UPDATE | Gălăţenii au reacţionat paşnic la ALARMĂ. Peste 300 de sirene au fost în funcţiune

UPDATE | Gălăţenii au reacţionat paşnic la ALARMĂ. Peste 300 de sirene au fost în funcţiune
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

UPDATE | Verificarea sistemelor de alarmare în caz de dezastre, demarată marți, 18 aprilie, la nivel naţional, nu i-a băgat în sperieţi pe gălăţeni. Judeţul nostru a fost printre primele unde au fost pornite cele peste 300 de sirene, care şi-ar putea dovedi reala utilitate în caz de calamitate sau război.

Începutul exerciţiului PROCIV 2017 nu i-a luat pe nepregătite pe gălăţeni, chiar dacă judeţul nostru a fost printre primele în care au fost pornite sirenele. Puţin după orele 10,00, sistemele de alarmare au intrat în funcţiune, conform scenariului, în cinci reprize a câte 16 secunde. Pentru că au fost informaţi din timp, oamenii nu s-au speriat, aşa că exerciţiul, programat la nivel naţional în intervalul 18-21 aprilie, a putut fi considerat un succes.

"Judeţul Galaţi are printre cele mai multe sirene din ţară. Sunt 157 de sisteme de alarmare în municipiu şi peste 300 în tot judeţul, ceea ce ne situează cu mult înaintea altor judeţe mari, precum Constanţa, care în reşedinţa de judeţ nu are mai multe de 60 de sirene. Exerciţiul a fost un succes, nu s-au înregistrat apeluri prin 112 prin care să se solicite asistenţă medicală de către persoane care să fi intrat în panică", ne-a explicat lt. col. Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.

Alarmarea a fost prima şi ultima pentru gălăţeni în cadrul acestui exerciţiu, al cărui scop este de testare şi verificare a sistemului de înştiinţare şi avertizare în situaţie de protecţie civilă. Un mesaj important din partea autorităţilor este şi acela că, în cazul în care alarmele vor suna vreodată pentru avertizarea în cazul unor pericole reale, populaţia se va putea adăposti în toate subsolurile existente, aspect la care, susţin oficialii, Galaţiul stă, de asemenea, foarte bine.


Vor suna ALARMELE în tot Galaţiul. Exerciţiu pentru reacţia la DEZASTRE | Autorităţile ne sfătuiesc să nu intram în panică în următoarea perioadă, când vor fi verificate sistemele de alarmare folosite în caz de dezastre. Exerciţiul, PROCIV 2017, se derulează la nivelul întregii ţări.

Începând de marți, 18 aprilie, şi până pe 21 aprilie, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă va pune în aplicare, prin unităţile sale teritoriale, un amplu exerciţiu de verificare a sistemelor de avertizare şi alarmare a populaţiei în caz de dezastre şi alte calamităţi. Scopul exerciţiului este de testare şi verificare a sistemului de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţie de protecţie civilă, lucru care se va realiza prin acţionarea mijloacelor de alarmare acustică, care constă în emiterea unui semnal acustic compus din cinci sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de zece secunde între ele. Verificarea sistemelor de alarmare se va face în intervalul orar 10,00 - 15,00. De asemenea, în funcţie de caracteristicile tehnice, vor fi testate şi echipamentele care permit transmiterea mesajelor de avertizare vocală către populaţie. Mesajele tip voce vor fi particularizate cu sintagma „EXERCIŢIU”. În Galaţi, sistemul de alarmare va fi pus în funcţiune, în perioada amintită, doar într-una dintre zilele cuprinse în intervalul amintit. Populaţia este sfătuită să îşi păstreze calmul şi să nu intre în panică.

Potrivit prefectului judeţului Galaţi, Gabriel Aurelian Panaitescu, care este preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, astfel de exerciţii sunt necesare pentru îmbunătăţirea capacităţii de reacţie a instituţiilor cu atribuţii în gestionarea unor situaţii privind protecţia civilă, dar şi pentru creşterea gradului de cunoaştere a semnificaţiei semnalelor acustice şi a măsurilor care trebuie adoptate de către populaţie în astfel de situaţii.

Citit 32246 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Iunie 2023 09:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.