ABSURD, dar foarte posibil! Şi cu ajutor financiar, şi cu termoficare la iarnă

ABSURD, dar foarte posibil! Şi cu ajutor financiar, şi cu termoficare la iarnă
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Chiar dacă Primăria acordă ajutoare financiare pentru ca gălăţenii să-şi pună la punct sisteme individuale de încălzire şi apă caldă, nu este exclus ca la iarnă să se distribuie totuşi agent termic în sistem centralizat.

Deşi pare absurd, autorităţile iau, de ceva vreme, în calcul şi această posibilitate, iar discuţii au fost purtate, la începutul săptămânii trecute, la Ministerul Energiei, cu primarul Ionuţ Pucheanu şi directorul general al Electrocentrale (CET), Sinan Mustafa. Scenariul ar putea să devină realitate în cazul în care reprezentanţii Primăriei vor constata că numărul celor care nu au reuşit (din diverse motive) să-şi monteze echipamente de încălzire este de ordinul miilor. Informaţia a fost confirmată, chiar dacă nu explicit, de către primarul Ionuţ Pucheanu, la o zi după ce prefectul de Galaţi a cerut în instanţă anularea hotărârii Consiliului Local prin care s-a decis îngroparea termoficării.

„A rămas să monitorizăm câte dosare avem, timp de o lună, o lună jumătate. Să vedem cum decurge acest proces şi, dacă se va dovedi că rata nu este una într-atât de mare, este posibil, să vedem ce soluţie găsim pentru ca nici cei rămaşi în sistem să nu sufere", a afirmat Ionuţ Pucheanu.

CET vrea un contract avantajos

Conducerea CET ne-a declarat că „luăm în calcul orice posibilitate, dar să fie avantajos din punct de vedere economic. Electrocentrale nu va porni centrala în orice condiţii, mai ales dacă am putea înregistra pierderi. Este clar că debranşările vor continua în perioada următoare, iar numărul consumatorilor va fi destul de mic, raportat la cel dinaintea deciziei din data de 12 aprilie a Consiliului Local”, ne-a spus Sinan Mustafa, administratorul special şi directorul general al CET. Reprezentantul producătorului de agent termic primar a afirmat că, la acest moment, „facem o analiză privind viitorul societăţii pe termen mediu şi lung” şi sunt luate în calcul disponibilizări.

În perioada 2 - 12 mai, au fost înregistrate 1.009 cereri de ajutor financiar. Deocamdată, nu a fost făcută vreo plată.

