Cum vrea PRIMĂRIA GALAȚI să schimbe CENTRUL oraşului. Amplu proiect de modernizare urbană
Foto: ”Viața liberă”, Marius Prisacariu

Cum vrea PRIMĂRIA GALAȚI să schimbe CENTRUL oraşului. Amplu proiect de modernizare urbană
Pasajul pietonal ar putea fi, în sfârşit, reabilitat
Evaluaţi acest articol
(41 voturi)

Un stil arhitectural urban contemporan şi expoziţii de artă şi design în Pasajul Dunărea - asta îşi doreşte Primăria municipiului Galaţi pentru zona centrală a oraşului, cuprinsă între Complexul Comercial Potcoava de Aur - strada Domnească - Hotel Galaţi - strada Navelor. Documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii şi principalii indicatorii tehnico-economici au fost aprobați de consilierii locali.

Carosabil şi trotuare degradate, pe care apa ploilor bălteşte, inexistenţa rampelor pentru persoanele cu handicap, spaţii publice nefuncţionale din punct de vedere urbanistic şi inestetice comparativ cu exigenţele unor piaţete publice. Acestea sunt câteva dintre cusururile găsite de autorităţi în zona cuprinsă între strada Navelor, limita blocurilor P, şi Potcoava de Aur. „Spaţiile verzi sunt deteriorate, mobilierul urban nu mai corespunde cerinţelor arhitecturale, în zona parcului Spicu şi a parcului aferent blocului L unele corpuri de iluminat sunt nefuncţionale, iar cele existente sunt de tip clasic, cu consumuri mari de energie”, se arată în documentaţia proiectului de hotărâre.

Tocmai de aceea, aleşii au decis că e nevoie de: fluidizare pietonală, spaţialitate, originalitate, socializare şi de expoziţii de artă şi design care, împreună, să creeze o identitate a spaţiilor urbane ale municipiului Galaţi.

Pasajul Dunărea, spaţiu de artă

Proiectul adoptat prevede, în primul rând, reparaţia Pasajului Dunărea: înlocuirea finisajelor cu materiale noi - granit la pardoseli şi trepte, marmură la pereţi, vitrine montate în tâmplărie din aluminiu - refacerea instalaţiei electrice, a reţelelor hidroedilitare pentru colectarea apelor pluviale, refacerea rigolelor. Ba mai mult, se doreşte o expoziţie de artă şi design în pasajul Dunărea!

Conform proiectului, la Potcoava de Aur sunt prevăzute modernizarea trotuarelor, amenajarea pistei pentru biciclişti, reparaţia zidului de sprijin, refacerea treptelor, reabilitarea spaţiului verde şi montarea de jardiniere.

Zona Spicu va beneficia de amenajarea de locuri de joacă pentru copii, refacerea aleilor, amenajare peisagistică, iar parcul va deveni loc de „recreere şi contemplare”.

Unitate în diversitate

Autorităţile vor un „design cu limbaj comun pentru toate elementele de mobilier urban, stâlpi de iluminat pietonal şi de decor, garduri, elemente de construcţii şi în texturile pentru pavimente şi ziduri”. De pildă pentru trotuarele şi aleile pietonale se vor folosi mai multe tipuri culori şi pavaje sau dale pietonale din granit.

Fântânile arteziene vor fi reabilitate, la fel şi spaţiile verzi şi parcurile adiacente care, pe lângă plantarea de noi arbori şi arbuşti, vor căpăta sisteme automate de irigaţii.

Vor fi reabilitate utilităţile dar şi instalaţiile de iluminat pietonal şi ambiental, iar cablurile electrice şi de comunicaţii vor fi coborâte în canalizaţie subterană.

Valoarea întregii investiţii este estimată la 14.498.485 de lei, iar durata de realizare la 12 luni.

E greu de spus când se vor materializa toate aceste planuri, cert este că finanţarea proiectului figurează pe lista investiţiilor care vor fi realizate din creditul de 100.000.000 de lei pe care Primăria vrea să-l contracteze.

