N-a explodat mămăliga, ci doar nesimţirea. REPORTAJ
Foto: Iulia Kelt

N-a explodat mămăliga, ci doar nesimţirea. REPORTAJ
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Cele trei blocuri I de garsoniere din Ţiglina I par să fie un fel de stat în stat, un "stat paralel" în care la putere pare să fie lipsa bunului-simţ elementar al unora dintre locatarii lor.

"Am senzaţia că unii dintre oamenii care locuiesc în zona asta, a I-urilor, n-au niciun fel de educaţie", ne-a spus una dintre locatarele blocurilor respective, să-i spunem "Mariana", din motive lesne de înţeles. "Nu pot să înţeleg de ce unii îşi aruncă gunoiul de la etaj! Te trezeşti noaptea cu un bzzz puternic prin dreptul geamului şi apoi auzi un bufnet scurt: gata, omul respectiv şi-a "dus" gunoiul. E plin de resturi de mâncare de jur-împrejurul blocului, bucăţi de mămăligă, sticle şi cutii, covoare de coji de seminţe. Alţii îşi lasă cu zilele sacul cu gunoi la uşă, pentru că "n-au timp" să-l ducă zece metri mai încolo, la tomberon. Şi te trezeşti că pute pe casa scării, ori că se scurg diverse chestii, depinde ce a aruncat fiecare în sac", a continuat "Mariana".

Însă nu numai gunoaiele aruncate la întâmplare sunt lucrurile care deranjează în cartier. "De când s-au dărâmat garajele de la blocul C5, s-a pus un gard de protecţie din sârmă, dar toată lumea îşi aruncă mizeria aici. Avem un arţar mai înalt decât blocul şi care are o creangă care stă pe bloc. E foarte periculos. În caz de furtună sau altceva, ea poate distruge cel puţin trei apartamente. Am discutat cu cei de la Ecosal să vină să taie creanga respectivă, dar zic că nu au pe unde să intre", ne-a spus Ioan Roman, locatar al blocului respectiv. Remarcăm că situaţia respectivă nu e deloc nouă şi ea a mai fost mediatizată şi anul trecut, fără niciun rezultat însă.

"Sunt foarte mulţi cerşetori în Ţiglina I. Ne împiedicăm de ei la tot pasul, în complex şi în piaţă. Sunt şi foarte mulţi beţivi în piaţă, care înjură ordinar la tot pasul, neţinând cont că pe acolo trec şi copii, nu mai zic de bătrâni. Ne bucurăm că se mai repară câte ceva prin cartier - trotuare, străzi lărgite, dar acestea trebuie să continue, că avem multe trotuare jalnice prin faţa blocurilor", ne-a spus Lucica Gheonea.

Şi apropo de trotuare: "Sunt foarte multe maşini parcate pe trotuare, de nu ai loc să treci pe lângă ele. Domnule, păi dacă sunt trotuare, să le lăsăm trotuare!", ne-a spus şi Ioan Roman, prezent la întâlnirea săptămânală a "Vieţii libere" cu cititorii săi.

Complexul din Ţiglina I, pe cale de reabilitare

Complexul comercial din Ţiglina I, cândva un punct de atracţie pentru locuitorii cartierului, inclusiv prin cinematograful pe care îl includea, are şanse să revină la viaţă. Zona arată dezolant, aici putând fi întâlnite sedii ale unor firme în activitate intercalate printre rămăşiţele fostelor magazine. "Când oare se va construi ceva în locul fostului complex, deoarece acel loc e foarte urât? "Noroc" că locul e mascat de blocul-mamut care zace neterminat de ani de zile", ne-a spus, cu o ironie amară, una dintre locatarele din zonă.

"Viaţa liberă" a scris recent că Romarta SA, deţinătoarea complexului, a organizat o selecţie de oferte pentru continuarea lucrărilor de construire, având ca mandatar o firmă bucureşteană. Ofertele, care trebuiau depuse până pe 10 septembrie, erau cerute pentru "Continuarea lucrărilor de construire Centru Comercial Ţiglina, Galaţi, 2S+P+1E+1ETH (construcții, instalații, amenajări interioare și exterioare)". Investiția vizează structura de rezistenţă - nivelurile supraterane; compartimentare funcţională şi finisaje interioare; faţade şi amenajări exterioare; instalaţii interioare sanitare, instalaţii termice şi ventilaţii, instalaţii electrice curenţi tari şi curenţi slabi. Romarta SA doreşte ca lucrările să fie demarate luna viitoare și să fie finalizate până în decembrie 2019.

