Pe aici nu se (mai) trece! Cât mai durează lucrările de modernizare de la Spicu (FOTO)
Foto: Iulia Kelt

Pe aici nu se (mai) trece! Cât mai durează lucrările de modernizare de la Spicu (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

„Ştiţi ce e deranjant? Că nu s-au gândit deloc când au demarat lucrările: hai să facem mai întâi o parte, o finalizăm, pe urmă ne apucăm de cealaltă parte! S-au apucat de amândouă deodată, şi uitaţi ce brambureală a ieşit”, ne-au reclamat gălăţenii care locuiesc în zonele "Spicu" şi "Romarta". Oamenii sunt nevoiţi să se strecoare pe unde pot, fie prin spatele blocurilor, unde domneşte degradarea, fie printre şanţuri prea puţin izolate, pentru a ieşi din „încleştarea” şantierelor.

Praf, zgomot şi adrenalină, de asta au parte gălăţenii din zona "Spicu" şi "Romarta", cu care ne-am dat întâlnire joia trecută, la tradiţionalul raid prin cartierele Galaţiului. Oamenii recunosc că lucrările de reabilitare a zonei erau mai mult decât necesare, însă şi-ar fi dorit să nu aibă parte de două şantiere în acelaşi timp, şi la "Romarta", şi la "Spicu". Nu le surâde deloc ideea că trebuie să facă slalom printre gropi şi şanţuri nesemnalizate sau prea puţin izolate! Dovadă incidentul petrecut săptămâna trecută, când un gălăţean, în vârstă de 68 de ani, a alunecat şi a căzut într-o groapă, alegându-se, din fericire, doar cu câteva julituri.

La fel de proaspătă în memorie le este şi uriaşa surpare apărută la finele lunii martie la intersecţia străzii Navelor cu Domnească. Unii cetăţeni privesc cu reticenţă lucrările din parcul de la Spicul, îngrijoraţi de soarta magnoliilor, ale căror rădăcini ar putea fi afectate de săpături. Există suspiciuni că suprafaţa parcului va rămâne mai mică după toată investiţia.

De o parte şi de alta a străzii Domnească, împachetate în plastic, „Fata pe Valuri” - rămasă fără peşti, statuia lui Costache Negri şi artezienele aşteaptă finalizarea lucrărilor, la fel ca locatarii şi agenţii economici ai zonei.

Ce spune Primăria

Potrivit Biroului de Presă al Primăriei municipiului Galaţi, SC Tancrad SRL şi SC Lemacons SRL desfăşoară lucrări în zona „Romarta” – bloc L, şi în zona „Spicu”.

„Este vorba despre modernizarea reţelei electrice de iluminat public, realizarea sistemului de irigaţii pentru spaţiile verzi, montarea dalelor din granit în zona pietonală, dalarea stradală, montarea mobilierului urban şi plantări. Lucrările executate de către cei doi constructori fac parte din amplul proiect de modernizare a zonei centrale a oraşului. Termenul estimat de finalizare a lucrărilor este sfârşitul lunii iunie 2019, cu precizarea că aceste lucrări vor fi corelate cu o altă investiţie importantă, cea care vizează reparaţii capitale la pasajul Dunărea.

Facem precizarea că în zona «Spicu» execută lucrări de reabilitare a reţelelor şi operatorul SC Apă Canal SA, iar termenul de finalizare a lucrărilor comandate de Primărie depinde şi de încheierea celor derulate de către Apă Canal”, ne-a transmis administraţia locală.

De ce-i zice zonei "Spicu"

Gălăţenii veterani ai zonei îşi mai amintesc de ce cartierul lor se numeşte "Spicu". Pentru că, pe vremuri, "Spicul"  era numele singurei brutării care deservea întregul cartier! Nu ca acum, când poţi cumpăra pâine de la orice chioşc sau prăvălie de cartier. Brutăria care a dat nume zonei se afla în locul spaţiului comercial în care acum funcţionează "Gentleman Style Cârlionţ". Prin urmare, dacă ar fi să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului, întregul cartier ar trebui să se numească acum "Cârlionţ".

Joi, venim în Micro 13

Cotidianul "Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului, pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă, în zona în care locuiesc. Astfel, joi, 11 aprilie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm în Micro 13, în faţa Şcolii Gimnaziale "Grigore Moisil", pentru a ne spune care sunt principalele nemulţumiri şi probleme din cartierul dumneavoastră, dar şi pentru a le sugera autorităţilor ce pot face pentru remedierea lor.

În cazul în care nu reuşiţi să ajungeţi la întâlnirea săptămânală din cartierele gălăţene, pentru a ne spune, faţă în faţă, ce vă deranjează în zona în care locuiţi şi cum pot fi îndreptate lucrurile, ziarul "Viaţa liberă" vă pune la dispoziţie o adresă de e-mail la care puteţi face sesizări. Astfel, este suficient să scrieţi sesizarea dumneavoastră pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., de unde va fi preluată şi verificată, în vederea publicării, desigur, cu un punct de vedere din partea autorităţilor în drept. Vă mulţumim!

Foto: Iulia Kelt

Citit 5696 ori Ultima modificare Duminică, 07 Aprilie 2019 18:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.