Doi fraţi acuză că au fost bătuţi de agenţii de pază la Balul bobocilor

Doi fraţi acuză că au fost bătuţi de agenţii de pază la Balul bobocilor
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

Pentru liceenii din clasele a IX-a, cel mai tare eveniment al primului lor an de liceu este Balul bobocilor. După una, două luni de școală, când au reușit sau nu să își facă un grup sudat de prieteni, balul e locul unde se fac alianțe, se încheagă prietenii, se pun în practică, de cele mai multe ori, primele "prostii" inerente vârstei, pe care juniorii încearcă, cu mai mult sau mai puţin succes, să le ascundă de profesori şi părinţi. Nu ar fi nimic diferit faţă de balurile din ultimii 30 de ani dacă, din lipsa unor spaţii suficient de ample, aceste baluri nu ar avea loc în cluburi de noapte.

În toamna asta, ne-au ajuns la urechi incidente cu violenţă, consum de alcool şi de droguri la aceste evenimente, de aceea tragem un semnal de alarmă, în speranţa că părinţii, profesorii şi autorităţile vor lua măsuri.

La un bal al bobocilor desfăşurat recent, o altercaţie între agenţii de pază ai clubului care găzduia evenimentul şi doi fraţi, adolescenţi, de 14 şi 18 ani, s-a lăsat cu certificate medico-legale şi plângere penală, după ce aceştia au fost scoşi cu forţa din incintă. Evident, stabilirea conjuncturii şi a vinovăţiei celor implicaţi rămâne la latitudinea organelor de cercetare penală şi a instanţelor, dar ceea ce ni se pare absolut incredibil este că se întâmplă aceste lucruri la un eveniment dedicat adolescenţilor, în majoritate minori, unde nivelul de securitate ar trebui să fie mai ridicat decât la cel al unei simple seri în club. Agenţii de pază acuzaţi că i-ar fi lovit pe cei doi fraţi, dintre care unul este minor, au declarat, pentru Pro TV, că unul dintre ei a sărit la bătaie. Certificatul medico-legal scos ulterior de adolescent atestă însă că el a fost cel lovit, iar analizele făcute de cei doi fraţi arată că niciunul nu se afla sub influenţa alcoolului sau a unor substanţe interzise.

Faptul că, la 14 şi 18 ani, doi tineri insistă să li se facă dreptate şi urmează, din proprie iniţiativă, dar cu sprijinul părinţilor, toţi paşii necesari face dovada că ei aparţin unor generaţii căreia este mult mai greu să i se închidă gura, iar asta nu e rău.

Pe de altă parte, nu putem să nu credem că asemenea lucruri nu ar trebui să se întâmple la un bal al bobocilor. Nu ar trebui să fie atât de aglomerat încât, vrând, nevrând, să loveşti omul de lângă tine doar încercând să dansezi. Nu ar trebui să se consume băuturi alcoolice - da, ştim că unii dintre liceeni au 18 ani, dar nu ai cum să controlezi fenomenul prin care ei le cumpără alcool colegilor mai mici. Numărul de bilete vândute ar trebui să fie limitat la capacitatea spaţiului, iar preţul ar trebui să fie decent, combătându-se tendinţa de speculă. Înţelegem, din informaţiile primite de la părinţi, că organizatorul balurilor de anul acesta ar fi o firmă - Party TV - interpusă între licee şi clubul unde are loc petrecerea, iar preţul biletelor pleacă de la 30 de lei şi ajunge, după trecerea prin intermediari, chiar şi la 100 de lei. Pe urmă, în seara balului, la uşa clubului (pe care, deocamdată, nu-l numim, dându-i ocazia să corecteze aceste probleme) ajung şi persoane fără bilet, adulţi pentru care a scoate 100 de lei din buzunar în schimbul ştampilei care, chipurile, ţine loc de bon fiscal nu înseamnă mare lucru. Dar ce cauţi, ca adult, la balul unor adolescenţi? Sincer, nu îmi amintesc să fi vrut, la 20 de ani, să mă aflu în compania unora mai mici decât mine. Dimpotrivă, tânjeam să fiu cu cei mai mari. Singurul motiv pe care ar putea să-l aibă nişte adulţi să îşi dorească şi să plătească pentru a se distra alături de nişte copii este unul demn de un alt dosar penal. Sau mai multe. Nu sunt părinte, dar sunt educator, prin natura profesiei. Ştiu că meseria de părinte şi cea de profesor sunt cele mai grele din lumea asta, iar educaţia şi mai ales impunerea unor limite sunt chestiuni dificile. Dar un bal al bobocilor nu ar trebui să fie un motiv de profit, nici un ring de box.

Citit 2834 ori Ultima modificare Vineri, 02 Iunie 2023 09:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.