Vă vom ţine la curent cu evoluţia situaţiei.

Lucrările, boală lungă

Unul dintre cititorii "Vieţii libere" care ne-au aşteptat la întâlnirea din Ţiglina I, Ion Maxim, ne-a spus următoarele: "Se pare că lucrarea care se execută pentru lărgirea accesului la parcări şi alte amenajări a fost gândită la fel ca toate investiţiile din oraşul nostru, care trebuie să dureze luni în şir cu toate că termenul de execuţie real este, poate, doar pe jumătate. De ce, dacă lucrarea trenează, muncitorii nu sunt obligaţi să facă curăţenie lună, să cureţe şi căile de acces, ca să nu mai fim obligaţi să înotăm prin praf sau nămol? Dacă tot s-au apucat de această lucrare, de ce au mai lăsat câteva garaje în picioare la blocul D4 scara I? Au acum prea multe locuri de parcare, sau cum?... Sper că acum , cu această ocazie, vor fi refăcute şi aleile din faţa blocurilor D4, E9, care sunt în momentul de faţă impracticabile! La D4, la scările I şi III, au fost mai multe surpări de teren, ultima fiind astupată chiar săptămâna trecută. Terenul trebuie neapărat compactat şi apoi turnat covor asfaltic, aşa cum se face în parcare. Dar asta este se pare o boală pe care nu-mi dau seama de ce o acceptăm: să începi şantierul şi apoi să-l laşi baltă luni de zile".

Clădirea neterminată de pe Saturn

Atunci când intri în cartierul Ţiglina I pe strada Saturn, nu ai cum să nu observi scheletul clădirii neterminate din colţul străzii, devenit un fel de simbol negativ al zonei respective. Sunt peste zece ani de când clădirea a început să fie ridicată, în coasta fostului complex comercial care a fost lăsat şi el în paragină. Am întrebat Primăria Galaţi ce se întâmplă cu această clădire neterminată şi dacă lucrurile au şanse să se schimbe în bine. "La un moment dat, terenul a fost în litigiu, dar a fost luat în concesiune de două societăţi comerciale. În afară de faptul că, pe legea privind supraimpozitarea clădirilor neîngrijite, le poţi impune cumva să acopere faţada, ca să nu se vadă că e o construcţie neterminată, mai mult nu avem ce le face, pentru că terenul e luat în concesiune, dar nu a fost vorba de un plan de investiţii, cum a fost la Plaja "Dunărea", ca să te duci să le baţi obrazul că au promis că fac şi nu au făcut. Cei de la Patrimoniu au spus că sunt în limitele legii, au autorizaţie de construire. Dacă ar fi încălcat domeniul public, nu li s-ar fi eliberat autorizaţia, în mod cert", ne-a spus Raluca Ardean, purtătoarea de cuvânt a Primăriei.

Natură moartă cu bancă

Cu regret spunem încă o dată faptul că Ţiglina I, unul dintre cele mai vechi şi mai frunoase cartiere ale Galaţiului, a devenit un cartier al gunoaielor aruncate de fiecare pe unde apucă. În imagine vedeţi cam ce se poate întâlni lângă una din băncile amplasate în faţa unui bloc din cartier. Din păcate, situaţia nu este singulară şi ne dovedeşte că unora dintre noi le-ar fi trebuit vreo douăzeci de ani de-acasă, nu numai şapte.

CITEȘTE despre fostul Centru de Transfuzii din Țiglina I. AFLĂ și cine ar putea să-l preia. CLICK AICI

Joi, venim în Barboşi

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului, pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă. Astfel, joi, 20 septembrie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm în Barboşi, să ne spuneţi ce vă nemulţumeşte şi să le sugeraţi autorităţilor ce trebuie făcut în cartier şi în zona adiacentă. Ne puteţi transmite problemele dvs şi pe e-mail, la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 6023 ori Ultima modificare Marți, 18 Septembrie 2018 01:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.