Fostul Centru de Transfuzii ar putea fi preluat de Primărie | FOTO
Foto: Iulia Kelt

Fostul Centru de Transfuzii ar putea fi preluat de Primărie | FOTO
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Fostul Centru de Transfuzii din Ţiglina I a ajuns să însemne pentru acest cartier cam ceea ce reprezintă ruinele fostei fabrici Mehid pentru bulevardul Coşbuc: clădiri cândva importante pentru oraş, lăsate să devină ruine şi focare de mizerie. Însă centrul din Ţiglina ar putea avea parte în curând de o soartă mai bună, spun reprezentanţii Primăriei.

"Clădirea a ajuns paragină şi un culcuş pentru boschetari. Ne este şi frică să mai trecem pe lângă ea", ne-a spus Lucica Gheonea, o pensionară în vârstă de 75 de ani, la întâlnirea săptămânală a "Vieţii libere" cu cititorii săi. Doamna în cauză nu a făcut nimic altceva decât să descrie evidenţa, una dureroasă şi de neînţeles pentru cei ce locuiesc în zonă. Este inexplicabil cum de o astfel de clădire, înconjurată de blocuri în care locuiesc sute, poate mii de gălăţeni, a fost lăsată să se degradeze într-un asemenea hal, fără ca autorităţile să mişte un pai pentru a remedia situaţia. "Dacă nu au bani să o reabiliteze, de ce nu o dărâmă pur şi simplu?", s-a întrebat şi ne-a întrebat un al locuitor al zonei.

Plină de gunoaie aruncate peste tot, cu zidurile pline de de mâzgăleli, fără uşi, fără ferestre, fără nimic, clădirea pare a fi ocolită până şi de cei de la Ecosal, mai obişnuiţi cu astfel de situaţii. Joi, atunci când noi am ajuns la fostul centru, acesta împrăştia un miros care îţi muta nasul din loc. Iar dacă, prin absurd, ai fi vrut să intri măcar doi-trei paşi ca să vezi ce mai este înăuntru, mormanele de gunoaie care te întâmpinau chiar din uşă îţi tăiau orice chef "detectivistic".

Clădirea fostului centru a fost preluată de Consiliul Local Galaţi de la Ministerul Sănătăţii în 2009 şi reprezenta, la acea vreme, locul ideal în care să se mute dispensarul TBC, în condiţiile în care cele două centre, cel de pe Culturii şi cel din complexul Francezi, fuseseră închise. Însă n-a fost să fie. La momentul respectiv, conform unui studiu făcut, suma care rezultase a fi necesară pentru reabilitarea fostului Centru de Transfuzii, de aproximativ 500.000 de lei, se dovedise a fi mult prea mare pentru bugetele instituţiilor publice. An de an, s-a tot sperat că vor fi găsiţi banii pentru începerea lucrărilor, însă acest lucru nu s-a întâmplat nici până astăzi. Vorbim totuşi de nouă ani scurşi de atunci, timp în care clădirea a fost lăsată să moară bucată cu bucată.

Primăria face demersuri de preluare

"Clădirea aparţine municipalităţii, dar este dată în administrarea Spitalului de Pneumoftiziologie şi are destinaţia de servicii medicale. Ca să se poată face ceva acolo, trebuie schimbată această destinaţie, operaţiune care se face prin Ministerul Sănătăţii şi care nu se poate realiza de azi pe mâine. Vă pot spune că se fac demersuri pentru ca Primăria să preia în totalitate clădirea", ne-a declarat purtătoarea de cuvânt a Primăriei Galaţi, Raluca Ardean.

Dacă aceste demersuri vor avea şi o finalitate, rămâne de văzut. Oricum, e mai bine decât nimic.

REPORTAJ în Ţiglina I - click aici

Citit 2159 ori Ultima modificare Luni, 17 Septembrie 2018 01:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.