Soți din Galați, judecați pentru că și-au ținut nepotul sclav. Cum încearcă să scape de pușcărie

Soți din Galați, judecați pentru că și-au ținut nepotul sclav. Cum încearcă să scape de pușcărie
Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

O tragedie petrecută în urmă cu șapte ani, concretizată în singurul dosar de sclavie aflat acum pe rolul Tribunalului Galați, s-a petrecut pe raza comunei Slobozia Conachi. Un adolescent provenit dintr-o familie nevoiașă a murit după ani de zile în care a fost pus să muncească forțat, în condiții chinuitoare. Rudele, care riscă 10 ani de pușcărie, au susținut tot timpul că așa au vrut să îl educe. Abia după ce tânărul s-a sinucis, rotițele legii s-au pus în mișcare.

O dramă știută de mulți, dar trecută sub tăcere, de unii din nevoie, de alții din neputință, iar de alții din nepăsare, s-a scris într-o familie din Slobozia Conachi, marcată de sărăcie, ignoranță, vicii și boală. Provenit dintr-o familie cu grave probleme legate de alcool, care își cheltuia resursele pentru băutură și prea puțin pentru întreținerea copiilor, Mihai Alexandru Stoian avea doar nouă ani când a început să lipsească de la școală. Chiar ar fi furat un pachet de țigări dintr-un magazin din sat, fapt care i-a dat prilej unei mătuși, Rodica Nedelcu, să-i propună mamei să-i dea copilul la stână, ca să-l educe și să-l țină departe de rele. Femeia, Valentina Stoian, a fost de acord, mai ales că, aveau să consemneze procurorii, ar fi primit și foloase de la sora ei, Rodica, în schimbul muncii băiatului. Au urmat zece ani de calvar în care viața lui Mihai s-a împărțit între cușca din spatele stânei care îi ținea loc de casă, corecții fizice aspre, înfometare și, desigur, 300 de oi de care trebuia să aibă grijă. A abandonat școala și pe acasă nu a mai ajuns, legăturile cu aceasta și cu ceilalți frați fiind extrem de rare. Când avea 16 ani, a rămas orfan de tată, Costel Stoian murind din cauza unei tuberculoze agravate pe fondul consumului cronic de alcool. Din cauza condițiilor grele în care trăia, Mihai s-a îmbolnăvit și el grav de plămâni, dar nici la spital nu a fost lăsat suficient de mult timp, ca să se facă bine. A încercat de nenumărate ori să fugă de la stâna unde era plătit cu ridicola suma de 150 de lei pe lună, sub pretextul că altfel ”îi cheltuia pe prostii”, dar de fiecare dată era prins și adus cu forța înapoi de unchiul Nicolae și de mătușa Rodica. Sătul de traiul pe care îl ducea, lipsit de copilărie și cele mai elementare bucurii, Mihai a făcut o ultimă încercare de a-și recâștiga libertatea pe 24 noiembrie 2015. A vrut să fugă la o stână din apropiere și mai apoi în vestul țării. Unchiul l-a prins și l-a adus înapoi cu forța, aplicându-i mai multe lovituri. A fost picătura care a umplut paharul, Mihai hotărând să renunțe la viață.

”La data de 24 noiembrie 2015, Secția 2 de Poliție Smârdan, din județul Galați, a fost sesizată prin 112 că un tânăr de 19 ani, din satul Izvoarele, comuna Slobozia Conachi, a fost găsit spânzurat în magazia stânei unchiului său”, a anunțat la acea dată Poliția Galați. 

Moartea ciobănașului nu a trecut ca un simplu caz de moarte suspectă finalizat cu o clasare, procurorii hotărând să extindă cercetările în condițiile în care tratamentul la care fusese supus băiatul nu era străin nici în ochii comunității, nici ai autorităților. 

Determinarea și înlesnirea sinuciderii

Mărturiile ciobanilor din zonă, care nu o dată fuseseră în situația de a vedea cum Nicolae Nedelcu venea și își recupera cu forța nepotul care fugea de la stână, sau care remarcaseră urmele de bătaie pe trupul adolescentului, precum și un dosar al DGASPC Galați care fusese deschis ca urmare a sesizărilor venite din partea sătenilor, dar închis pentru că mama a declarat în scris că este de acord ca fiul ei să muncească, au dus la conturarea ipotezei că sinuciderea lui Mihai a fost provocată de tratamentul la care a fost supus timp de zece ani. 

