UPDATE. Loc de joacă închis, după reclamaţiile vecinilor

UPDATE. Loc de joacă închis, după reclamaţiile vecinilor
Evaluaţi acest articol
(54 voturi)

Locul de joacă din cartierul Siderurgiștilor Vest, zona blocurilor 7A-7D, va fi închis, a anunţat Primăria Galaţi printr-un comunicat de presă. Părculeţul va ajunge doar o amintire pentru copiii din zonă pentru că opt cetăţeni care s-au declarat deranjați au acționat municipalitatea în instanță și au câștigat. Municipalitatea a fost obligată de hotărârea Tribunalului Galaţi, prin care s-a dispus anularea autorizaţiei de construire, să închidă acest loc de joacă.

"Primăria a făcut toate demersurile legale și firești, astfel încât copiii să se bucure de acest loc de joacă. Dar ne vedem puși în situația regretabilă în care trebuie să punem în scurt timp «lacăt» bucuriei copiilor din această zonă a orașului", explică administraţia locală, în comunicatul de presă prin care anunţă că locul de joacă din cartierul Siderurgiștilor Vest, zona blocurilor 7A-7D, va fi închis.

Conform Primăriei, locul de joacă respectiv a fost amenajat pe o suprafață de 600 de metri pătrați, cu 12 leagăne, două balansoare, două tobogane și un spațiu cu echipamente pentru sport. Timp de patru ani, de la darea în folosință până în 2022, când a fost acționată în instanță, Primăria municipiului Galați nu a înregistrat reclamații de genul imputațiilor exprimate în cererea de chemare în judecată.

"Mai mult, nicio instituție cu rol de prevenire și control în domeniul sănătății și ordinii publice nu a constatat vreo culpă a municipalității cu privire la modul de funcționare și utilizare a acestui spațiu. Parcul este monitorizat video, iar de-a lungul timpului comportamentul inadecvat al unora dintre cei care se aflau în parc a fost sancționat punctual de Poliția Locală", precizează municipalitatea.

Ce au decis Tribunalul şi Curtea de Apel

Potrivit datelor publice de pe portalul instanţelor, completul Tribunalului Galaţi a admis "acţiunea formulată de reclamanţii 1. Pleşcan Monica, 2. Pleşcan Ionuţ, 3. Petraru Leonard Corneliu, 4. Dobrotă Adriana, 5. Oprea Nelu, 6. Savcencu Iuliana, 7. Oprea Rodica, 8. Rău Stelean Gheorghe, în contradictoriu cu pârâţii 1. UAT Mun. Galaţi prin Primar, 2. Primăria Galaţi prin Primar, 3. Serviciul Public Judeţean de Administrare a Domeniul Public şi Privat Galaţi".

"Dispune anularea autorizaţiei de construire nr. 125/31.03.2014 emisă de Primarul Municipiului Galaţi pentru spaţiul de joacă pentru copii din Galaţi, cartier Siderurgiştilor Vest, zona str. Gheorghe Doja, aferent blocurilor 7A - 7D. Dispune închiderea spaţiului de joacă pentru copii din Galaţi, cartier Siderurgiştilor Vest, zona str. Gheorghe Doja, aferent blocurilor 7A - 7D. Obligă pârâţii, în solidar, să achite reclamanţilor, în solidar, suma de 2.570 de lei cheltuieli de judecată (2.500 de lei onorariu avocat + 70 de lei taxa de timbru)", se arată în soluţia pronunţată pe 19 iulie 2023.

Primăria a făcut recurs la Curtea de Apel şi a pierdut, instanţa considerând că este nefondat. A admis doar recursul Serviciului Public Judeţean de Administrare a Domeniului Public şi Privat Galaţi, care nu avea calitate procesuală în dosar. Hotărârea pronunţată pe 5 decembrie 2023 este definitivă.

150 de semnături împotriva locului de joacă

Ulterior publicării în ediţia online a ziarului "Viaţa liberă" a informaţiilor că locul de joacă se închide, am primit numeroase reacţii din partea locatarilor zonei. Aceştia au ţinut să spună că nu au fost doar opt cetăţeni nemulţumiţi de parc, ci 150, care au semnat o petiţie împotriva locului de joacă. Nu sunt pensionari, unii dintre ei sunt chiar tineri părinţi, dar au susţinut desfiinţarea locului de joacă, din cauza gălăgiei, în special a limbajului licenţios al persoanelor care acaparau locul de joacă după lăsarea serii.

