SALARII pentru poliţiştii, jandarmii şi pompierii începători. Câţi BANI câştigi dacă alegi să serveşti patria

SALARII pentru poliţiştii, jandarmii şi pompierii începători. Câţi BANI câştigi dacă alegi să serveşti patria
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Cariera într-o instituţie de forţă aparţinând Ministerului Afacerilor Interne presupune, printre altele, şi un venit stabil şi sigur, care reprezintă una dintre principalele motivaţii pentru tinerii ce vor să rămână în ţară şi să lucreze la stat. Veniturile la încadrare variază în funcţie de grad, funcţie, pregătire şi nu în ultimul rând, de structură.

Cariera de poliţist, jandarm sau pompier aduce cu sine şi beneficii, şi restricţii, unul dintre plusurile care îi determină pe mulţi să opteze pentru o astfel de muncă fiind veniturile. Sigure şi la un nivel oarecum superior celor plătite în alte domenii de activitate, mai cu seamă din sistemul de stat, salariile, respectiv soldele de la Interne, pornesc de la un nivel care în cele mai multe cazuri nu depăşeşte 2.000 de lei, dar care pot ajunge, chiar pentru un începător, cu mult peste cele practicate în companii private. Şi asta pentru că, în cele mai multe cazuri, veniturilor de bază li se adaugă o serie de sporuri, care rotunjesc frumuşel salariile, fireşte, în funcţie de specificul muncii şi de structura unde un tânăr absolvent de şcoală de subofiţeri sau, respectiv, ofiţeri este încadrat.

Poliţiştii, de la salariul minim

Cea mai amplă structură de siguranţă publică, Poliţia, vine, aparent, cu cea mai mică ofertă de venit: 1.450 de lei, adică salariul minim pe economie reprezintă valoarea minimă a salariului funcţiei de bază. Aceasta reprezintă însă valoarea în funcţie de care se calculează anunite sporuri pe bază de pontaj, bonusuri care pot rotunji salariul unui tânăr poliţist cu câteva sute de lei bune. Astfel, pot exista sporuri pentru munca în mediul rural, sporuri pentru cei care fac servicii de noapte, ore suplimentare, în weekenduri sau de sărbătorile legale. Se adaugă norma de hrană şi, acolo unde este cazul, spor de condiţii speciale.

Jandarmii, solde cu sporuri incluse

Tinerii care vor să urmeze şcolile de subofiţeri jandarmi sau aleg Academia pentru a deveni ofiţeri ai acestei arme trebuie să ştie că restricţiile impuse de statutul militar al structurii sunt contrabalansate de solde care, la bază, nu depăşesc 2.500 de lei. Conform informaţiilor furnizate de comandamentul Jandarmeriei Galaţi, un tânăr subofiţer, absolvent de şcoală militară, primeşte, la încadrare, 1.830 de lei, în vreme ce un ofiţer proaspăt absolvent este remunerat cu 2.379 de lei. "În cadrul Jandarmeriei, sunt incluse în solda de bază brută următoarele sporuri: indemnizaţie de dispozitiv, spor pentru condiţii de pericol deosebit şi spor pentru păstrarea confidenţialităţii", se precizează în răspunsul primit la solicitarea adresată de "Viaţa liberă", în baza Legii 544/2001. La fel ca şi colegii lor din Poliţie, jandarmii nu pot fi angajaţi în altă parte, nu pot avea afaceri care să le asigure alte venituri. Mai mult, fiind militari, nu pot fi reprezentaţi sindical.

Sporuri permanente la pompieri

Lupta cu focul le poate rotunji bine veniturile angajaţilor din cadrul Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă, mai cu seamă pentru cei care fac servicii de noapte. Şi asta deoarece un tânăr subofiţer pleacă, la încadrare, cu o soldă de 1.658 de lei, în timp ce un ofiţer are 2.398 de lei. Aceste venituri constituie bazele de calcul pentru două sporuri: pentru condiţii grele, un cadru de la Situaţii de Urgenţă primeşte zece la sută din valoarea soldei, iar pentru turele de noapte încasează încă 25 la sută. Ambele sporuri au caracter permanent. Restricţiile valabile în cazul jandarmilor sunt aplicabile şi pentru cadrele de la Situaţii de Urgenţă, instituţie de asemenea militarizată.

Poliţia Locală vine tare din urmă

Chiar dacă nu este o structură a Ministerului Afacerilor Interne, fiind subordonată municipalităţii, Poliţia Locală Galaţi s-a aliniat în forţă, cel puţin în ultimele luni, nivelului salarial practicat în structurile naţionale. Majorarea cu 30 la sută a lefurilor, de la 1 iulie 2017, a făcut ca un poliţist local clasa III, care are doar studii medii (liceul), să aibă un salariu brut de 1.650 de lei, în timp ce un poliţist clasa I, cu studii sperioare, are un salariu brut de 2.526 de lei. Deloc de neglijat este faptul că pe lângă aceste venituri, poliţiştii locali din Galaţi primesc o normă de hrană care variază între 750 şi 950 de lei, în funcţie de zilele lucrătoare.

Citit 87361 ori Ultima modificare Luni, 04 Septembrie 2017 17:59

6 comentarii

 • postat de parerea ta
  Marți, 05 Septembrie 2017 11:51
  Corect. Și pompierii ar trebui desființați. pentru un incendiu două pe lună nu se merită. foarte inteligenții unii cititori.
  17
  10
  Raportează
 • postat de Ion Ionascu
  Marți, 05 Septembrie 2017 11:41
  DE CE NU SE DAU BONURI DE MASA ????? si de ce se arunca intre 750 lei ... 950 lei PE "NORMA DE HRANA" !?!?!?

  OARE CAT POT SA MANANCE DOMNULE ???

  de aceea au burtile asa mari unii dintre ei ???!!!?!?


  De unde stim ca din norma de hrana nu cumpara tuica ?? sau tigari ??? sau ii joaca la pacanele ???
  14
  11
  Raportează
 • postat de Parerea mea.
  Marți, 05 Septembrie 2017 10:26
  Aceste ... structuri, in mare parte, ar trebui micsorate la minumul posibil, chiar desfiintate, cu exceptia pompierilor.
  Realistic vorbind, acestea nu fac absolut nimic util si concret pentru societate.
  Pe langa faptul ca nu-si au rostul, aceste ... structuri, mai mult incurca societatea si maresc inutil cheltuielile bugetare, in primul rand datorita salariilor si pensiilor pe care le primesc dar nu numai cu atat.
  26
  14
  Raportează
 • postat de mireille
  Marți, 05 Septembrie 2017 09:44
  La cat se ridica spaga pentru incadrarea intr-unul din aceste posturi ?
  10
  37
  Raportează
 • postat de Politrucul
  Marți, 05 Septembrie 2017 08:20
  Tipic romanesc. Aia care nu au obiectul muncii iau cei mai multi bani! Politia Locala, subordonata oficial politic, in slujba primarului, trebuie desfiintata. Responsabilitate pentru societate 0!
  8
  45
  Raportează
 • postat de STATUL SUNT E.U.
  Marți, 05 Septembrie 2017 04:47
  STATUL CEL MAI MARE SI UNICUL ANGAJATOR SERIOS DIN RO CAKAPITALISTA SI DEMONCRATA A ANULUI 2017, PARTE A UNIUNII SOVIETICE, PARDON, EVROPENE
  12
  16
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.