Citit 37237 ori Ultima modificare Luni, 19 Iunie 2017 00:03

24 comentarii

 • postat de de prin Galati
  Duminică, 25 Iunie 2017 00:29
  In Gradina Publica( reamenajata recent cu fonduri europene) iluminatul nu mai exista, la lasarea serii se aprind maxim 10 becuri in toata gradina, iar fantana arteziana nu mai are jocul acela de lumini, e doar o lumina difuza, roza si cam atat).
  Des[re Centrul Vechi al orasului, nimic? Strada Domneasca cu toate cladirile istorice, Universitatea, Teatrul, Parfumul Teilor care colcaie de persoane fara adapost sau de tiganii care poposesc de pe strada Garii sau din Piata Centrala, toata mandria orasului nostru e praf. Puterea economica a orasului e atat de slaba incat nu putem atrage investitori cu astfel de cartiere in care manelistii si cocalarii isi expun bolizii si cam atat.. Nu mai spun de faleza Dunarii care se prabuseste putin cate putin si nici gand sa fie consolidata. Oamenii de afaceri care ar dori sa investeasca aici nu au infrastructura, adica un aeroport ptr cateva curse interne si internationale, ptr ca ptr ei timpul inseamna bani.
  Stimate autoritati, oamenii cu bani se trezesc dimineata intr-un oras din lume, la pranz semneaza un contract intr-un oras din alta tara, iar seara sunt la ei acasa de unde au plecat de dimineata. Pentru asta e nevoie de aeroport. altfel, vin tot la Bucuresti, Cluj, Iasi, Timisoara. Ca nu au timp sa faca 3-4 ore de la aeroport pana la Galati si invers. La fel si pentru lumea academica, in loc sa vina la Galati sa tina congrese, conferinte, simpozioane, lucrari stiintifice, prefera alt centru universitar din Romania, iar Galatiul o sa ramana o comuna.
  Colaborati cu cei din Braila si puneti-va de acord !
  0
  4
  Raportează
 • postat de Parcă centrul s-a mutat pe Bulevardul Brăilei, Țiglina Unu.
  Joi, 22 Iunie 2017 14:34
  Nu știu, dar după aglomerația de seară, zona fiind acoperită mici magazine și restaurante , parcă zona centrală s-a mutat pe Bulevardul Brăilei pe partea Țiglina Unu. Mai bine s-ar amenaja Complexul Țiglina Unu, azi distrus prin delăzare și lipsă de întreținere, complectat ''artistic'' de o clădire nefinisată, ce poate ajunge o parcare suspendată, printr-o mică modificare constructivă.
  0
  4
  Raportează
 • postat de Claudia
  Marți, 20 Iunie 2017 12:28
  N-as spune ca centrul orasului nu necesită o modernizare dar cand ma uit la cartierele mărginașe (13B, 39, 38, 19, 20 sau 21) ma gândesc ca aici ar trebui asigurat macar strictul necesar ( trotuare nivelate, lumini stradale și cât mai puțini câini pe străzi) și după aceea modernizări. Nu mă încălzește cu nimic un centru super modern dacă ne vin copiii acasă muscati de câini sau ne rupem picioarele in pavajul denivelat.
  0
  8
  Raportează
 • postat de alexvr
  Marți, 20 Iunie 2017 11:08
  @SILVIU dar ce se intampla la ploaia cu grindina? cade blocul? ce inapt....
  2
  2
  Raportează
 • postat de Silviu
  Marți, 20 Iunie 2017 09:45
  Bine ca dam banii pe infrumusetarea centrului , dar nu se ia in calcul consolidarea blocurilor din acea zona care toate sunt cu risc seismic.
  Indatoram orasul pentru ce ..... ca sa arate bine 2 ani pana la prima ploaie cu grindina ?
  Suntem de domeniul absurdului.
  Haideti oameni buni sa mai si reparam ceva in orasul asta mai lasati talciocul acolo unde este ca sta bine asa, iar samsarii sunt multumiti acolo .....!!!!
  3
  8
  Raportează
 • postat de macovei
  Marți, 20 Iunie 2017 00:44
