Gălățeni respinși de la programul „Prima Conectare”. Branşarea la apă şi canalizare, ratată

Gălățeni respinși de la programul „Prima Conectare”. Branşarea la apă şi canalizare, ratată
Aurel Condurache, directorul general al Apă Canal Galați
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Familiile sau persoanele cu venituri lunare nete mai mici decât salariul minim brut pe țară pot beneficia, indirect, de o finanțare nerambursabilă de la stat, în valoare de până la 1.900 de euro, pentru branșarea la rețelele publice de apă și canalizare. Cei interesaţi trebuie să se adreseze operatorilor de apă și canalizare, care pot depune cereri de finanțare până pe 26 iunie, în cadrul programului "Prima Conectare".

Foarte puține solicitări au fost depuse până acum, din municipiul Galați, la operatorul regional Apă Canal SA, dar toate au fost respinse, am aflat de la directorul general al companiei gălățene, Aurel Condurache. "Am primit până acum aproximativ 30 de solicitări pentru branșare, din partea unor consumatori din municipiul Galați. Noi am făcut cereri de finanțare pentru acestea, dar, din păcate, toate au fost respinse. Motivul este simplu și este dat de ghidul de finanțare: toți acești solicitanți erau branșați la rețeaua de apă potabilă și au făcut cerere pentru racordarea la rețeaua de canalizare. Or, în ghid se precizează că solicitanții nu trebuie să aibă, la momentul depunerii cererii, branșament nici la canalizare, nici la apă potabilă. Astfel, cele aproximativ 30 de cereri au fost respinse. Însă încercăm, împreună cu Primăria Galați, să rezolvăm în alt mod aceste cazuri și să le facem racordarea la canalizare", a spus pentru "Viața liberă" directorul general al Apă Canal Galați.

Cererile de branșare pot fi făcute și de solicitanți din alte localități ale județului, nu numai din municipiul Galați. "Din celelalte localități din județ nu am primit până acum nicio solicitare, deși am vorbit cu primarii și le-am prezentat avantajele programului. Sesiunea de depunere a cererilor de către Apă Canal expiră pe 26 iunie, așa că timp ar mai fi. Ce pot să vă spun este că suntem în așteptare", a mai afirmat Aurel Condurache.

Condiții obligatorii pentru acordarea ajutorului

Programul "Prima Conectare" face parte din PNRR și vizează pentru racordare peste 88.400 de gospodării din România, până în al doilea trimestru din 2026. Cei maximum 1.900 de euro nu vor ajunge direct la persoanele cu venituri mici, ci, din suma amintită, vor fi plătiți operatorii locali pentru branșarea unei gospodării.

Însă potențialii beneficiari - persoane fizice trebuie să îndeplinească anumite condiții. Trebuie să fie persoane singure sau o familie a cărei medii a veniturilor bănești nete lunare să fie mai mică decât salariul minim brut pe țară garantat la plată, iar acest lucru se realizează în urma unei anchete sociale efectuate de autoritatea publică locală. În al doilea rând, domiciliul trebuie să fie într-o gospodărie neracordată la sistemul public de alimentare cu apă și canalizare și să se afle pe raza teritorială a unui UAT care a delegat operatorului de utilități gestiunea serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare.

De asemenea, terenul pe care se vor face lucrările de branșare trebuie să fie liber de orice sarcini sau interdicții ce afectează implementarea proiectului, cu excepția cazului în care este afectat de o ipotecă imobiliară, să nu facă obiectul unor litigii și să nu facă obiectul revendicărilor potrivit unor legi speciale în materie sau dreptului comun.

Citit 3745 ori Ultima modificare Luni, 12 Iunie 2023 21:11

4 comentarii

  • postat de Din birou, nimeni nu se va racorda. Teren tată.
    Sâmbătă, 10 Iunie 2023 17:26
    109.166.128.***
    Faceți teren, verificați și luați legătura cu persoanele și familiile ce pot fi racordate în programul ,,prima racordare''. De unde să știe gălățeanul de astfel de program ? Doar aveți harta racordărilor cu apă și puteți vedea cine se mai poate racorda la apă și canalizare, mai ales în sate și comune, zone periferice a orașului Galați.
    0
    0
  • postat de Iancu Jianul
    Sâmbătă, 10 Iunie 2023 10:55
    5.13.169.***
    Importante sunt cele cinci diplome de pe perete... si cotizarea la partid din banii fraierilor!
    Am trecut pe la apa-kknal.. era o angajata in dreapta la intrare, cu o nesimtire cat casa poporului! Am rugat-o sa-mi faca o copie... ca este xerox la 50m! Zic NU! Conform legii, eu nu am voie sa fac copii la actele originale, si INSTITUTIA LA CARE LUCRATI!
    DEZASTRU!
    0
    0
  • postat de cuza domn
    Sâmbătă, 10 Iunie 2023 09:24
    95.76.59.***
    Mare idiotenie si crasa inselaciune.
    Majoritatea s-au imprumutat pentru racordarea la apa curenta (platind rate ani in sir), iar acum nu pot fi racordati la canalizare. Asta pentru ca la noi intai au bagat apa si peste zeci de ani canalizarea. manageri, edili si guvernanti de "top rahatul" avem.
    0
    0
  • postat de Nicusor
    Vineri, 09 Iunie 2023 19:58
    5.13.208.***
    Prima poza este facuta in fostul birou a lui PODARU ? Biroul este GOL de unde rezulta simpla intrebare, nu are acte de rezolvat ? Sau secretara ii elibereaza biroul imediat cum semneaza o hartie ? Organizatorul din dreapa este ocupat numai de un simplu calendar pliabil.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.