"Toţi locatarii de acolo sunt semnatari ai unei petiţii - 150 de persoane... Calvar zi şi noapte era acolo. S-au făcut reclamaţii anual şi lunar în ultimii ani. A durat patru ani pentru că şi-a construit reputaţia de centru de distracţie", se arată într-un comentariu postat pe site. Un mesaj pe care a trebuit să-l traducem în limba română - atât de corect era scris!

Cert este că echipamentele de joacă vor fi luate de acolo.

"Primăria face eforturi considerabile pentru a amenaja cât mai multe spații dedicate celor mici în cartierele orașului, locuri speciale unde să se joace și să alerge în voie. De aceea, îi asigurăm pe copii și părinți că vom continua să modernizăm locurile de joacă din oraș și să amenajăm altele noi", transmit autorităţile.


Locul de joacă din cartierul Siderurgiștilor Vest, zona blocurilor 7A-7D, va fi închis, anunţă Primăria Galaţi printr-un comunicat de presă. Acest loc de joacă va rămâne doar o amintire pentru copiii din zonă pentru că opt locatari, care s-au declarat deranjați, au acționat municipalitatea în instanță și au câștigat.

„Primăria a făcut toate demersurile legale și firești, astfel încât copiii să se bucure de acest loc de joacă.  Dar ne vedem astfel puși în situația regretabilă în care trebuie să punem în scurt timp „lacăt” bucuriei copiilor din această zonă a orașului.

Primăria face eforturi considerabile pentru a amenaja cât mai multe spații dedicate celor mici în cartierele orașului, locuri speciale unde să se joace și să alerge în voie. De aceea, îi asigurăm pe copii și părinți că vom continua să modernizăm locurile de joacă din oraș și să amenajăm altele noi”, transmit autorităţile.

Conform Primăriei, locul de joacă din cartierul Siderurgiștilor Vest, zona blocurilor 7A-7D, a fost amenajat pe o suprafață de 600 de metri pătrați, cu 12 leagăne, două balansoare, două tobogane și un spațiu cu echipamente pentru sport. Timp de patru ani, de la darea în folosință până în 2022, când a fost acționată în instanță, Primăria municipiului Galați nu a înregistrat reclamații de genul imputațiilor exprimate în cererea de chemare în judecată.

„Mai mult, nicio instituție cu rol de prevenire și control în domeniul sănătății și ordinii publice nu a constatat vreo culpă a municipalității cu privire la modul de funcționare și utilizare a acestui spațiu. Parcul este monitorizat video, iar de-a lungul timpului comportamentul inadecvat al unora dintre aceia care se aflau în parc a fost sancționat punctual de Poliția Locală”, precizează municipalitatea.  

Citit 13140 ori Ultima modificare Joi, 08 Februarie 2024 17:55

37 comentarii

  • postat de Baluba
    Sâmbătă, 10 Februarie 2024 14:40
    128.127.116.***
    Nu poti sa'ti bati joc de odihna si linistea oamenilor, bashca faptul ca nu se poate munci in zgomotul ala totusi.
    6
    9
  • postat de Geos
    Vineri, 09 Februarie 2024 12:46
    5.13.153.***
    In loc sa isi asume amplasarea neinspirata a locui de joaca si lipsa pazei locurilor de joaca in general Primaria alege sa se victimizeze e mai simplu si mai comod.
    9
    20
  • postat de un cetatean
    Vineri, 09 Februarie 2024 10:40
    89.137.224.***
    Unii oameni inbatranesc urat.Mai ales in Galati.Ne facem de ras in toata tara.Am si eu un parc la geam.Si vin si aici adolescenti pana noaptea tarziu.Care este problema?Toti am fost copii si tineri.
    23
    24
  • postat de Adrian
    Vineri, 09 Februarie 2024 08:46
    86.124.202.***
    Propun sa mutam toate locurile de joaca la Tirighina ca sa nu deranjam fosilele ancorate in trecut.

