15 pisici şi doi adulți, într-un apartament cu o cameră din Galați. Este nevoie de intervenţia autorităţilor

15 pisici şi doi adulți, într-un apartament cu o cameră din Galați. Este nevoie de intervenţia autorităţilor
Foto, Help Labuș
Evaluaţi acest articol
(43 voturi)

Locuitorii unui bloc, la capătul răbdării.

Miros insuportabil, scandal și teamă! Aceasta este realitatea pe care o trăiesc locuitorii unui bloc din cartierul Micro 17 din oraș, obligați să conviețuiască în același condominiu cu două persoane, mamă și fiu, care creșteau într-un apartament cu o singură cameră nu mai puțin de 15 pisici. „S-au înmulțit aici la mine. Nu făceau nimic rău, se jucau și ele pe aici, prin casă. Nu știu de ce mi le-au luat”, ne-a spus proprietara pisicilor, nemulțumită de intervenția autorităților de protecția animalelor și a Asociației „Help Lăbuș”, care au ridicat patrupedele, în urma sesizărilor repetate ale vecinilor.

După ce vecinii au făcut numeroase petiții la autoritățile locale competente, săptămâna trecută, la ușa locuinței în care erau ținute cele 15 pisici, au sosit oamenii legii de la Biroul Poliției Animalelor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Galați, însoțiți de angajații asociației „Help Lăbuș”. Au descoperit că multe dintre pisici se aflau într-o stare deplorabilă de sănătate, pentru că stăpânii nu aveau întotdeauna hrană să le asigure. Erau slăbite, bolnave, nedeparazitate, iar unele la limita supraviețuirii. „Help Lăbuș” a făcut publică pe Facebook întreaga poveste, însoțită de imagini doveditoare

Reprezentanții de la ”Help Lăbuș” ne-au mai spus că, prima dată când au ajuns în locuință, nu au reușit să ridice toate animalele deoarece stăpâna lor a refuzat. Așa că au fost nevoiți să revină pentru a mai salva o parte dintre pisici, în zilele următoare. 

Focar de infecție

Vineri, 24 februarie, redactorii ”Vieții libere” au mers la adresa indicată pentru a afla, de la fața locului, date despre această situație. Mirosul de la urina pisicilor ne-a izbit încă de la intrarea în scară, ceea ce face ca sesizarea vecinilor să fie îndreptățită. Situația familiei cu 15 pisici nu reprezintă o noutate pentru vecinii care au încercat în nenumărate rânduri, de-a lungul anilor, să rezolve problema, fiind deranjați de mirosul care sufocă scara.

Locatarii ne-au povestit că, deși au încercat să discute amiabil cu vecina lor, totul a fost în zadar, femeia devenind adesea recalcitrantă ori de câte ori se punea problema animalelor pe care le găzduia în condiții inacceptabile în apartamentul său. Totodată, vecinii susțin că atât ea, cât și băiatul ei, în vârstă de 30 de ani, ar avea probleme de sănătate, fapt care face imposibilă comunicarea cu ei.

Vecinii ne-au mărturisit că sunt speriați de cei doi, mamă și fiu, și că evită să se intersecteze pe casa scării cu aceştia.

După ce am discutat cu vecinii, am decis să mergem să vedem condițiile în care atât femeia, cât și fiul ei trăiesc, în casa în care, până de curând, convieţuiau cu cele peste 15 pisici.

Aflând cine suntem, proprietara locuinței a acceptat să stea de vorba cu noi și ne-a invitat înăuntru. Odată intrați în apartament, starea degradată în care se află spațiul, ușile și pereții fiind îmbibați de urina patrupedelor care au trăit acolo ani în șir, a devenit evidentă. Pe lângă aceste urme lăsate de animale, ușile, pereții și chiar și tavanul erau desenate cu acuarele și carioci de fiul doamnei, care este pasionat de pictură, după cum ne-a mărturisit mama lui. Deși am încercat să purtăm un dialog cu ea, dorind să-i aflăm punctul de vedere, a devenit clar că o părere pertinentă era imposibil de obţinut. Totodată, fiul acesteia a prezentat brusc un comportament violent, vizibil deranjat de prezența noastră în locuința lor. Mama a intervenit, calmându-l, şi a insistat să ne continuăm discuţia, din care am aflat că are nevoie de sprijinul autorităților locale.

”Help Lăbuș” solicită ajutorul gălățenilor

De la Asociația ”Help Lăbuș” am aflat că pisicile au fost distribuite pe la diferiți medici veterinari din oraș, unde urmează tratamente destul de costisitoare, după care vor fi sterilizate. „Facem apel la cetățeni să contribuie fiecare cu ce poate pentru a ne ajuta să finalizăm tratamentele lor, destul de costisitoare. Din păcate, un puiuț nu a supraviețuit pentru că era destul de grav, însă celelalte vor trebui sterilizate după finalizarea tratamentului. Apoi vor fi adoptabili și pregătiți să se integreze în familie”, ne-a declarat reprezentanta centrului pentru salvarea animalelor.

În ceea ce-i privește pe cei doi gălăţeni, care au nevoie de sprijin, ”Viața liberă” solicită ajutorul și implicarea instituțiilor locale abilitate să intervină în acest caz. Având în vedere situația critică în care se află mama și fiul ei bolnav, dar și teama pe care am simțit-o în timpul vizitei în locuința celor doi, credem că această familie are nevoie de ajutor medical permanent, pentru a se evita situaţii periculoase atât pentru ei, cât şi pentru vecini.

„Viața liberă” va monitoriza permanent implicarea autorităților locale în acest caz. 

Raluca Ichim, Beatrice Dumitriu

Citit 17772 ori Ultima modificare Vineri, 03 Martie 2023 07:31

5 comentarii

  • postat de Gigel
    Duminică, 26 Februarie 2023 19:40
    5.13.195.***
    @das: cand le tii in casa in mizerie si nespalate sau cand iti arunci laturile si mancarea stricata pe langa bloc ca sa nu te mai duci la tomberon cam e o problema.
    0
    0
  • postat de das
    Duminică, 26 Februarie 2023 18:21
    89.136.7.***
    A avea grija de pisici si catei nu e o problema de sanatate mintala ci denota bunatate, responsabilitate si suflet bun. Aia din Parlament care de 30 ani de fura si ne jecmanesc nu au probleme mintale? Doar cei care au grija de suflete nevinovate si inocente?! Sa va fie rusine !
    Ati tinut aceasta familie in mizerie si saracie si acum o acuzati....i-a duceti-va si ajutati cu niste var, cu gresie, faianta si niste mobila sa va vad atunci..va mai ingesuiti..fir-ati ...sa fiti..de ....
    0
    0
  • postat de Trist si daunator .
    Sâmbătă, 25 Februarie 2023 17:18
    108.245.201.***
    Se intampla d-astea si la case mai mari, recent o celebritate media(RIP) de la capitala si ea avea nu stiu cati caini prin apartament adunati de strada ...e cu singuranta o problema mintala grava .
    0
    0
  • postat de Gigel
    Sâmbătă, 25 Februarie 2023 08:36
    5.13.195.***
    Sunt mulți de genul asta.
    0
    0
  • postat de Tirpitz
    Vineri, 24 Februarie 2023 21:32
    82.76.159.***
    Ce fel de asociatie de proprietari exista acolo, doar cu numele? Cum de nu au luat initiativa??? Idioti care fug de responsabilitati. In acea garsoniera este un focar de infectie in care traiau doi bolnavi psihic si in care au existat atat de multe necuvantatoare nevinovate. Dumnezeule, ramai siderat...
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.