DEPLASĂRI EXTERNE ale autorităţilor locale gălățene. UNDE şi DE CE a plecat primarul Ionuţ Pucheanu
Foto: În imagine, autorităţile gălăţene la o lecţie vieneză de e-ticketing

DEPLASĂRI EXTERNE ale autorităţilor locale gălățene. UNDE şi DE CE a plecat primarul Ionuţ Pucheanu
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Primăria Galaţi va fi reprezentată, mâine, la Antwerp, în Belgia, la un atelier de lucru organizat de Convenţia Primarilor, iar săptămâna viitoare, marţi şi miercuri, la Sofia, în Bulgaria, unde are loc lansarea unui eveniment transnaţional.

Pentru că este important nu doar să fie prezente la evenimente internaţionale, ci să se şi întoarcă de acolo cu idei sau soluţii benefice oraşului, vă prezentăm situaţia deplasărilor în străinătate ale autorităţilor locale în 2016.

Bruxelles

Potrivit postărilor de pe pagina de Facebook, prima deplasare externă a primarului Ionuţ Pucheanu a fost, pe 5 septembrie, la Bruxelles, unde, împreună cu viceprimarul PSD Sorin Enache, a avut o întâlnire cu Comisarul pentru Politica Regională a Comisiei Europene, Corina Creţu. Principalele subiecte de discuţie au vizat centura ocolitoare şi construirea unui aeroport la Galaţi, precum şi consolidarea Falezei Dunării, pentru care Corina Cretu şi-a exprimat sprijinul. Deplasarea nu apare, însă, pe lista furnizată de Primăria Galaţi, la solicitarea noastră, de unde deducem că a fost una politică. Dovadă şi participarea primarului la şedinţa de grup a S&D din Parlamentul European. Costurile deplasării au fost suportate de edil din propriul buzunar.

Viena

Oficial, prima vizită a primarului Ionuţ Pucheanu a fost la Viena, 19 - 23 septembrie. Însoţit de o delegaţie din care au făcut parte city managerul Marius Humelnicu, directorul Ioan Daniel Stadoleanu, Ramona Mihaela Râpă – responsabil monitorizare şi raportare, Adriana Enache – responsabil cu implementarea, Mariana Piatac – responsabil activitatea de stabilire taxe locale, Antoaneta Miron – responsabil activitatea de transport, Adrian Mirică – responsabil implementare AFC şi Toma Dumitrescu, consilierul primarului, edilul a participat la o sesiune de instruire legată de implementarea sistemului de e-ticketing. Conform mărturiilor de pe Facebook, primarul a discutat cu viceprimarul Maria Vassilakou şi cu specialişti din cadrul Primăriei Viena despre infrastructură, zone pietonale, managementul transportului în comun, sistemul e-ticketing, parcări urbane şi managementul deşeurilor. Cazarea şi transportul internaţional au fost suportate de austrieci, iar bugetul local a decontat 7.787 de lei - diurna externă şi transportul de la aeroport.

Malmö

Nici bine nu s-a întors de la Viena, că primarul a şi plecat în Suedia, la Malmö, 25-30 septembrie. A avut parte de o întâlnire cu primarul oraşului Malmö, de vizite de lucru la staţia de sortare şi instalaţia de incinerare Sysnav, la Institutul de Mediu al Universităţii Lund, dar şi de întâlniri cu reprezentanţi ai Primăriei Lund. A fost o vizită de informare, care a costat 6.600 de lei de la bugetul local.

Bratislava

Primarul a fost prezent, între 2 şi 5 noiembrie, la Bratislava, în Slovacia, la cel de-al cincilea forum anual „Strategia UE pentru Regiunea Dunării”, cu tema „Apa - Cunoaştere şi Inovaţie în Regiunea Dunării”, organizat de Republica Slovacă şi Comisia Europeană. Deplasarea a costat 5.010 lei de la bugetul local, dar mai important este că, urmare a forumului, pe 23 noiembrie 2016 a fost semnat un protocol în vederea deschiderii la Galaţi a unui birou afiliat Consiliului Dunării.

Tel Aviv

Ultima deplasare din 2016 a primarului Ionuţ Pucheanu a fost în Israel, la Tel Aviv, 15-18 noiembrie, la Conferinţa Internaţională cu tema „Homeland Security, Cyber Security”. Aici a avut parte de informaţii şi schimb de experienţă în domeniul securităţii cibernetice. Deplasarea a costat 4.728 de lei de la bugetul local.

Enna

În luna februarie a acestui an primarul Ionuţ Pucheanu a participat la deschiderea anului universitar la extensiunea din Enna a Facultăţii de Medicină şi Farmacie Galaţi, "Dunărea de Jos" şi şi-a făcut publice impresiile pe Facebook: "O adevarată reuşită pentru mediul universitar gălăţean, acest proiect a reuşit să treacă peste toate impedimentele aparute. Atât din punct de vedere academic cât şi din punct de vedere financiar, aceasta extensiune a facultăţii galaţene reprezintă pentru comunitatea noastră un adevarat paşaport diplomatic". Şi în acest caz costurile deplasării au fost suportate de edil din propriul buzunar.

Cine şi de ce s-a dus în Taiwan

Taiwan, mai precis, Taoyuan, este cel mai îndepărtat dintre locurile în care Primăria Galaţi a fost reprezentată. Costel Hanţă, director al Direcţiei de Proiecte şi Finanţări Externe, a participat acolo, în perioada 23 septembrie - 21 octombrie, la cea de-a 131-a sesiune pentru dezvoltarea infrastructurii şi planificare, organizată de Centrul Internaţional de Studii şi Instruire pentru Politici Regionale (ICPLST). Cursul s-a adresat funcţionarilor internaţionali de nivel înalt şi mediu sau experţi în domeniul planificării urbane şi gestionarea infrastructurii, care participă la implementarea unor proiecte finanţate de instituţii financiare internaţionale (Banca Mondială, BERD, BEI). De aici, Hanţă s-a întors cu un certificat internaţional de competenţă în dezvoltarea şi planificarea proiectelor de infrastructură.

Contravaloarea transportului internaţional, a cazării şi a meselor a fost suportată de către organizator, aşa că de la bugetul local s-au cheltuit doar 2.906 lei, reprezentând 50 la sută din diurna externă şi transportul la/de la aeroport.

Viceprimarul Enache, trimis la Londra

Viceprimarul Sorin Enache a participat, la Londra, pe 3-4 octombrie, la o sesiune de lucru organizată de BERD pe tema încălzirii centralizate. Cazarea şi transportul internaţional au fost suportate de către BERD, de la bugetul local fiind decontaţi doar 697 de lei. Enache va participa, joi, la atelierul de lucru tematic „De la viziunea politică la dezvoltarea oraşului - Implementarea planificării energetice pe termen lung în oraşe”, la Antwerp.

Sursa foto: Facebook

Citit 6876 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Ianuarie 2023 05:46

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.