Se repetă povestea din 2015? Balconul clădirii din Bălcescu nr. 8, în pericol de prăbuşire (FOTO)

Se repetă povestea din 2015? Balconul clădirii din Bălcescu nr. 8, în pericol de prăbuşire (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Unul dintre balcoanele clădirii de pe strada Bălcescu nr. 8 riscă să cadă peste trecători, motiv pentru care circulaţia pe trotuar a fost restricţionată, iar poliţiştii locali s-au autosesizat şi stau de gardă acolo pentru a se asigura că nimeni nu va ajunge victimă a unei eventuale prăbuşiri.

După cum am aflat de la Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi, Primăria a cerut acordul instituţiei pentru a executa, în regim de urgenţă, lucrări de punere în siguranţă a clădirii, care nu este monument de arhitectură, dar se află în zona de protecţie a două monumente istorice: Biserica Mavromol şi Palatul Poştei.

Pericol a fost şi în 2015!

Pe 31 ianuarie 2015, tot în timpul unei furtuni, s-au desprins bucăţi dintr-unul dintre balcoanele aceleiaşi clădiri. Din fericire, la acel moment nu era nici un trecător prin zonă, aşa că nimeni nu a păţit nimic. La acel moment, Primăria şi-ar fi dorit să desfiinţeze balcoanele dar, la propunerea Direcţiei Judeţene pentru Cultură, le-a asigurat cu plasă de sârmă. Iată, însă, că nici aceasta nu a rezistat!
„În urma fenomenelor meteorologice extreme de marţi, unul dintre parapeţii acestor balcoane s-a rupt şi atârnă într-un echilibru precar, fapt care pune în pericol siguranţa circulaţiei publice pe strada Nicolae Bălcescu. În această situaţie, ne-am deplasat la faţa locului, am constatat starea de necesitate şi de intervenţie rapidă şi ne-am exprimat acordul pentru intervenţiile de urgenţă la balconul clădirii de pe strada Bălcescu nr. 8”, ne-a declarat Marius Mitrof.

Condiţii

Acordul Direcţiei pentru Cultură este unul condiţionat. În termen de 30 de zile, Primăria va trebui să prezinte documentaţia intervenţiei executate, care va trebui avizată de Direcţia pentru Cultură. „O altă condiţie în acordul exprimat este ca elementul de construcţie înlăturat, respectiv parapetul balconului, să fie desprins cu grijă şi depozitat în condiţii bune de conservare - am îndrumat Primăria să ia legătura cu Muzeul de Istorie din Galaţi - în vederea reutilizării acestui fragment la renovarea clădirii”, a precizat Marius Mitrof.

Urmează achiziţia publică

Din păcate, nu am reuşit să aflăm de la Primăria municipiului Galaţi ce lucrări vor fi executate şi când vor începe. Potrivit Biroului de presă al municipalităţii, „s-a iniţiat eliberarea unei autorizaţii de construire, în regim de urgenţă, pentru lucrări de intervenţie pentru punerea în siguranţă a imobilului şi a împrejurimilor. În acest sens s-a obţinut un aviz de principiu din partea Direcţiei Judeţene pentru Cultură, urmând a fi demarate procedurile de achiziţie a lucrărilor respective”. Până la începerea lucrărilor, poliţiştii locali vor sta de veghe pentru a nu se întâmpla vreo nenorocire.

O casă tipic negustorească

După cum am aflat de la Marius Mitrof, imobilul de pe strada Bălcescu nr. 8 face parte din fondul construit vechi al oraşului Galaţi. Este o clădire cu arhitectură specifică perioadei de sfârşit de secol al XIX-lea început de secol al XX-lea. „O clădire cu o arhitectură tipic negustorească, ridicată pe parter şi două nivele, cu balcoane şi ancadramentul intrării în stucatură reprezentând motive antropomorfe şi vegetale, construite pe reţea de fier-beton”, spune Marius Mitrof.

Citit 6539 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Iulie 2017 23:37

5 comentarii

 • postat de Caţavencu
  Joi, 27 Iulie 2017 12:05
  Ca la nebuni!
  1. Poliţia Locală, în loc să pună nişte panouri de avertizare sau interzicere şi să se ocupe cu alte chestiuni mai importante, pierde vremea acolo ineficient!
  2. Modul de prindere a acelor stucaturi de balcoane este de râsul curcilor: Oare nu s-a consultant nici un arhitect serios sau un constructor când s-au prins acestea prima dată? Care e garanţia lucrărilor?
  1
  13
  Raportează
 • postat de Ciprian Ciocan
  Joi, 27 Iulie 2017 10:28
  Este imobilul primăriei?
  0
  7
  Raportează
 • postat de Tirpitz
  Joi, 27 Iulie 2017 09:57
  Un covrig cald si un balcon in cap. Politistii stau ore intregi in picioare, pe canicula, sa pazeasca o ruina??? In afara acelei panglici de plastic care e pusa in fata cladirii ce sta sa se pravaleasca, alt echipament de a interzice trecerea pietonilor pe sub balcoanele care stau sa cada, nu exista? Tipic rominesc.
  0
  13
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Joi, 27 Iulie 2017 08:52
  Erata: Peisajul este de toata jena:
  1. cladirea trebuia reabilitata de autoritati de ani buni.
  2. panourile imense cu FAX si telefax... nu au ce cauta acolo!
  3. trebuie, vom analiza, asteptam.... vom mam... nu-mi vine alt cuvant... suntem o tara pardon o colonie de lenesi
  vorbim mult si inutil... si-un catel face mai mult ca noi! Dar la barcalie suntem primii si tari in gura!
  1
  14
  Raportează
 • postat de Vociferor
  Joi, 27 Iulie 2017 03:02
  ... "motive antropomorfe şi vegetale" puse in evidenta cu ajutorul elementelor moderne precum tamparia din pvc sau aluminiu cu geam termopan, aparate de aer conditionat montate pe unde s-a nimerit, tubulaturi de avacuare a gazelor centralelor termice scoase prin geamuri. Pentru toate aceste lucruri moderne (dar necesare) se puteau gasi alte locuri de amplasare ca sa se evite deteriorarea fatadei si provocarea unui deranj vizual. Aceste elemente nu s-au vazut de catre "specialistii" de la cultura?! S-au vazut niste balcoane crapate si atat. Pentru asta nu ai nevoie de "specialisti". Domnilor, din primarie si alte instituții, deschideți ochii si incercati sa va faceti treaba cu simt de raspundere pana cand nu va fi prea tarziu. Sau poate ca deja este.... Priviti in jur.
  0
  16
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.