouă platformă de tip Offshore Patrol Vessel - OPV 2600, proiectată și realizată de navaliștii din cadrul Grupului Damen.

Comenzile pentru aceste nave vin după ce, în 2020, Șantierul Naval Damen Galați a încheiat cu succes livrarea altor două nave militare destinate flotei pakistaneze. E vorba de corvetele PNS Yarmook și PNS Tabuk, nave cu un grad ridicat de adaptabilitate, capabile să desfășoare misiuni dintre cele mai dificile. Navele pot fi deservite inclusiv de un elicopter sau un UAV (Unmanned Aerial Vehicle - vehicul aerian fără pilot) și pot lansa, de asemenea, bărci pneumatice de tip RHIB (rigid-hull inflatable boat) pentru misiuni speciale.

Noile nave OPV 2600 sunt o variantă upgradată a navelor din clasa Yarmook, atât ca dimensiuni, cât și ca echipamente. Chiar dacă la ceremonia de miercuri nu au fost comunicate foarte multe elemente privind viitoarele capabilități ale navelor, presa internațională a relatat că navele vor fi dotate inclusiv cu lansatoare de rachete și tehnică destinată războiului electronic.

Un amiral cu aparatul de sudură

Lucrările la prima navă de tip OPV 2600 au demarat în cursul lunii iulie, iar miercuri a fost marcată ceremonia de ”punere a chilei”, un obicei moștenit de la vechii corăbieri. Acesta este momentul în care, în tradiția navaliștilor, nava ”prinde viață”. Ceremonia constă în plasarea unei monede sau unei plăcuțe comemorative sub chila navei, gest considerat aducător de noroc și prosperitate pentru nava care va înfrunta mările.

În cazul de față, ceremonia a fost oficiată de Excelența Sa Amiralul Muhammad Amjad Khan Niazi, Șeful serviciului Naval Pakistanez, în prezența unei largi asistențe formate din reprezentanți ai constructorilor și marinei pakistaneze, ai unor oficiali din cadrul corpului diplomatic sau instituții ale statului român.

Uniforma militară a fost dublată de echipamentul de protecție și aparatul de sudură, înaltul oaspete din cadrul Marinei Pakistaneze reușind să se achite cu succes de sarcina de a suda de chila navei plăcuța comemorativă dedicată acestui moment.

De asemenea, tot sub comanda sa, s-a dat ordinul de începere a lucrărilor și la a doua navă de tip OPV 2600, dintr-o placă de oțel fiind tăiată prima componentă a viitoarei nave.

Relație de încredere

”Este o mare onoare să fim aici, la aceste ceremonii. După succesul de care s-au bucurat primele două nave realizate de Damen pentru marina pakistaneză, s-a decis comandarea a încă două nave OPV, de această dată ceva mai mari. Este o dovadă a deplinei încrederi pe care Marina Pakistaneză le are în capacitatea SN Damen de a proiecta și construi astfel de nave, la cele mai înalte standarde. Aceste două nave, cu noile lor capabilități de luptă vor aduce un plus flotei pakistaneze. În ziua de azi, există o varietate de amenințări la adresa securității, inclusiv de natură neconvențională, precum terorismul maritim, traficul de droguri sau de arme etc., ceea ce ridică mizele de securitate. Pakistanul își va continua rolul de a menține un mediu sigur, prin susținerea legilor internaționale, în aria noastră de responsabilitate”, a declarat Excelența Sa Amiralul Muhammad Amjad Khan Niazi.

La rândul ei, Annelies Damen, membru în Supervizory Board Damen Group, a ținut să salute colaborarea pe care Grupul Damen o are cu Forțele Navale Pakistaneze.

”Damen și marina pakistaneză are o relație strânsă, bazată pe încredere, în construcția de nave, ce se întinde pe aproape patru decenii. Suntem foarte mândri că Damen a devenit unul dintre partenerii de încredere ai marinei pakistaneze, furnizând diferite platforme, incluzând aici primele nave OPV din clasa Yarmook, livrate în 2020. Și parteneriatul nostru, iată, continuă prin construirea generației următoare de nave OPV. Și sunt convinsă că vor primi, de asemenea, o înaltă recunoaștere ca nave de luptă, ce vor îngloba experiența noastră de constructori de nave, dar și cele mai înalte cerințe ce derivă din experiența și specificul misiunilor îndeplinite de marina pakistaneză”, a declarat Annelies Damen, ca reprezentantă a Grupului Damen.

Cele două nave de tip OPV 2600 vor fi livrate Marinei Pakistaneze în cursul anului 2024.

Foto: Ovidiu Amălinei

Citit 4619 ori Ultima modificare Luni, 05 Iunie 2023 10:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.