PLĂŢI COMPENSATORII pentru foştii salariaţi ai APATERM. Ce au decis magistraţii Tribunalului Galaţi
Foto: Foto-arhivă "Viaţa liberă"

PLĂŢI COMPENSATORII pentru foştii salariaţi ai APATERM. Ce au decis magistraţii Tribunalului Galaţi
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

* Unii au primit câştig de cauză, alţii vor continua să lupte pentru ce cred că li se cuvine


Circa 180 dintre foştii salariaţi ai falimentatei Apaterm vor primi plăţi compensatorii de până la 25 de salarii, au decis, marţi, magistraţii Tribunalului Galaţi. Este vorba despre angajaţii fostei societăţi de termoficare a Galaţiului care au spus adio locului de muncă, în condiţiile Ordonanţei nr. 36/2013, în etapele de concediere colectivă IV şi V, după cum ne-a declarat Cristinel Ciubotariu, liderul de sindicat al Calorgal (în trecut, reprezentantul salariaţilor Apaterm). Dintre cele aproximativ 180 de persoane, în jur de şase-şapte oameni activează, în prezent, în cadrul Calorgal, societatea de utilităţi publice a municipalităţii creată special pentru a prelua activitatea de distribuţie a căldurii şi apei calde în cele peste 30.000 de apartamente dependente de sistemul centralizat de termoficare, după îngroparea Apaterm.

Decizia este definitivă şi executorie, ceea ce înseamnă că lichidatorul Apaterm, CC Insol SPRL, va trebui să înceapă să efectueze plăţi, în contul salariilor compensatorii, pentru fiecare dintre cei circa 180 de foşti salariaţi. În medie, conform liderului de sindicat, este vorba despre 15 salarii.

Corina Curutz, reprezentantul CC Insol, ne-a spus că aceste plăţi compensatorii erau prevăzute în tabelul suplimentar de creanţe, însă, existând contestaţii, oamenii nu au putut încasa bani până când tabelul nu a rămas definitiv constituit. „Se plătesc cu prioritate aceste salarii compensatorii, dar pe acelaşi palier cu cheltuielile curente, de unde are de încasat şi CET”, a precizat lichidatorul Apaterm.

Alţi peste 500 de foşti salariaţi aşteaptă o decizie favorabilă

Bătăliile în instanţă ale foştilor salariaţi ai Apaterm, pentru salarii compensatorii, nu se încheie însă aici. Alţi 540 de salariaţi (cei concediaţi odată cu falimentul Apaterm), dintre care cei mai mulţi sunt, în prezent, angajaţi ai Calorgal, datorită unui protocol încheiat între municipalitate şi sindicat, au solicitat de asemenea plăţi compensatorii de până la 25 de salarii tarifare de încadrare, contestând tabelul suplimentar de creanţe. Numai că, în acelaşi dosar, Tribunalul Galaţi le-a respins cererea şi implicit contestaţia. „Respinge contestaţia creditorului Ciubotariu Cristinel Dumitru privind neînscrierea în tabelul suplimentar al creanţelor a celor 540 de foşti salariaţi”, se arată, printre altele, în soluţia pe scurt publicată pe portalul Tribunalului Galaţi.

„Aşteptăm motivarea instanţei, pentru că nu ştiu ce stă la baza acestei decizii, şi vom face recurs în termenul prevăzut de lege. Ar fi o discriminare faţă de salariaţi ca unii să primească, iar alţii – nu. În şase ani, de când tot avem procese, 90 la sută din contestaţii ne-au fost respinse în primă fază, însă la instanţele superioare, respectiv Curtea de Apel sau chiar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie am primit soluţii favorabile, am câştigat. Vom merge mai departe, la Curtea de Apel”, ne-a spus liderul de sindicat.

CITEŞTE ŞI: Foştii salariaţi ai APATERM aşteaptă PLĂŢI COMPENSATORII URIAŞE, chiar dacă au fost angajaţi la CALORGAL

Citit 4825 ori Ultima modificare Joi, 28 Ianuarie 2016 01:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.