Arteziene ciobite şi bănci sparte, în zona Romarta (FOTO)
Foto: Marian Calestru

Arteziene ciobite şi bănci sparte, în zona Romarta (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Unde dă gălăţeanul cu piciorul se cunoaşte! De pildă, la Romarta! Acolo unde atât băncile, cât mai ales fântânile arteziene poartă urmele şuturilor încasate din partea gălăţenilor care au simţit nevoia să-şi testeze forţa piciorului lovindu-le cu sete. Plăcile ornamentale care îmbracă fântânile arteziene nu au prea rezistat. În partea de jos sunt sparte, crăpate, fisurate sau ciobite şi oferă o privelişte dezolantă, accentuată de apa care se scurge pe pavaj. Nici mobilierul urban nu se simte mai bine. Dar cel mai mult a avut de suferit celebra bancă de formă... "neobişnuită". Cea care le permite gălăţenilor să stea cu picioarele ridicate, pentru un plus de confort şi o mai bună circulaţie a sângelui. În partea de jos, acearta e pur şi simplu măcinată de loviturile primite.

Ceva mai norocoasă este banca similară de la Spicu. A scăpat, deocamdată, întreagă, dar sub ea se află depozitat un strat gros de gunoaie de tot felul, de la resturi vegetale, până la hârtii, PET-uri şi ambalaje. Vechea expresie referitoare la "gunoiul ascuns sub preş" a căpătat o nouă variantă - gunoiul pitit sub bancă. Una peste alta, modul în care este tratată o zonă recent modernizată ne arată nivelul de civilizaţie. Fie că ne place sau nu rezultatul modernizării, costurile, inclusiv cele ale vandalizării, le plătim tot noi!

