Defilarea de Ziua României de la "Potcoava de Aur", pe placul gălăţenilor (FOTO și VIDEO)
Foto: Ovidiu Amălinei

Defilarea de Ziua României de la "Potcoava de Aur", pe placul gălăţenilor (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(41 voturi)

Parada dedicată zilei de 1 Decembrie s-a desfășurat cu fast și la Galați. Deși evenimentul și sărbătorile de Sf. Andrei au făcut ca traficul cu mijloacele de transport proprii sau cu cele în comun să se desfăşoare pe rute ocolitoare, locuitorii oraşului s-au descurcat cum au putut, astfel că, vineri, în jurul prânzului, cu o oră înainte de sosirea oficialităților, trotuarul de la Potcoava de Aur era deja plin de oameni.

Cu mic, cu mare, gălăţenii au admirat, pe rând, exponatele Ministerului Apărării Naţionale (MApN), pe cele ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) şi ale Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ), iar angajații structurilor menționate le-au explicat copiilor cum se conduce un tanc sau cum ajunge motocicleta-minune a ISU la locul unei tragedii în doar câteva minute. Nu au lipsit nici ambulanțele SMURD, care, cu semnalele acustice și luminoase în funcţiune, au captat atenţia celor prezenţi.

Cei mai entuziasmați au fost, ca de fiecare dată, cei mai mici dintre gălăţeni. Pentru că atracția zilei a constituit-o expunerea în plin centrul orașului a tancurilor de luptă din dotarea unității militare de la Galați, peste 700 de persoane au sunat în aceste zile pentru a se înscrie pe lista care le asigură celor mici să se urce în tanc, la demonstraţia programată imediat după încheierea ceremoniei de defilare.

Ceremonia de defilare a debutat cu intonarea Imnului de Stat al României, "Deșteaptă-te române!", în prezența autorităților locale. După ce fiecare dintre cei prezenți şi-a rostit discursul dedicat Zilei Naționale, a început parada "artileriei grele" a orașului, în aplauzele mulțimii prezente.

Un băiețel de cinci ani a sărit în sus de bucurie când a primit, din partea organizatorilor, un steag în culorile tricolorului. Și ca să dovedească că este patriot, copilul, venit la ceremonie împreună cu bunica și cu surioara mai mică, ne-a spus că a ieșit din casă ca să vadă parada și să primească un steag. "Mai am unul acasă, de anul trecut, când eram mai mic. Am venit pentru că sunt liber azi, nu m-am dus la grădiniță, și am vrut să văd expoziția de tancuri și să mai primesc un steag. Azi e Ziua României", ne-a spus serios micuțul.

Gălăţenii prezenți la parada de 1 Decembrie s-au arătat mulțumiți de organizare și ne-au spus la unison că zona aleasă anul acesta pentru evenimentul festiv este mult mai potrivită decât cele în care s-a desfăşurat parada militară în anii din urmă. "Este mai frumos decât am văzut la televizor că a fost la București. Îmi place mult cum au făcut anul acesta. La mulți ani, România! La mulți ani, români!", ne-a declarat un gălățean din mulțime.

Citit 10100 ori Ultima modificare Vineri, 01 Decembrie 2023 19:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.