Cei mai periculoși șerpi din lume au ajuns în Galați! (FOTO și VIDEO)

Cei mai periculoși șerpi din lume au ajuns în Galați! (FOTO și VIDEO)
Reptile vii, la Complexul Muzeal de Științele Naturii
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Peste 100 de exemplare dintre cele mai veninoase specii de reptile din întreaga lume pot fi admirate grație noii expoziții deschise la Complexul Muzeal de Științele Naturii "Răsvan Angheluță" din Galați. Inedita colecție de șerpi, șopârle, broaște țestoase, îi aparține lui Florin Sîrb, atras de mai bine de 20 ani de pasiunea pentru fascinanta, dar și periculoasa lume a reptilelor.

În urmă cu ani de zile, la vârsta la care alții colecționau timbre sau fotografii, Florin Sîrb alerga după... șerpi sau șopârle. "De mic mă atrăgeau reptilele, alergam toată ziua după șopârle, șerpi, nu-mi era frică de ele, le țineam acasă! La un moment dat, în urmă cu vreo 20 ani, am avut niște prieteni buni care aveau niște reptile, luate din Ungaria, de la târguri de profil. Asta m-a inspirat și mai mult și am fost și eu la târguri și am început să cumpăr și eu reptile. M-am axat pe șerpii veninoși, îmi plac foarte mult! Pe unii i-am achiziționat din Germania, unde se țin târguri internaționale și vin crescători din toată lumea", ne mărturisește colecționarul.

Așa se face că, în timp, Florin Sîrb a reușit să adune o colecție unică în România ce cuprinde cam toți șerpii sau reptilele de "top 10" cele mai periculoase vietăți din lume, fie că e vorba de mamba negru, cobra regală egipteană, crotalul, vipera de Gabon, șarpele-tigru australian sau mocasinul de apă.

Dar colecția cuprinde și șerpii uriași care aprind imaginația - anaconda, pitonul, boa constrictor, care nu sunt veninoși, dar care au o forță capabilă să sufoce prada în doar câteva clipe. Iar ca ”peisajul” să fie complet, colecția include și specii rare de broaște țestoase și șopârle - precum gila sau varanul - plus câteva specii de tarantule, scorpioni, broscuțe veninoase sau melci uriași africani. ”Nu sunt greu de crescut, trebuie doar foarte multă atenție, pentru că o singură mușcătură ar putea fi de ajuns... Fiecărui exemplar i-am creat un habitat specific, în funcție de zona din care provine. Temperatura și umiditatea sunt poate factorii care contează în primul rând, dar și o serie de elemente care să le facă pe reptile să se simtă confortabil”, ne explică Florin Sîrb.

Colecția de reptile - expoziția va fi deschisă până în luna octombrie - vine să completeze în mod fericit și celelalte puncte de atracție pe care Complexul Muzeal de Științele Naturii le are, precum Grădina Botanică, Planetariumul, Acvariul și expozițiile tematice temporare.

”Ne-am gândit că, odată cu venirea vacanței, cu relaxarea unor măsuri legate de pandemie, familiile cu copii vor dori să vadă ceva inedit la Complexul Muzeal, iar această colecție de reptile, cu siguranță, va face față unor astfel de cerințe. Sunt sigur că mai ales copiii vor fi fascinați! Nu cred că există cineva care să viziteze expoziția și să nu fie uimit de această diversitate a speciilor, multe dintre ele cum, poate, doar în filme sau în emisiunile la televizor am văzut”, ne-a spus Mădălin Șerban, directorul Complexului Muzeal de Științele Naturii ”Răsvan Angheluță”.

Într-adevăr, venirea vacanței este un bun prilej pentru cei mici de a da frâu liber imaginației, în preajma vietăților care amintesc de aventurile nemaipomenite de prin îndepărtate colțuri ale lumii.

”Ne place foarte mult! Totul! Șopârlele în primul rând! Dar și șerpii cu clopoței! Nu ne e frică de ei! Sau poate puțin.... Dar sunt interesante, mai ales șerpii giganți, ca în filme!”, ne spun Sebi și Maria. Unii dintre cei mici sunt chiar mai familiarizați cu exponatele decât am crede la prima vedere: ”Cel mai mult mi-au plăcut broaștele țestoase, pentru că și eu am una acasă. Dar a mea e micuță, are doar cinci centimetri... Cele de aici sunt puțin diferite. Dar mi-au plăcut și șerpii, mai ales cei mari. Mi se par chiar drăguți în felul lor...”, ne-a spus Sofia.

Șerpii și reptilele par și ele că s-au obișnuit cu prezența publicului și chiar își studiază cu atenție vizitatorii de dincolo de geamurile de protecție. Și să privești în ochi un șarpe Anaconda chiar este o experiență!

Foto și video: Ovidiu Amălinei

Citit 12398 ori Ultima modificare Sâmbătă, 03 Iulie 2021 10:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.