Citit 6574 ori Ultima modificare Joi, 15 Iulie 2021 01:11

17 comentarii

 • postat de Akbar
  Miercuri, 14 Iulie 2021 19:27
  5.13.199.***
  Cata scoala sa ai, sa-ti dai seama ca lucrarile sunt executate de mantuiala, cu materiale ieftine, de proasta calitate, la care se adauga o receptie "pe masura" a lucrarilor.
  Vazuta din avion, lucrarea e frumoasa, la detalii, e varza. Dale desprinse de pe suport, protectia metalica perforata din zona arborilor are vopseaua umflata, cojita si e montata in bataie de joc, peste tot vezi suruburi de aiurea, unele spoturi din zona pietonala sunt sparte si fisurate, forma si dimensiunile bancilor sunt ceva greu de imaginat ca poate naste o minte umana, iar bancile din zona fantanilor arteziene sunt de un grotesc maxim, cu picioarele din metal vopsit in camp electrostatic ietfin. Din pacate, asta e tot ce a putut naste, arhitectura galateana. Actuala.
  Ciudat, insa placarea stalpilor realizata prin anii '60 din zona "Fetei pe valuri" nu prezinta nici fisuri, crapaturi sau desprinderi de placi decorative.
  0
  25
  Raportează
 • postat de JUSTIŢIARUL
  Miercuri, 14 Iulie 2021 14:37
  81.12.149.***
  Solutia: > O RECEPTIE serioasa din partea autoritatilor la finalizarea lucrarilor si O lege aspra la vandalism pusa in aplicare de Politia Locala care papa foarte multi bani aproape degeaba!!
  1
  33
  Raportează
 • postat de paloma
  Miercuri, 14 Iulie 2021 14:11
  5.13.233.***
  Nu prea pare a vandalism ci mai degraba calitate indoielnica a constructiei !!!
  2
  47
  Raportează
 • postat de CONSTANTIN NICU
  Miercuri, 14 Iulie 2021 13:33
  86.124.120.***
  Eu cred că materialele folosite sunt de proastă calitate.
  Plăcile de marmură ori nu au fost bine lipite ori adezivul folosit nu are același coeficient de dilatare ca placa.
  Referitor la banci, material prost și în strat foarte subțire. (a se vedea și tencuiala dinspre str. Domnească de la fostul Modern)
  Eu cred că Primăria Galați nu are oameni (specialiști) care să recepționeze lucrările pe faze de execuție sau nu vrea, ceea ce este foarte grav.
  Pe străzile Siderurgistilor și 1 Decembrie 1918 stâlpii groși sunt care mai sus, care mai jos (șuruburile și piulițele când se văd când nu).
  Dacă nu am dreptate, îmi cer scuze.
  0
  36
  Raportează
 • postat de DIANA
  Miercuri, 14 Iulie 2021 13:11
  86.35.208.***
  Oare e vina cetatenilor ? sau e o treaba de mantuiala? oare nu sunt camere de filmare? unde sunt acei gardieni sau cum se numesc cei ce ar trebui sa aiba grija de bunul nostru? offff asa multe intrebari si nici un raspuns .... sau daca am cauta raspunsuri sigur nu are cine sa ni-l dea.... firmele au facut treaba ... au luat banii... primaria a semnat de receptie sa sters pe maini... si noi fraierei de cetateni cautam raspunsuri...CINE NI LE DA ... RASPUNSURILE...
  3
  39
  Raportează
 • postat de Lucia
  Miercuri, 14 Iulie 2021 12:33
  193.231.148.***
  Daca s-ar aplica amenzi...
  0
  21
  Raportează
 • Miercuri, 14 Iulie 2021 11:58
  193.231.197.***
  Doamna Melinte, e parfum ce aratati dumneavoastra aici. Sa vedeti ce se intampla in Bucuresti, unde sunt sute de placi crapate, sparte, dezlipite samd. De altfel, e foarte important ca materialele care sunt instalate sa fie de calitate, adaptate scopului lor, rezistente la trafic si la eventuale lovituri care nu sunt intotdeauna intentionate. Placile vad ca sunt cam subtiri, cam de apartament, sau poate de curte de vila, nepotrivite pentru solicitarile unui trafic pietonal specific unui oras ca Galati. Aici e de fapt punctul slab al acestor proiecte de infrumusetare a zonelor publice citadine din Romania: calitatea materialelor. Placile de granit groase de 10-15 centimetri, ca la Londra, Dublin sau Madrid, sunt scumpe. Si atunci, primarii, ca sa ia ochii alegatorilor, aproba proiecte făcute cu materiale de categoria a doua, Cât țin, țin. După aceea, se face altă licitație, alți bani, altă distracție.
  0
  25
  Raportează
 • postat de Bogdan
  Miercuri, 14 Iulie 2021 11:24
  5.13.237.***
  Uitati-va la placile din 1970 minim, care acopera stalpii si veti vedea ca nu-s ciobite. Nu poti sa pui niste placute de gresie si sa ai pretentia sa reziste. Uitati-va la poza nr. 6 si o sa vedeti cum se lasa acolo solul. Lucrari in bataie de joc. Amintiti-va cati ani au rezistat cele vechi, fara nicio intretinere. Sunt huliganii si prost crescutii o problema, da dar o problema mai mare, pe bani, o reprezinta lucrarile de slaba calitate cu materiale asemenea.
  2
  28
  Raportează
 • postat de Matei
  Miercuri, 14 Iulie 2021 09:55
  95.77.107.***
  Unde s-au mai vazut banci facute din rigips placate cu scandurele de brad lacuite?? Cred ca nici la Beresti nu ar pune asa ceva in centru... Oras mai urat decat Galatiul (si aici ma refer la marile orase), sincer nu mi-a fost dat sa vad pana acum. Dar s-ar putea sa gasim cateva exemple prin Africa.
  3
  28
  Raportează
 • postat de carmen
  Miercuri, 14 Iulie 2021 09:54
  195.32.91.***
  sau ,,,daca erau de calitate superioara nu se spargeau ,,,,se taie cu flexu ,,ma gandesc ,,,se vede din avion ca sunt de calitate inferioara ,,ce nu se stie identica marfa dar de calitati diferite ,se vede in factura ...alo dna vrem ceva cu uz de control la cei care au incasat banii mei ,ai tai, plus politia care doarme in masini si nu circula ,nu vezi ce burti au ....
  2
  18
  Raportează
 • postat de Alexutz
  Miercuri, 14 Iulie 2021 09:28
  5.2.205.***
  Asa se intampla cand ies talibanii in oras.......puneti camere de supraveghere.
  Dar bancile alea sf sunt una din cele mai mari batai de joc la adresa cetatenilor, un om in varsta sau cu probleme nu poate sa se cocoate pe tampeniile alea.
  1
  24
  Raportează
 • postat de vader
  Miercuri, 14 Iulie 2021 09:28
  193.230.156.***
  Aveti pretentii de la semintari si las fierbintisti? Gresiti grav, daca aveti. Astia nu stiu decat de frica. Bunul simt este interpretat de astia ca si o boala. Si cand te gandesti ca locul colcaie de purtatori de uniforma, nu poti sa nu te gandesti ca:
  1. ori nu vad
  2. ori se fac ca nu vad.
  Ar mai fi o varianta, va las pe voi sa o deduceti
  1
  19
  Raportează
 • postat de Dino
  Miercuri, 14 Iulie 2021 08:25
  5.13.153.***
  Politia locala tot din banii nostri e platita!
  1
  16
  Raportează
 • postat de Marius
  Miercuri, 14 Iulie 2021 07:56
  46.97.176.***
  "Cetatenii sunt de vina" - asta vor raspunde autoritatile. Mereu aceleasi scuze dar nu invatam nimic din asta.
  Civilizatia s-a facut prin aplicarea legilor (si nu doar prin plimbarea politistilor) si a amerzilor foarte mari.
  Aceste 2 lucruri scoate din cap orice idee a "baietasilor de cartier" care vor sa impresioneze.