    Sper sa vina toti boschetarii sau golanii cu manele, seminte si bautura sa vedem ce tupeu mai aveti atunci.......
    26
    21
  • postat de Adrian
    Vineri, 09 Februarie 2024 07:56
    95.22.44.***
    solutia era sa se afisese un program ca in alte tari care au multe parcuri printre blocuri sau residentiale de la ora x pana la ora y odihna nu sa se inchida
    6
    27
  • postat de mircea
    Vineri, 09 Februarie 2024 07:52
    82.79.117.***
    Este regretabil ca atât reclamanții dar mai ales o INSTANȚĂ au identificat ca vinovat "parcul" când este evident pentru toți că parcul stă săracul liniștit și nu zice nimic , nici măcar nu se poate apăra în fața instanței! Adevărații vinovați sunt toti acei care nu respecta normele de comportament.
    4
    28
  • postat de eu
    Vineri, 09 Februarie 2024 07:24
    86.124.201.***
    Am remarcat Barcelona pentru că,fiind foarte cald,copiii ieșeau la joacă noaptea!Parcuri între blocuri,pline de copii la 2-3 dimineața!Țineți minte în pandemie când au cerut pensionarii modificarea restricțiilor că e prea cald când au ei voie la piață?Barbarie șoldovienească,oropsim copiii.Înapoiere
    10
    20
  • postat de Om
    Vineri, 09 Februarie 2024 07:23
    78.96.85.***
    Nu tin partea nimănui, dar e o zona din cartier in care, in mod evident, nu are ce sa caute zgomotul. De fapt, zgomotul, neodihna oamenilor este problema principala aici, ceea ce înseamnă ca nici parcare pentru masini nu are de ce sa fie, nu? Sau, da?
    9
    19
  • postat de Zap
    Vineri, 09 Februarie 2024 06:41
    188.24.169.***
    1le, de NETREBNICI. Scursuri ale societatii.
    Cloaca de fosti securiști geriatrici carora comunismul nu le-a iesit din sange si pana acum se dadeau in gat unii pe altii acum au gasit o tinta noua, o amenintare la adresa prlletariatului - copiii, acest segment pe care de dispariție din cocina Galati!
    18
    15
  • postat de Cristina
    Vineri, 09 Februarie 2024 02:03
    46.97.176.***
    Păcat de acel loc de joaca ca se va închide. Este binevenit. Dacă sa închis acest parc înseamnă că toate se vor închide. Majoritatea sunt între blocuri. Da copiii care se jucau ziua nu ii deranjau pe domnii locatari?Gălăgie o sa fie mereu. O sa vadă ei. Ce o sa facă? Sa stea cu pușcă de paza?
    31
    30
  • postat de marr
    Joi, 08 Februarie 2024 18:54
    86.124.203.***
    Un Oras PLIN de Ura ...daca si copii au devenit problema centrala (din viata unora) ...
    Da' Las ca o sa gaseasca ceva Util locului - parcare ptr masini (nu?) .
    48
    43
  • postat de Robert
    Joi, 08 Februarie 2024 18:50
    81.34.153.***
    S-au adunat 150 de semnături pentru a demola parcul, cate semnături s-au adunat pentru a nu demola parcul; in democrație așa funcționează "pro" si "contra".
    44
    42
  • postat de Pavel
    Joi, 08 Februarie 2024 17:55
    46.97.176.***
