Inspectoratul Teritorial de Muncă | Sute de gălăţeni şi-au reclamat angajatorii

Inspectoratul Teritorial de Muncă | Sute de gălăţeni şi-au reclamat angajatorii
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

672 de petiţii au fost depuse la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi, pe parcursul anului 2016, cu 84 mai puţine decât în 2015. 576 dintre aceste reclamaţii au vizat domeniul relaţiilor de muncă, 15 pe cel al securităţii şi sănătăţii în muncă, în vreme ce restul de 81 au aparţinut altor domenii din sfera ITM.

Chiar dacă multe dintre petiţiile depuse au fost soluţionate în favoarea angajaţilor, multe alte sesizări nu au dus la niciun rezultat, deoarece au fost depuse abia după ce reclamantul şi-a încheiat raporturile de muncă cu angajatorul. De asemenea, petiţionarii trebuie să acorde atenţie şi modului în care completează propriile date de identificare.

"Petiţiile trebuie făcute atât timp cât persoana este încă angajată. Altfel, şansele de a demonstra posibilele nereguli comise de către angajatori scad mult. Totodată, constatăm că un număr semnificativ de plicuri cu răspunsuri la sesizări sunt returnate către instituţia noastră, fie pentru că destinatarul nu mai locuieşte la adresa indicată, fie pentru că acesta a fost avizat/ reavizat, fără a-şi ridica însă corespondenţa", a precizat ing. Ionel Petrea, inspectorul-şef al ITM Galaţi.

Petiţionarii au reclamat faptul că angajatorii nu plătesc salariile la timp, folosesc angajaţi la negru sau încalcă regimul privind timpul de muncă. Din momentul în care o plângere a fost înregistrată la ITM Galaţi, inspectorii au la dispoziţie un termen legal de 30 de zile pentru a cerceta respectivele sesizări.

Cum se poate face o reclamaţie

Un salariat care vrea să facă o reclamaţie la ITM se poate adresa instituţiei în scris: de la intrare ia un formular pe care îşi scrie nemulţumirea, îl lasă la secretariat, primeşte un număr de înregistrare şi aşteaptă răspunsul acasă. De asemenea, gălăţenii pot face petiţii şi online, la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., cu condiţia să-şi precizeze clar CNP-ul, dar şi numele şi adresa poştală a firmei pentru care fac reclamaţie.

Gălăţenii care nu vor să fie văzuţi de cei din jur că fac reclamaţii pot pune sesizarea direct în cutia poştală „Reclamaţii către ITM”.

Citit 10489 ori Ultima modificare Vineri, 16 Iunie 2023 11:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.