”Victima dormea izolată de comunitate, într-o cușcă amenajată ca bordei și interacționa cu maximum două persoane, colegul de muncă și unchiul său. La vârsta la care alți copii realizau primele socializări, primele prietenii, învățau să caute validarea celor din jur, victima a fost izolată, în afara comunității, fiindu-i negată orice formă de dezvoltare emoțională și de înțelegere a conceptului de comunitate. A mai înțeles victima că ciobanii erau cei care încasau banii și nu alți membri ai familiei. Toate acestea au survenit peste durerea pierderii unui părinte și astfel victima a hotărât să ia măsuri pentru remedierea situației, acțiune greu de dus la îndeplinire chiar pentru o persoană normală”, au concluzionat procurorii în rechizitoriul prin care aveau să-i trimită în judecată pe soții Nedelcu, o familie de altfel respectată în comunitatea din Slobozia Conachi. Conform informațiilor făcute publice pe portalul Tribunalului Galați, Rodica și Nicolae Nedelcu sunt judecați pentru sclavie, alături de ei mai apărând un inculpat, Fănel Zaharia, un sătean care ar fi mințit la anchetă, în calitate de martor.

Au pledat pentru acuzații mai blânde

În fața anchetatorilor, dar și a instanței, soții Nedelcu și-au susținut bunele intenții, afirmând că au vrut să facă un bine familiei copilului, încercând chiar să paseze responsabilitatea situației asupra mamei lui Mihai, decedată între timp. La unul dintre termenele de judecată, soții Nedelcu au cerut schimbarea încadrării juridice a faptei de care sunt acuzați, din sclavie în supunere la muncă forțată. Este lesne de înțeles, atâta vreme cât sclavia se pedepsește cu închisoarea între 3 și 10 ani, iar supunerea la munca forțată, cu închisoare între 1 și 3 ani. Solicitarea a fost respinsă de Tribunal, un nou termen de judecată fiind stabilit pentru 9 noiembrie 2022. 

Citit 4060 ori Ultima modificare Luni, 31 Octombrie 2022 22:06

6 comentarii

 • postat de macarie banu
  Marți, 01 Noiembrie 2022 18:24
  95.76.16.***
  pai, pana se hotarasc ashtia se prescrie pedeapsa....vai de capul nostru cu judecatorii nostri si cu justitia noastra.....de cel mic macar s-a aflat dar cati alti amarati sunt disparuti si nu stie nimeni de ei?!!!!!
  0
  2
  Raportează
 • postat de Cristi
  Marți, 01 Noiembrie 2022 09:29
  86.34.187.***
  Sa-i judece in libertate! Nu reprezinta un pericol, poate mai mor cativa copii de mana lor.
  7
  9
  Raportează
 • postat de Valentin
  Marți, 01 Noiembrie 2022 00:25
  84.232.140.***
  Oare instanta va judeca în acest caz CU OCHI DESCHIȘI?

  Având în atenție și rolul de exemplu pe care decizia dispusa o va avea pentru cazurile similare!
  1
  28
  Raportează
 • postat de Sclavie în democrație, anul 2022.
  Luni, 31 Octombrie 2022 21:51
  109.166.128.***
  Sclavie în democrație....poliție, primărie, protecția copilului, există pe acolo, în Slobozia Conachi ? Mai avea un frate, 10 ani, la fel sclav chinuit, dar seara, avea voie să ajungă acasă, dimineața, pleca la muncă, la stână. A primit un telefon să mai vorbească cu mama și tatăl lui, dar a fost confiscat de barosanul-cioban, pe motiv că nu știe să vorbească pe el. A murit sărmanul, intre oi. Părinții lui au murit cu puțin înainte de dispariție băiatului de 19 ani,
  0
  32
  Raportează
 • postat de profesor
  Luni, 31 Octombrie 2022 20:02
  5.13.207.***
  Am trimis acest articol prietenilor din Marea Britanie care au uitat din ce societate au plecat acum 20 de ani si planuiau sa se intoarca.
  2
  30
  Raportează
 • postat de Observator
  Luni, 31 Octombrie 2022 19:40
  78.96.85.***
  Nu e singurul caz. Sunt cu zecile numai în județul Galați. Aproape la fiecare stână sunt sclavi. Despre tânărul care s-a aruncat, în urmă cu 3-4 ani, în fața trenului, în zona comunelor Piscu-Vameș, în apropierea unei stâne, parchetul știe ceva? Ciobanul privea de la stână.
  1
  36
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.