  Degeaba se reface orasul si serepara sause fac alei frumoase...orasul e mort...tinerii nu au unde se distra...nu gasesti nimic in orasul asta...aqualand nu, aventura parc nu, tiroliana nu, discoteca nu, plimbari cu vaporasul pana la braila si la tulcea sau sulina nu, bazin olimpic nu , stam in casa si mergem la serviciu care mai are...care nu pleaca din orasul asta mort si plin de golani, manelisti, inculti , hoti, rai, nesimtiti, needucati .
  3
  17
  Raportează
 • postat de Mugur
  Luni, 19 Iunie 2017 22:35
  Numai reptilieni comenteaza la acest articol. Singurul om destept de aici este artistul Basarab Paltanea. Restul... varza!
  8
  1
  Raportează
 • postat de Gogoman blabla
  Luni, 19 Iunie 2017 19:13
  Voi nu sunteti in stare sa strangeti cainii vagabonzi ,,si mai vorbiti baliverne pt prostii ramasi acasa de caruta ....
  1
  10
  Raportează
 • postat de corneliu
  Luni, 19 Iunie 2017 14:45
  Iar umblam cu prostii: oleaca var, oleaca nisip la pavaje, doua piese urate pentru parc si gata miliardele. Arhitectul sef doarme, de fapt doarme din '48 de cand bolsevicii au mutilate orasul! Pe cand un proiect frumos, facut de un centru universitar serios sau mai bine trei centre in competitie, cu machete de vizionat la universitate si cu opinii deschise ale celor interesati. Faceti ceva tovarasi, ceva intelligent, ceva esthetic, ceva modern.
  3
  21
  Raportează
 • postat de Caţavencu
  Luni, 19 Iunie 2017 12:35
  Dl primar Ionut Pucheanu nu este in stare sa se tina de promisiunile din campania electorala (ex: realizarea unei Centrale Termice noi in cartierul micro 19, eliminarea cainilor comunitari, largirea aleii din spatele blocurilor A1-A8 pentru deblocarea traficului de pe str. Brailei, etc..) si vrea acum sa se ocupe de niste fantasmagorii?
  Rasul curcilor ar fi sa nu termine nici macar proiectele incepute de Marius Stan (largirea str. Prelungirea Traian, realizarea parcarilor din cartiere, drumul de acces de langa Turnul Televiziunii, mutarea in noul sediu al Primariei, etc..).
  Cea mai buna varianta pentru acest individ mediocru de la carma urbei noastre este DEMISIA de ONOARE!
  4
  31
  Raportează
 • postat de macarie banu
  Luni, 19 Iunie 2017 11:29
  imi aduc aminte......fiecare nou primar a avut "un proiect" de regenerare urbana si infrumusetarea orasului,nu pentru spalare de bani.....pentru linistea sufleteasca si imbunatatirea conditiilor de trai a cetatenilor.Milioane de lei pentru milioane de panselute,borduri noi,zeci de covoare de asfalt pe str.Brailei si tot asa.Ma mira ca nu se fac si vreo 2-3 studii de fezabilitate.Propun ca sef de design arhitectural pe cel care a dat aprobarile de constructie in zona A-urilor din Tiglina I,pe Brailei,unde au aparut tot felul de hidosenii care mai de care mai inalte si lungi.....unde au disparut cateva sute de metri patrati de vegetatie si au aparut carciumi,terase,bodegi si tot asa.O frumusete.Acum inca,au aprobare ca la terasele existente sa se mai adauge un metru-doi din trotuarul pietonal.Exact cum fac tziganii in piatza.....azi un scaunel si o lada,maine doua scaunele cu o masa si in scurt timp apare o ditamai taraba...si nimeni nu vede sau nu intreaba nimic.Vai de mama noastra.......SUNT DISPERATI PSD-istii SA SCOATA BANI DIN PIATRA SEACA.....numai ca incep sa piarda teren........
  2
  21
  Raportează
 • postat de Iulia
  Luni, 19 Iunie 2017 11:09
  Poate înlocuieşte şi acele dale sparte şi cele lipsă de pe platoul de la Potcoava, dar să le înlocuiască cu un alt tip de dale ANTIDERAPANTE fiindcă iarna îţi rupi gâtul pe ele picioarele fugindu-ţi pe zăpada ce "alunecă" pe actualele dale. Şi când plouă e jale acolo, nu numai iarna. Să înlocuiască acele dale cu unele antiderapante, chiar cu unele cu model, de exemplu nişte dale antiderapante ce alcătuiesc imaginea pânzarului moldovenesc pe toată suprafaţa platoului format din dale de la Potcoava.

