Teatrul "Nae Leonard", la Centenarul Puccini de la Opera Naţională, cu "Boema"

Teatrul "Nae Leonard", la Centenarul Puccini de la Opera Naţională, cu "Boema"
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Teatrul de Operă şi Operetă "Nae Leonard" din Galaţi a fost invitat să participe la Centenarul Puccini, festival organizat în luna iunie de Opera Naţională din Bucureşti. Instituţia gălăţeană va prezenta în Capitală opera "Boema" ("La Bohème"), într-un spectacol programat pe 15 iunie, de la ora 19,00, cu o zi înaintea serii de gală, care este rezervată gazdelor.

"La bohème" este o operă în patru acte de Giacomo Puccini, libretul fiind scris după romanul "Scènes de la vie de bohème", al scriitorului francez Henri Murger. Premiera mondială a avut loc pe 1 februarie 1896, la Teatrul "Regio" din Torino.

"Boema" gălăţeană a fost pusă în scenă de regizorul italian Paolo Bosisio, colaborator permanent al Teatrului "Nae Leonard",  iar distribuţia care va aduce la viaţă spectacolul în reprezentaţia de la Bucureşti este următoarea: Mimi - Lorena Puican; Rodolfo - Paul Lungu; Musetta - Lorena Mărginean; Marcello - Alin Munteanu; Schaunard - Dominic Cristea; Colline - Sebastian Băncilă; Alcindoro/ Benoite - Elvis Butunoi; Parpignol - Tudorel State; Sergente/ Doganiere - Daniel Nistor; un ragazzo - Nicholas Filip Negrișanu. Dirijor va fi Traian Ichim (Brașov), regia artistică este semnată de Paolo Bosisio (Italia), iar scenografia de Gheorghe Andreescu.

Premiera gălăţeană a avut loc pe 24 ianuarie 1970 (în regia lui Nicolae Ciubuc, dirijor Gabor Kiss), "Boema" fiind refăcută în cadrul Festivalului Internațional "Leonard", ediția a XVII-a (în regia lui Bosisio, dirijor Gheorghe Victor Dumănescu - Cluj-Napoca), pe 5 iunie 2022.

Cea de-a treia ediţie a Bucharest Opera Festival se va desfăşura în perioada 7-16 iunie, cu participarea celor mai importante teatre de operă şi balet din România, care alături de invitaţii din străinătate vor aduce în faţa spectatorilor nu mai puţin de opt producţii din creaţia marelui compozitor italian Giacomo Puccini, de la al cărui deces se împlinesc în 2024 o sută de ani.

În programul anunţat de Opera Naţională figurează cele mai prestigioase instituţii muzicale româneşti, cele din Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Constanţa, Braşov şi Galaţi, alături de Opera Maghiară de Stat din Budapesta şi Daegu Opera Festival din Coreea de Sud. Se estimează că peste 1.500 de muzicieni, balerini, personal artistic şi tehnic vor fi prezenţi la această ediţie a Bucharest Opera Festival.

Citit 2088 ori Ultima modificare Duminică, 28 Aprilie 2024 19:05

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro