Cum va arăta Galaţiul în 2025
Foto: Foto George Nica

Cum va arăta Galaţiul în 2025
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Galaţiul va fi "un centru regional al competitivităţii, ştiinţei, cercetării şi oportunităţilor social-economice, cu relaţii teritoriale de cooperare, cu o infrastructură turistică orientată spre polii de atracţie regionali şi Dunăre, un mediu prietenos pentru locuitori şi vizitatori, un oraş cu autorităţi locale responsabile şi deschise, cu cetăţeni activi şi o comunitate de afaceri dinamică şi implicată".

Vi se pare că aţi mai citit undeva treaba asta? La fel suna "viziunea" autorităţilor şi în "Strategia de Dezvoltare a municipiului Galaţi 2015-2020", realizată de Asociaţia Tehnopol, despre care aţi citit în "Viaţa liberă" în septembrie 2015.

Viziunea, dar şi cele şase direcţii strategice de dezvoltare din acel document se regăsesc în "Strategia de dezvoltare a municipiului Galaţi pentru perioada 2016-2025", aflată în consultare publică. Strategia are 257 de pagini şi este opera unui colectiv de actualizare format din directorii Primăriei, coordonat de arhitectul şef Teodora Voicilă.

Dunărea mai mult ne-ncurcă

Din Strategie aflăm că „municipiul Galaţi are o poziţie relativ excentrică faţă de coridoarele de transport de la nivel naţional şi european, dar beneficiază de acces direct la fluviul Dunărea, care este parte a reţelei TEN-T fluviale central. Această poziţie excentrică a fost o piedică constantă în atragerea de investitori, în raport cu performanţele oraşelor mai accesibile din vestul şi centrul României (Timişoara, Cluj-Napoca, Oradea, Braşov, Sibiu, Arad etc.), care înregistrează actualmente performanţe economice mult mai ridicate”. Şi pentru că „cele mai mari probleme de accesibilitate sunt cauzate de bariera naturală reprezentată de fluviul Dunărea”, „proiectul unui pod între Sistemul Urban Brăila-Galaţi şi judeţul Tulcea este de o importanţă vitală pentru dezvoltarea municipiului”. Şi tot ca viziune strategică aflăm că "turismul trebuie să devină unul dintre motoarele dezvoltării locale", chiar dacă „municipiul Galați nu este în sine un pol de atracție pentru turismul de agrement”.

Proiecte majore de investiţii

Proiectele majore de investiţii la nivelul municipiului Galaţi 2016-2025 sunt cuprinse într-o anexă a Strategiei, pe 22 de pagini. Noi vi le prezentăm pe cele care sunt cap de afiş, la fiecare dintre cele şase direcţii strategice de dezvoltare.

„Dezvoltarea mediului de afaceri - municipiul Galaţi - oraş inovativ, competitiv, integrator” are ca proiecte majore: centru intermodal de transport al municipiului Galaţi, consolidarea, modernizarea şi amenajarea falezei Dunării şi reabilitare şi modernizare săli de cinema.

La „Dezvoltarea relaţiilor spaţiale teritoriale şi suprateritoriale - Galaţi - oraş durabil”, proiectul major este „Galaţi VeloCity - sistem de bike sharing, biciclete electrice/ clasice, prevăzute cu computer de bord, monitorizare GPS, închiriere cu PIN, smartphone, web sau card, sistem de blocare electromecanic, independente energetic (încărcare solară)”, urmat de extinderea traseelor troleibuzelor Domnească - Traian şi achiziţionare mijloace de transport nepoluante (tramvaie, troleibuze).

În ceea ce priveşte „Cooperarea regională”, proiectul major este GaViC - Galaţi Visitors Center - Terminal intermodal pentru cursele de pasageri de pe Dunăre cu amenajarea unei parcări, închiriere biciclete, în zona cuprinsă între Gara Fluvială şi Poliţia de Frontieră.

La „Dezvoltare urbană - Galaţi - oraş orientat spre comunitate”, cap de afiş este „Modernizare şi extindere instalaţie utilizare biogaz”, urmată de două proiecte devenite caduce: realizarea unor surse de producere şi distribuţie a energiei termice pentru Micro 19 şi Micro 16.

„Dezvoltarea culturală şi comunicare interculturală” are ca prim proiect „Reabilitare ponton plutitor pentru organizarea de manifestări”.

La „Dezvoltare economică”, primele două proiecte majore sunt: „Locuinţe sociale în municipiul Galaţi” şi „Reamenajare şi modernizare Bază de Agrement Lac Vânători".

Pe lista proiectelor majore din Strategie se află şi modernizarea străzilor Pictor Isser şi Leonida Zamfirescu, dar, pentru binele locuitorilor de-acolo, sperăm că nu va dura chiar până în 2025!

Citit 23573 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Iunie 2023 09:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.