  P.S.: Şi aceleaşi probleme există şi la părculeţul de lângă Spitalul de copii Sfântul Ioan: dale sparte, dale lipsă, dale derapante, alunecoase de îţi rupi gâtul pe ele iarna dar şi pe vreme ploioasă.
  0
  23
  Raportează
 • postat de vader
  Luni, 19 Iunie 2017 10:10
  oare de ce nu va mai cred?
  oare de ce mi se pare ca se apropie niste alegeri si ca aveti nevoie de bani pt partid?
  oare de ce sunt absolut convins ca nici peste 10 ani Galatiul nu va arata mai frumos? sau macar mai functional.....
  2
  40
  Raportează
 • postat de alexvr
  Luni, 19 Iunie 2017 09:58
  adica stricati raiul drogatilor si a boschetarilor de la spicu? nu se poate asa ceva....#drepturiPtSpice
  1
  23
  Raportează
 • postat de De prin zona...
  Luni, 19 Iunie 2017 09:22
  Daca ar fi asfaltate toate trotuarele si aranjate putin spatiile verzi si ar fi alungati boschetarii care au invadat, asaltat si, intoxicat toata zona...sub privirile ingaduitoare si amuzate ale Politiei Locale care nu face altceva decat sa asiste la ,,spectacolul'' oferit de toate personajele de pe acolo, tot ar fi o mare realizare !
  1
  30
  Raportează
 • postat de Marcel
  Luni, 19 Iunie 2017 09:01
  Ma bucur ca primaria isi doreste si intelege ca trebuie sa implice artistii in reabilitarea estetica a orasului. Dar pasajul e un gang ce nu poate asigura pastrarea in siguranta a unor lucrari de arta valoroase si fragile. Trebuie asigurat un spatiu inchis si pazit. Altfel oricine le poate vandaliza.
  4
  6
  Raportează
 • postat de Ionut Z
  Luni, 19 Iunie 2017 08:29
  Pai nu e nicio modernizare in tot ce si-au propus alesii. Sunt doar reparatii.
  0
  31
  Raportează
 • postat de ALOO , PRIMARIA :
  Luni, 19 Iunie 2017 08:28
  Dar porcaria care este de ani de zile pe Domneasca intre str. Basarabiei si Gradina Publica , va place, bai INCOMPETENTILOR ! Va place cum arata zona ?
  Va doare in c....
  1
  25
  Raportează
 • postat de Jungle Splash
  Luni, 19 Iunie 2017 06:59
  O sa ramanem fara vegetatie in centru. Pavele din beton si atat.
  Modernizare...
  0
  25
  Raportează
 • postat de basarab paltanea
  Luni, 19 Iunie 2017 06:54
  mda! intii vor taia teii, citi mai sint si s a facut regenerarea urbana !
  1
  27
  Raportează
 • postat de Le Corbusier
  Luni, 19 Iunie 2017 04:58
  In primul rand sa repare trotuarele pe marile bulevarde Cosbuc, Traian etc pe unde iti rupi picioarele si pe urma sa viseze cai verzi pe pereti si alte aiurelil Orasul e la pamant ca infrastructura prin IC Frimu, Micro 38, 39, 50, Micro 19, 20, 21, pe Brailei etc., arata ca un sat mai mare, precum Bucurestiul, mai ales cand ploua
  1
  30
  Raportează
 • postat de V. ALEX.
  Luni, 19 Iunie 2017 04:29
  Dorim sa ni se prezinte ,in premiera, o imagine asupra zonei cuprinsa intre blocurile M (SPICUL) si L(Romarta veche ), asa cum va arata dupa modernizare. In prezent, in fata vestica a blocului M, in zona parcului cuprinsa de arbori si vegetatie, se afla patru suprafete dreptunghiulare placate cu dale patrate, avand fiecare in mijloc cate un fost bazin conceput cu un luciu de apa ,si cate patru banci de odihna. Cu multi ani in urma, bazinele au fost umplute cu pamant ,iar luciul apei a fost inlocuit cu spatii florale , Aceste flori sunt insa umbrite de copacii inconjuratori si nu se dezvolta corespunzator. In aceste zone , atat pe marginile bazinelor, cat si pe cele patru banci situate pe aliniamentul estic al dreptunghiurilor dalate, in intervalul aprilie-octombrie, si in deosebi in vacantele tinerilor liceeni, sunt punctele de intalnire, exuberanta, si rasfat, ale multor tineri certati cu regulile de coduita civica. Prezenta lor, in deosebi, pana la ore tarzii, deranjeaza prin zgomot, expresii triviale, si uneori si unele "cliciuri prietenesti". RECOMANDAM ARHITECTILOR PEISAGISTI CARE RESISTEMATIZEAZA ACESTE ZONE SA REGANDEASCA AMPLASAMENTUL SPATIILOR DE ODIHNA, PRIN DESFIINTARE SAU MUTAREA ACESTORA, INTR-O NOUA GANDIRE, SPRE STADA DOMNEASCA. PENTRU LINISTEA NECESARA, SOLICITAM A NU SE AMPLASA SPATII SI TERENURI DE JOACA PENTRU COPII IN APROPIEREA BLOCURILOR DE LOCUIT, ASA CUM , SE PARE, AR URMA IN NOUA RECONFIGURARE.
  1
  16
  Raportează
 • postat de Galatz
  Luni, 19 Iunie 2017 02:16
  Există foarte multe proiecte şi concepte, care de fapt sunt doar nişte visuri ale primarului IP
  Refaceti intai orasul trotuarele si strazile si lasati promisiunile
  1
  30
  Raportează
 • postat de Teutonul
  Luni, 19 Iunie 2017 00:19
  Conceptul de REGENERARE URBANĂ ajunge şi la noi.
  12
  15
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.