ACUZAȚII de abuz de putere la Cantina de Ajutor Social. Salariaţii, nevoiţi să restituie majorările salariale primite

ACUZAȚII de abuz de putere la Cantina de Ajutor Social. Salariaţii, nevoiţi să restituie majorările salariale primite
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Viceprimarul Picu Apostol Roman şi cea care, temporar, îi ţine locul de director la Cantina de Ajutor Social sunt ţinta unor acuzaţii grave, făcute sub adăpostul anonimatului, de una dintre salariatele instituţiei.

Motivul? Nici n-au apucat salariaţii Cantinei de Ajutor Social să se bucure că vor lua nişte bănuţi în plus la veniturile de mizerie pe care le au, că au şi primit vestea că vor trebui să restituie sumele primite în plus şi să se mulţumească, în continuare, cu salariul minim pe economie.

"Aroganţă şi nedreptate"

"Apelez la mass-media pentru că nu mai am încredere într-o altă cale de rezolvare pe filiera ierarhică a problemei unui colectiv tratat cu aroganţă şi nepăsare", aşa începe scrisoarea primită la redacţie. Plângerea salariatei porneşte de la faptul că, la Cantina de Ajutor Social, personalul este încadrat în două familii ocupaţionale diferite: directorul şi contabilul şef în familia "Sănătate şi Asistenţă Socială", iar restul, în "Administraţie", încadrare care avantajează financiar conducerea.

"Viceprimarul Picu Roman anunţă personal colectivul unităţii că, începând cu luna decembrie 2016, va reuşi să depăşească, în sfârşit, salariul minim pe economie de care beneficia atât noul angajat cât şi cel în prag de pensionare, că nu ştiai dacă sporul de vechime se adaugă sau se scade. Urmare a discuţiei, a fost încadrat tot personalul în familia ocupaţională "Sănătate şi Asistenţă Socială", dar, după o lună, conducerea unităţii comunică faptul că banii obţinuţi prin noua încadrare se vor reţine începând cu luna imediat următoare, fapt ce s-a şi întâmplat, revenindu-se, astfel, la salariile lunii noiembrie", ne-a scris salariata.

Cu tămâia pe la uşi

"Ceea ce este uimitor este faptul că atât directorul temporar al unităţii (pentru a i se putea păstra locul viceprimarului Picu Roman) - persoană ce cumulează pensia cu salariul de aproximativ şapte ani în această unitate, cât şi contabilul şef au rămas pe grila de salarizare nouă. Revoltat de acest abuz de putere, de atitudinea arogantă, precum şi de complicitatea cu viceprimarul Picu Roman, interesat de a avea o încadrare bună în eventualitatea că s-ar clătina ceva pe la Primărie, personalul a cerut explicaţii. Ce a urmat? Dispreţ şi neputinţă. De râs sau de plâns, salariaţii consideră că doar puterea divină le mai poate face dreptate şi mai tămâiază, în zi de sărbătoare, pe la uşile celor două doamne", ne-a scris salariata.

Ce spun Primăria şi viceprimarul Picu Roman

Am solicitat un răspuns atât din partea Primăriei, cât şi din partea principalului vizat de acuzaţii, Picu Roman, fost director la Cantina de Ajutor Social, actualmente suspendat din funcţie pe durata mandatului de viceprimar, cel care răspunde de asistenţa socială în municipiul Galaţi.

"Conţinutul acestei scrisori anonime este total lipsit de adevăr. Eu înţeleg supărarea oamenilor din unităţile de asistenţă socială pe acest subiect, al măririi salariilor, însă din punct de vedere legal, cel puţin acum, nu se poate face nimic, deşi cu toţii am sperat că se va putea atunci când a apărut această lege la sfârşitul anului trecut", susţine Picu Roman.

Conform Primăriei, temeiul legal al stabilirii salariului directorului Cantinei de Ajutor Social este Anexa 1 la OUG 57/2015 modificată şi completată de Legea 250/2016, care a intrat în vigoare din luna decembrie a anului 2016. Şi într-adevăr, în anexa cu pricina, care cuprinde funcţiile pentru care se pot aplica aceste majorări, angajaţii Cantinei nu se regăsesc, cu excepţia directorului şi a contabilului şef!

Mai mult, nu doar la Cantina din Galaţi s-a petrecut această anomalie, în urma căreia banii trebuie restituiţi. "În această plasă legislativă să ştiţi că au picat foarte multe unităţi de acest gen de la nivelul întregii ţări. Personal m-am interesat de felul în care au procedat şi alte administraţii locale şi chiar am solicitat un punct de vedere de la Ministerul Muncii. Nu intră în atribuţiile viceprimarului de municipiu să mărească salariile din aceste unităţi. Îmi doresc să apară această lege a salarizării unice în sistemul bugetar, care va reglementa toate aceste anomalii de care ne lovim în prezent", ne-a declarat viceprimarul.

Precizând că încadrarea directoarei temporare a unităţii, Jenica Costin, respectă întru totul dispoziţiile Codului muncii, Primăria mai adaugă faptul că fiecare unitate de asistenţă socială din Galaţi are personalitate juridică distinctă, iar sarcina stabilirii salariilor personalului îi revine directorului unităţii respective.

Citit 8315 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Iunie 2023 08:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.