  Dar ce fac autoritatile, nimic, doar se plang, nu au instalat destule camere, politia locala doar se plimba si lucrarile facute sunt doar scumpe si frumoase.

  Acele banci, care doar arata ca fiind din beton sunt facute din OSB. Si un copil care merge cu bicicleta si intra in ele (pentru ca nici nu au o centura metalica) poate sa le rupa. Acele placi de la fantanile artezienie au economie de material, daca nu erau goale pe dedesupt nu se puteau rupe indiferent cat dadeai cu piciorul.

  Dar mereu facem aceleasi lucruri (de la cosuri deja ruginite inca de la montaj, cosuri de gunoi prinse in dale, etc.) si mutam toata vina asupra cetatenilor. Astia suntem, asta este civilizatia si cand se dau acei bani multi pe lucrurile de renovare ar trebui sa primim si calitate/lucruri gandite sa reziste si nu doar lucruri frumoase care ar trebui tinute intr-un muzeu.
  1
  22
  Raportează
 • postat de Vox
  Miercuri, 14 Iulie 2021 07:27
  77.111.247.***
  Trecând peste faptul ca problemele apărute sunt rezultatul loviturilor de copită ale animalelor cu doua picioare ce se plimba prin zona, nu pot sa nu remarc în pozele publicate anumite lucruri:
  - este clar ca în spatele acelor porțiuni rupte de la plăcile de marmura/faianță cu care sunt placate fântânile, nu exista suport (baza de sprijin, adeziv) prin urmare marginile respectivelor placi se pot sparge și dacă un copil își leagănă picioarele pe banca și lovește cu călcâiul acea placa. Lucrare prost executata cu sau fără ca șeful de șantier sa știe. Normal ar fi trebuit verificat.
  - acele bănci cu forma speciala, executate din câte observ pe schelet metalic, ar fi trebuit placate măcar cu placi de ciment armate cu așchii de lemn. Din poza publicata par a fi placate cu rigips (deși refuz sa cred ca s-ar fi făcut asa ceva).
  Chiar și dacă ar fi placate cu placi aglomerate ciment/lemn, trebuia sa se tina cont ca expuse în aer liber la intemperii (fără protecție la ploaie) aceste placi pot suferi modificări ale dimensiunilor din cauza temperaturii si umidităţii. Gradul de mobilitate a structurii pe care sunt montate placile și trepidațiile acesteia pot influenta calitatea lucrării finale.
  Prin urmare, stratul de acoperire/tencuiala decorativa aplicata peste acestea se poate degrada ca urmare a deformarilor apărute și toate astea pot fi agravate de factorul uman.
  Ar fi interesant de verificat și văzut ce materiale au fost alese în proiectare și ce s-a folosit de fapt (calitate, dimensiuni) la execuția și renovarea acestor piese de mobilier urban. Sunt șanse sa fie și acestea tot lucrări din categoria celor executate după cum cred meșterii din teren și cu materiale ieftine și nepotrivite dar trecute cu alta denumire în facturi. Cine trebuie sa verifice, sa o facă. Sau... să fie lăsați sa facă tot așa, ca oricum se acoperă unii pe alții.
  Se mai pot observa și alte lucruri din poze dar deja am scris un comentariu plictisitor și asta nu schimba cu nimic realitatea... Suntem niște animale. Suntem ființe fără bun simt, fără respect și care se hrănesc din dorința de a distruge, de a impresiona, de a ieși în evidenta cumva (prin prostie se pare).
  Sa încercam sa schimbam câte ceva în fiecare dintre noi și poate în cele din urma va ieși ceva bun din asta.
  0
  21
  Raportează
 • postat de Cetăţean
  Miercuri, 14 Iulie 2021 06:43
  92.83.34.***
  Cel mai de prost gust acele banci........
  3
  20
  Raportează
 • postat de Babuinul si Gibonul
  Miercuri, 14 Iulie 2021 06:01
  108.245.201.***
  Asta e la Galati . La ce va asteptati ??? Oamenii copacilor asta e . La mai mare
  1
  14
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.