Citit 18096 ori Ultima modificare Luni, 15 Mai 2017 18:33

13 comentarii

  • postat de NELU
    Marți, 16 Mai 2017 16:26
    PANA CAND NU VOR FI SOLUTIONATE PRIMELE DOSARE SI VOR FI ALOCATE PRIMELE AJUTOARE, OAMENII RAMAN SCEPTICI, NEINCREZATORI. ABIA APOI NUMARUL DOSARELOR DEPUSE VA FI MULT MAI MARE.
    3
    6
    Raportează
  • postat de macarie banu
    Marți, 16 Mai 2017 16:12
    nu cred,deci chiar nu cred ca rau platnicii produc pagube atat de mari astfel incat sa se ajunga la decizii de genul inchidem tot,va dam ceva bani si cu asta basta. Acolo unde chiar nu s-a platit acum nu au nici macar apa rece si asta de ceva vreme deja.Ar fi o idee,probabil,angajarea unor ingineri.....nu "specialisti"....ingineri, cu studii si experientza solida pe ramura de termoenergetica si atunci se vor vedea exact unde sunt si de ce sunt,de fapt,pierderi. Da,tare sunt curios cati ingineri termoenergeticieni sunt angajati la CET,Calorgal sau Apaterm,sau mama naibii care mai sunt.Cum era in santierul naval candva....absolventa de Facultate profil Chimie Alimentara pe post de asistenta proiectare corp nave.Iar ca si primar ales,sa te speli pe maini pur si simplu cu sanatatea,(in primul rand),cetatenilor unui oras de dimensiunea Galatiului.....adica sa intorci spatele......este usor si (,,,).Se numeste......incapabil.
    3
    4
    Raportează
  • postat de dani
    Marți, 16 Mai 2017 12:03
    nu stiu eu care sunt cei 1000 de cereri pt ca de moment e o mare bataie de cap pt a baga un dosar .. trebuie sa ati faci un precontract cu o firma sa dai un avans sau sa ati cumperi centrala si sa duci factura ... intrebarea e ... daca la urma urmei primaria nu ati mai da nici un ajutor ce faci cu avansul dat ? sau cati din aia care vor sa beneficieze de ajutor au posibilitatea sa scoata 40 de milioane doar pt centrala din buzunar avand in vedere ca toate firmele au ircat pretu ca mici de sarbatorile Galatiului ... deci concluzia : HAOS TOTAL !!!!
    2
    8
    Raportează
  • postat de Galatea cu centrala proprie
    Marți, 16 Mai 2017 08:17
    In aceste conditii, la comun raman doar cei care NU au platit si nu vor plati in veci - deci sitemul public va fi o mare POMANA. Pai atuncea, pastrez centrala, ma rebransez la comun si nu mai platesc nimic - ca daca eventual ma ameninta cu debransarea ma va durea in p..... Si apoi sa mai vedem cat de eficient e sistemul centralizat
    23
    13
    Raportează
  • postat de Calin
    Marți, 16 Mai 2017 07:39
    CENTRALE DE CARTIER.
    10
    26
    Raportează
  • postat de Bubu
    Marți, 16 Mai 2017 07:27
    Doamne fereste, asa ceva n-am mai auzit! De eficienta versus risipa are cunostinta primaria? E ca si cum ai pune pe un traseu un autobus de 100 locuri ca sa transporti 2-3 personae zilnic!
    8
    15
    Raportează
  • postat de Calin
    Marți, 16 Mai 2017 06:46
    SA SE FACA CENTRALE DE CARTIER , IN ZONA PORT PUNCTELE TERMICE , INCLUSIV TEVILE DE DISTRIBUTIE PANA LA BLOCURI SUNT DEJA MODERNIZATE SI CRED CA AR FI MULT MAI USOR.
    DACA SE VA FACE ACEST SISTEM AR FI MULT MAI EFICIENT SI CRED CA ATUNCI CAND PROPRIETARII AR AVEA PROBLEME CU CENTRALELE INSTALATE VOR TRECE PE SISTEMUL CENTRALIZAT.
    10
    26
    Raportează
  • postat de IC
    Marți, 16 Mai 2017 06:00
    Gata ,ideea constructiva de a inchide definitiv gaura neagra din buget ,numita incalzire centralizata, a fost deja compromisa . De abia asteptau rau platnicii ,rauvoitorii abonati la "cazanul comun al comunismului " sa afle aceasta balbaiala ,pacat , la anul se vor relua discutiile dar dupa in o paguba de zeci de milioane de euro .Probabil aceasta balbaiala va conduce la nemultumirea tuturor si a debransatilor existenti si doritori si a celor care vor sa ramana bransati iar pagubele vor creste ( sigur se vor inmulti sumele neachitate atat de beneficiarii de caldura dar in mod deosebit cele "datorate " de debransati ,Ordinul haiducesc ANRSC 343/2010).
    16
    7
    Raportează
  • postat de Radu
    Marți, 16 Mai 2017 05:44
    Am si eu o intrebare catre cei care sunt mai informati :
    Daca imi pun centrala , acum ca sistemul de incalzire este "mort",pot taia si tevile ce trec pe la mine si duc la vecini ? , adica e legal??? ,caci de putut se poate cu flexul.
    (locuiesc la parter)
    15
    17
    Raportează
  • postat de Popa
    Marți, 16 Mai 2017 05:36
    Nu i absurd deloc. Cand faci lucrurile fara cap se nasc situatii care par absurde. Sistemul trebuia inchis in cativa ani cand mai erau cel mult 5000 abonati si pt care cu un efort minim se rezolva problema rapid. Dar asa se intampla cand esti o papusa fara minte care raspunde la alte butoane.
    7
    21
    Raportează
  • Marți, 16 Mai 2017 01:31
    Hmmm...Scenariul nu că ar putea.Este sigur că va porni Cet.Galati.Asa cum am anticipat în alte comentarii încet, încet vine Iarna.Deja eu incep sa tremur.(e un scenariu).I Love Galati,I Love Romania.Ps...si TERMIA!
    2
    14
    Raportează
  • postat de ion ionescu
    Marți, 16 Mai 2017 00:53
    Tipic romanesc..... Modernizam cazanele la CET cu 20 milioane euro. Pe urma le taiem. Modernizam punctele termice cu inca 15 milioane euro. Le taiem si pe astea. Transformam PT3 in centrala de cvartal cu alte cateva milioane de lei, pe urma modificam modificarea pentru ca energia produsa e prea scumpa. Si plangem si ne smulgem parul din cap ca nu ajung banii. Platim directorii de la CET si Calorgal cu zeci de mii de lei lunar si ii acuzam apoi de management defectuos. Cazanul ala de la Braila inca n-a ajuns. Poate din cauza ca nu e gata podul dintre Galati si Braila.
    Oare nu intelegeti ca atat timp cat apa calda pleaca din CET pe conducte de 600 mm pierderile vor fi cat casa? Cresteti numarul de consumatori si pretul energiei termice va scadea. Instalati naibii conductele alea de recirculare pentru ca atunci cand deschid robinetul de apa calda sa am apa calda si veti observa cum va creste numarul de consumatori.
    2
    26
    Raportează
  • postat de După cum este politica PSD, vom avea căldură centralizată, la Iarnă.
    Marți, 16 Mai 2017 00:40
    Cum de obicei, politica este în totul și-n toate, iar PSD-ul este la guvernare și Putere, bașca vin alegerile prezidențiale peste doi ani, 2019, sigur vom avea căldură centraliză la Iarnă. Este singura șansă pentru a intra PSD-ul în Cotroceni, printr-un Președinte, așa că nu vor fi nemulțumiri, programul PSD, va curge lin, doar PSD-ul este un partid social, ,,alături de popor'', la bine și la rău, ăsta-i logoul PSD-ului, deci, cu siguranță, vom avea căldură centralizată, subvenționată, de Guvern și Primărie, PSD-ul nu schimbă ''normalitatea'', doar vin alegerile prezidențiale 2019, tot prin Noiembrie- Decembrie, luni de Iarnă, deci vom avea căldură pe CET, că-i a Guvernului PSD și frigul, nu te scoate la vot, deci, în final, este de bine pentru marea sărăcie.
    4
    12
    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.