    Dacă se reclamă zgomot ziua să doarmă noaptea . Dacă noaptea e zgomot să reclame la Primărie . Eu cred că Poliția locală nu își face treaba . Pe varianta ne deranjează , desființăm toate parcurile pentru copii ....facem parcuri numai pentru pensionari.
    44
    35
  • postat de Galateanul
    Joi, 08 Februarie 2024 17:37
    134.191.220.***
    De la o anumită vârstă, să zicem de pe la 75 în sus, dacă nu ești stăpân pe vezică, te supără orice adiere cam trebuie să schimbi locul: pe la un azil la munte, la mare, să nu auzi decât natura. Noi, cei tineri, avem treabă!
    74
    37
  • postat de Emil Popa
    Joi, 08 Februarie 2024 16:05
    109.131.209.***
    Parcurile și locurile de joacă trebuiesc închise noaptea pentru a le feri de vandalism și a păstra liniște și curățenie.
    6
    104
  • postat de eu
    Joi, 08 Februarie 2024 15:00
    86.124.201.***
    Am văzut în Barcelona!Poliția locală să-și fi făcut treaba,derbedeii fac gălăgie nu copiii.Hoția e că au folosit plasticul ăla mizer în loc de iarbă,nu vreau să mă gândesc ce fel se încingea și mirosea.În CSG,unde munceau toți locatarii,nu era zgomot?Să se întoarcă la ei la Cotoroaia,la liniște
    44
    64
  • postat de Galatean, din pacate
    Joi, 08 Februarie 2024 14:39
    81.12.150.***
    Cand se aduna 10-20 de copii la joaca la o distanta de 10 m de apartamente... nu prea cred ca te poti odihni sau sta in voie in casa.... Si asta cam toata ziua.
    Parcul Viva e ok, cel de la parc Closca (dar trebuie modernizat) asemenea...
    27
    84
  • postat de Hater
    Joi, 08 Februarie 2024 14:30
    109.166.133.***
    Lasa ca desfiinteaza locul asa cum vreti voi dar daca vinde cuiva sa vezi ce bodega moderna face! Sa va iasa pe nas…
    63
    51
  • postat de Valentino Rossi
    Joi, 08 Februarie 2024 13:38
    81.12.148.***
    Ar merge un teren de fotbal ca mingea pe astfalt se aude mai putin :) . Or sa vina cocalari cu manele sa manance seminte si iar canii se vor caca peste tot .
    39
    50
  • postat de Mariusica bubulica
    Joi, 08 Februarie 2024 13:28
    86.124.202.***
    Pt cel care afirmă că locul este mai mare că Orășelul copiilor.... Pftiuuu, se vede că nu prea ai dat pe la școală să înțelegi că 600 mp 4-5.000 mp ( cam atât estimez că ar avea Orășelul Copiilor)
    12
    48
  • postat de Mariusica bubulica
    Joi, 08 Februarie 2024 13:25
    86.124.202.***
    Nu știu exact povestea locului dar cred că cei care au "câștigat" defapt au pierdut. Acum nu mai poate opri nimeni distracțiile care deranjează pt că locul neexistând nu verifică nimeni ce se întâmplă.
    Primăria varza pt că nu există scuza credibilă sa spui că ai pierdut un astfel de proces.
    37
    45
  • postat de Adrian
    Joi, 08 Februarie 2024 13:17
    86.124.202.***
    Alde comunisti care nu ai voie sa ii deranjezi cu nimic, va dati seama cata treaba au astia de au dat in judecata.

