Oficial, traficul rutier din Galaţi nu poluează

Oficial, traficul rutier din Galaţi nu poluează
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

În jur de o mie de maşini au fost controlate, în ultimele trei luni, de poliţie şi inspectorii auto, ca urmare a solicitării venite din partea Prefecturii Galaţi, care a dorit să ştie dacă vehiculele care tranzitează drumurile judeţului emit noxe peste limitele admise.

Cu un parc auto format în mare parte din maşini second-hand, care s-au înmulţit fulminant, mai ales după eliminarea taxei de mediu, judeţul Galaţi se poate lăuda că stă bine la calitatea mediului. Cel puţin asta este concluzia la care au ajuns autorităţile cu atribuţii de control, care, în ultimele luni, au ieşit în stradă, ca urmare a unei solicitări venite din partea Prefecturii Galaţi şi au verificat sute de vehicule, de la cele mari la cele mici, pentru a le stabili starea tehnică şi mai ales capacitatea de poluare. Concluziile controalelor efectuate de Poliţia Rutieră, Registrul Auto Român (RAR) şi Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR): sute de probleme tehnice, dar prea puţine cazuri în care maşinile s-au dovedit a fi nocive pentru mediul înconjurător şi sănătatea noastră.

Amenzi de miliarde, poluare mai puţină

Nereguli la vehiculele controlate au găsit cu sutele şi inspectorii RAR şi cei de la ISCTR, dar şi poliţiştii care i-au însoţit, variind de la "banalele" anvelope, la sistemele de iluminare sau de direcţie ori la lipsa ITP-ului. Numărul total de contravenţii constatate şi sancţionare de poliţiştii rutieri şi inspectorii de la RAR a ajuns la 255, în cadrul celor şase acţiuni derulate pe parcursul lunii mai, dar în doar 25 de cazuri specialiştii au apreciat că maşinile controlate emanau noxe peste limitele legale admise.

O serie de controale similare, desfăşurare de inspectorii ISCTR timp de trei luni, în intervalul aprilie - iunie, conform raportului prezentat Prefecturii Galaţi, au vizat peste 600 de autovehicule, de transport marfă, persoane sau animale. S-au găsit nereguli traduse în 124 de contravenţii, pentru care s-au aplicat amenzi ce însumează peste 600.000 de lei, iar 105 dintre vehiculele controlate au fost verificate în mod special pentru stabilirea emisiilor de noxe. Conform echipelor de control şi raportului înaintat la final Prefecturii Galaţi, "din verificarea efectuată la cele 105 autovehicule nu a rezultat că nivelul noxelor evacuate în atmosferă să fie depăşit, având în vedere prevederile legale în vigoare".        

Citit 5081 ori Ultima modificare Joi, 08 Iunie 2023 23:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.