Teatrul gălăţean, marele câştigător al acestei ediţii a Festivalului de Comedie

Teatrul gălăţean, marele câştigător al acestei ediţii a Festivalului de Comedie
O repetiţie moldovenească
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Cea de-a 33-a ediţie a Festivalului Naţional de Comedie de la Galaţi s-a încheiat duminică, 16 octombrie, cu festivitatea de decernare a premiilor şi fabulosul musical "Familia Addams", produs de Teatrul Excelsior din Bucureşti. Cum a fost prima ediţie organizată după o pandemie în decursul căreia oamenii s-au obişnuit să folosească din plin mijloacele tehnice pentru a păstra conexiunea, festivitatea s-a desfăşurat şi live, dar şi online, pentru premianţii care nu au putut ajunge în sală.

Cei mai mulţi dintre actorii premiaţi nu au reuşit să ajungă să-şi ia trofeul şi diploma, pentru că aveau alte spectacole programate duminică seară, de la care nu puteau lipsi. Însă directorul Teatrului Dramatic "Fani Tardini", Florin Toma, a găsit pentru fiecare dintre ei o soluţie pentru a-i aduce fie live, la telefon, fie printr-o înregistrare, în contact cu publicul. A fost o soluţie care a încălzit frumos atmosfera evenimentului, astfel încât acesta să nu se rezume doar la o simplă prezentare a unei liste.

Conform deciziei juriului, format din Mihai Brezeanu, Tania Popa și Radu Nica, marele câştigător al ediţiei de anul acesta a fost Teatrul Dramatic "Fani Tardini", cu piesa "O repetiţie moldovenească", ce a primit atât premiul pentru Cea mai bună regie, care îi aparţine lui Cristian Ban, cât şi Premiul pentru Cel mai bun spectacol.

Andreea Bibiri a câştigat pentru a doua oară Premiul pentru cea mai bună actriţă la festivalul de la Galaţi, de data aceasta pentru rolul din spectacolul "Cină pentru prieteni", de la Teatrul Bulandra. Neputând să fie prezentă la festivitate, Andreea Bibiri a trimis publicului gălăţean un mesaj înregistrat: "Este pentru a doua oară când mi se face cinstea să câştig acest premiu la Galaţi. Mă simt nu onorată, ci foarte iubită de publicul gălăţean. N-am mai văzut de mult o sală de spectacol atât de plină, cu oameni care au stat pe margine, în picioare, două ore. Am fost în extaz. Ce public minunat aveţi la Galaţi, ce energie minunată ne-a transmis! Voi reveni cu plăcere oricând voi fi chemată la o nouă ediţie", a spus Andreea Bibiri.

Andreea Bibiri

Premiul pentru cel mai bun actor a fost împărţit între Dan Rădulescu, de la Teatrul Național din Târgu Mureș, pentru rolul din "Take, Ianke şi Cadîr", şi Marian Adochiţei, de la Teatrul de Stat Constanța, pentru prestaţia din comedia "Goi puşcă". Acesta din urmă a fost prezent la festivitate: "M-am simţit foarte bine la Galaţi. Aşa că nu am vrut să ratez ocazia de a mai urca încă o dată pe scenă aici, pentru a mulţumit publicului şi juriului pentru premiu şi pentru primirea călduroasă".

Premiul pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar i-a revenit Elenei Popa, de la Teatrul "Andrei Mureşanu", pentru interpretarea din spectacolul "Doi morţi vii", în timp ce Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar i-a revenit colegului ei de scenă Sebastian Marina, pentru acelaşi spectacol.

Premiul special al juriului a fost acordat producţiei Teatrului Municipal „Matei Vișniec” din Suceava, "Pisici 2", realizată de Bobi Dumitraș și Bobo Burlăcianu, simpaticii băieţi de la trupa Fără Zahăr. Publicul a avut noroc că unul dintre actori a rămas la festivitate, nu numai pentru a ridica diploma şi trofeul, dar a oferit, în aplauzele tuturor, cu generozitate şi umor, un mic fragment cântat din spectacolul atât de apreciat de public.

Totodată, publicul a fost invitat să aleagă cel mai bun spectacol, cele mai multe voturi fiind adunate de Teatrul „Toma Caragiu” din Ploiești, pentru "O noapte furtunoasă".

O noapte furtunoasă 

Festivitatea s-a încheiat cu un spectacol cum mai rar a văzut Galaţiul, un musical curajos, "Familia Addams", cu regia, costumele şi coregrafia realizate de Răzvan Mazilu, care s-a dovedit a fi un maestru al coordonării, de o minuțiozitate impresionantă, un ager observator de talente pe care le șlefuiește până ce scoate la suprafață o versiune a acestora demnă de Broadway. Şi aşa ne-am simţit, răsfăţaţi ca pe Broadway.

Foto: Tudor Neacșu

Citit 1812 ori Ultima modificare Luni, 05 Iunie 2023 07:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.