    Si eu am parc fix in fata blocului si vara e galagie, ca sunt parinti care nu au nici o problema ca al lor copil urla in gura mare fara un motiv anume este alta discutie.
    51
    46
  • postat de Giovany
    Joi, 08 Februarie 2024 13:15
    213.233.85.***
    Foarte bine.
    Acestea nu sunt locuri de joaca pentru copii.
    Sunt niște împuțiți neantretinute și infecte.
    Niște poți odihni din cauza betivanilot și a tipelelor care sunt acolo
    17
    60
  • postat de Ion
    Joi, 08 Februarie 2024 13:15
    86.120.239.***
    Dar barurile din zona nu le vad locatarii, cei care au făcut reclamație sunt oameni fără creier. Sa le facă ghena de gunoi între blocuri .
    48
    56
  • postat de Gigel
    Joi, 08 Februarie 2024 12:45
    5.13.166.***
    Acum e numai bun sa stea alde coca la manele si seminte.
    23
    55
  • postat de JON
    Joi, 08 Februarie 2024 12:42
    89.39.81.***
    DORlM S-A SE REFACA SPATlUL VERDE PE lNTREAGA SUPRAFATA PENTRU A PUTEA RESPlRA . lN AFARA FAPTULUl CA ESTE O GALAGlE DE NESUPORTAT lN SEZONUL CALD ACEL CAUClUC SCOATE UN MlROS DE PETROL CE PERSlSTA DUPA LASAREA SERll .
    PENTRU COPll SA SE DESCHlDA LARG PORTlLE SCOLlLOR DlN ZONA !
    30
    92
  • postat de Cristi
    Joi, 08 Februarie 2024 12:34
    5.2.209.***
    Este interesant cum pe locatari, drogatii ce se plimba nestingheriti si isi depoziteaza ,,marfa'' la subsolurile blocurilor dinspre Doja nu i-a deranjat? Pare un mix de incompetenta administrativa si batrani plictisiti. Cine a aprobat si platit o constructie ilegala sa raspunda! Hai cu imputarile!
    12
    73
  • postat de micro_19
    Joi, 08 Februarie 2024 12:26
    91.216.52.***
    Locul de joaca ar putea fi deschis dupa un anumit program in timpul zilei si inchis noaptea. Galagia nu provine de la copii, ci de la cei de peste 14-15 ani, care urla pana la miezul noptii, nefiind "deranjati" de polita locala, care ar trebui sa-si faca treaba! Insa politia locala doarme....
    6
    134
  • postat de Raluca
    Joi, 08 Februarie 2024 12:09
    89.46.5.***
    Foarte bine domnilor locatari. Copii sa stea in case pe telefoane
    43
    63
  • postat de LOCATAR BLOC 7B SCARA 1
    Joi, 08 Februarie 2024 12:02
    81.12.148.***
    SA VA FIE RUSINE!! NU MAI ZIC DE BARUL DIN FATA BLOCULUI 7B, SCARA 1 STR FRUNZEI NR 110, CARE REPREZINTA UN PERICOL PENTRU CETATENI. MIZERIE, LIMBAJ NEADECVAT, URINANAREA IN BLOC A CLIENTILOR. ESTE UN FOCAR. NU NE PUTEM ODIHNI. RUSINE!!!!
    7
    88
  • postat de onirca
    Joi, 08 Februarie 2024 12:02
    81.12.148.***
    pfuu...la cat vacarm este acolo ...mizerie si galagie imensa...intr un spatiu unde zgomotul se sparge in casele oamenilor...sa vedeti de la Primarie cum ne ziceau sa inchidem geamul....Bravo Instantei ca a aplicat legea... Primaria sa vina sa repare gradinile la toate blocurile si fatadele de bloc
    33
    88
  • postat de Locatar din zona.
    Joi, 08 Februarie 2024 11:58
    81.12.148.***
    Fals. Locuind in zona acestui parc mentionez ca de la inceputul infiintarii parcului au existat sesizari devenind un mare hub de distractii pentru multe cartiere din oras. E mai mare decat Oraselul Copiilor dar intre blocuri!!!!!
    35
    55
  • postat de Maxim
    Joi, 08 Februarie 2024 11:55
    5.13.165.***
    Interesant comportament, au asteptat sa se termine procesul cu toate ca era amplasat ilegal (altfel nu ar fi pierdut primaria). Sper ca le dati si o "prima" celor care au abuzat legea cum au vrut.
    15
    66
  • postat de iulian pandic
    Joi, 08 Februarie 2024 11:53
    81.12.148.***
    cunosc bine acest loc de joaca ..sunt toti locatarii de acolo semnatari ai unei petitii de 150 de persoane...calvar zi si noapte. era acolo. ...s-au facut reclamatii anual si lunar in ultimii ani..a durat 4 ani ptr ca si-a contruit reputatia de centru de distractie, sa fie mutat la Profi-e spatiu
    24
    67
  • postat de Onica Cornelia
    Joi, 08 Februarie 2024 11:49
    95.77.96.***
    Sa va fie rusine celor care ați făcut sesizări și instante pentru un loc de joaca pentru copii. Sunt o grămadă de cartiere care se bucura de deschiderea acestora și noi ne batem joc și uitam ca am fost copii și trebuie să ne jucam în aer liber. Nu e problema ne mutam în parcarea blocurilor.
    68
    62
  • postat de Dani
    Joi, 08 Februarie 2024 11:38
    93.122.248.***
    Ar putea să îl mute în fața la magazinul Profi
    Nu cred că ar deranja pe nimeni acolo
    14
    59
  • postat de Denis
    Joi, 08 Februarie 2024 10:45
    81.12.148.***
    Sunt curios ce au reclamat...vor garajele infecte din trecut sau niste tomberoane cu gunoi la geam ??
    64
    67

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.