11 suflete trăiesc în sărăcie lucie la marginea Galațiului. Ajutoare de la un om cu suflet mare și prietenii săi

11 suflete trăiesc în sărăcie lucie la marginea Galațiului. Ajutoare de la un om cu suflet mare și prietenii săi
Evaluaţi acest articol
(36 voturi)

Undeva la marginea Galațiului, în cartierul Barboși, își duce traiul o familie greu încercată. Pe un teren donat din milă de un medic veterinar din Galați, într-o "locuință" improvizată dintr-un grajd, trăiesc 11 suflete, fără apă și fără forme legale. Cea care îi ține uniți este o bunică, în vârstă de 71 de ani, care își îngrijește nepoții și pe una dintre fiice, grav bolnavă. Deși locuiesc, teoretic, în Galați, sărăcia și lipsa de civilizație în care îşi duc zilele sunt greu de descris în cuvinte. Nicușor, un băiat de opt ani, elev la o școală din oraș, este singurul dintre cei nouă copii ai familiei care știe carte.

Impresionată de drama lor, o gălățeancă și-a mobilizat prietenii de pe Facebook și a reușit să adune o sumă destul de mare de bani, cu care a cumpărat pentru familia din Barboși alimente, haine, jucării şi dulciuri, în dorinţa de a le îndulci micuților sărbătorile de Crăciun. Ei au, însă, nevoie de sprijin pe termen lung şi de implicarea cât mai multor instituţii şi persoane, pentru ca viaţa lor să devină, cu adevărat, mai bună.

"Inițiativa mea a pornit de la dorința de a face un bine!"

Monica Sbârnea le-a lansat prietenilor ei de pe Facebook provocarea de a dona fiecare după posibilități câte o sumă de bani pentru a face donații unei familii defavorizate din Galați sau din împrejurimi. Și pentru că lumea a răspuns pozitiv solicitării, gălățeanca a căutat familia beneficiară. La inițiativă au luat parte și polițiștii locali care desfășoară activități în zona Barboși. Oamenii legii știau că în aria lor de acoperire se află familia Ciortan, oameni cu nevoi speciale deosebite.

"Prima dată am mers la ei de Sfântul Nicolae. Banii pe care i-am strâns din donații, aproximativ 8.000 de lei, i-am împărțit pentru Moș Nicolae și pentru Crăciun. Prima dată le-am dus alimente. Apoi am mers din nou la ei, unde am aflat ce nevoi au, și am luat măsuri la haine și încălțăminte pentru copii. Ceea ce am găsit aici m-a impresionat teribil! Îmi e greu să cred și să concep, că la marginea orașului, practic în Galați, există atâta sărăcie și neputință. Am postat pe Facebook tot ceea ce am cumpărat și donat, astfel încât cei care au sărit în ajutor cu donații să știe cum am folosit banii. A fost o acțiune colectivă. Fără ajutorul și implicarea donatorilor nu aș fi putut să fac nimic. Sărbătorile trec, dar drama oamenilor de acolo rămâne. Bucuria din ochii copiilor și modul în care au tăbărât pe mine mi-au umplut sufletul de emoție", povestește Monica Sbârnea.

Cei doi agenți de poliție locală au însoțit-o pe Monica permanent în curtea familiei. Aceștia îi sprijină pe membrii familiei Ciortan, după posibilități, dându-le sfaturi de viață și ajutându-i la unele treburi din gospodărie. Mai mult, aceștia îi sfătuiesc să își trimită copiii la școală și să se adreseze autorităților locale pentru obținerea actelor care i-ar ajuta să primească ajutoare sociale atât de necesare traiului cotidian. "Le-am montat jucăriile, le-am pus baterii la mașinuțe și trecem des pe la ei. O să aduc cereri pentru Asistența Socială, să fie luați și ei în evidență, pe care o să le completez eu cu ei, pentru că ei nu știu nici să scrie și nici să citească. Îi îndemnăm mereu să fie potoliți, să stea liniștiți și să nu facă prostii, pentru a nu avea de-a face cu legea", ne-a spus unul dintre agenţi. Deși gestul și implicarea celor de la Poliția Locală este de lăudat, oamenii legii ne-au rugat să nu le publicăm numele, spunându-ne că își fac doar datoria.

"Stau aici de ani buni!"

Un medic veterinar pensionar din Galați și-a achiziționat un teren în Barboși, chiar lângă calea ferată. Așa a ajuns să îl cunoască pe "bunicul" Ciortan, care dormea în câmpul de la hotarul casei sale. Bunicul Ciortan a primit în administrare o bucată din terenul medicului, și-a amenajat două cămăruțe din grajdul în care stăteau animalele și și-a adus familia după el. "Cât a trăit bătrânul, lucrurile erau mai bune. Îi ținea adunați pe lângă gospodărie și îi mai punea la treabă. După moartea lui, au rămas bătrâna şi una dintre fete (cealaltă fiind plecată în străinătate - n.r.), care se descurcă foarte greu. Sunt nouă copiii în total: Adriana are trei băieți și Mioara are șase copii. Majoritatea au retard mintal și nu au putut învăța nici să scrie, nici să citească. Pe fata de 16 ani soția mea s-a chinuit toată vara să o învețe măcar literele, dar nu s-a prins de ea. Singurul dintre ei care merge la școală în oraș este Nicu", ne-a povestit medicul veterinar.

Nicușor este minunea familiei

Singurul care pare să fi avut o soartă mai bună este Nicușor, mezinul familiei. Acesta merge la o școală în Galați și apoi urmează un program de asistență în cadrul Fundației "Inimă de Copil". Aici primește ajutor la lecții, haine, rechizite și, cel mai important, o masă caldă. Și pentru că este integrat în învățământul de masă, Nicușor scrie și citește și are doar calificative foarte bune. Ceilalți copii au frecventat cursurile Școlii "Pufan" din oraș. "Unul dintre copiii familiei frecventează Centrul de Zi al Fundației ”Inimă de Copil". Încercăm să îi oferim tot sprijinul necesar (hăinuțe, rechizite, o masă caldă pe zi și sprijin la teme) pentru a nu abandona școala. De asemenea, Fundația «Inimă de Copil» oferă în mod regulat sprijin întregii familii prin pachete cu alimente de strictă necesitate, materiale igienico-sanitare și altele", ne-a declarat Marius Țuca, responsabil cu comunicarea în cadrul fundației.

Reporterii "Vieții libere" s-au dus la adresa din Barboși cu dulciuri pentru cei mici. Ne-au primit cu bucurie, în căsuța lor modestă, în care locuiesc fără forme legale și ne-au spus că sunt bucuroși că sunt împreună și că n-ar vrea pentru nimic în lume să fie despărțiți. Fata cea mare, Ana, făcea focul în soba cu lemne, pentru că, în scurt timp, frații ei urmau să se întoarcă din oraș și voia să găsească cald în casă. Anastasia Ciortan, bunica copiilor și stâlpul familiei, ne-a declarat că nu se dă bătută pentru nimic în lume și că trăiește pentru nepoții ei, pe care îi iubește ca pe ochii din cap, dar dintre toți, "minunea bunicii", Nicușor, îi alină suferința și îi bucură zilele împovărate de necazuri și greutăți.

Citit 10554 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Februarie 2023 07:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.