Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
1 comentariu

Bun găsit, dragi iubitori de animale! Şi astăzi vom încerca să vă oferim sfaturi utile pentru creşterea şi îngrijirea animalelor de companie. Continuăm dezbaterea începută privind influenţa şi importanţa pe care o au, în relaţia animal de companie - stăpân, asemănările şi mai ales deosebirile dintre cei doi. Şi cazurile nefericite în care, din cauza incompatibilităţilor dintre cei doi, s-ar putea ajunge la abandon.

Câine prea mare sau prea mic?

"Puiul de câine creşte!", de această realitate ar trebui să ţină seama persoanele care aleg un anume patruped sau o anumită rasă, cucerite de drăgălăşenia micului animal. De cele mai multe ori, uită sau ignoră faptul că, în cazul raselor de talie mare, animalul nu va rămâne la acele dimensiuni, ci se va dezvolta. Şi va fi extrem de greu să creşti într-un apartament de câţiva metri pătraţi un ditamai ciobănescul mioritic!

De asemenea, ar trebui să ţină seama şi de… statura proprie. Nu de puţine ori am văzut persoane cu o constituţie fragilă, mignonă, "târâte" de lesa unui câine mult mai mare şi mai puternic.

Psihologii spun că fiecare caută în viaţă ceea ce simte că-i lipseşte. Iar un câine mare şi puternic ar putea fi completarea pentru o persoană fragilă fizic sau emoţional şi i-ar compensa multe dintre complexele pe care le are. Aşa cum, de pildă, se întâmplă să vedem persoane cu o constituţie robustă, purtând căţei care s-ar putea pierde în pantofii lor mărime mare. Şi care, complexate uneori de propria mărime, îşi găsesc completarea în pufoşenii care le-ar încăpea în buzunarul de la cămaşă. Fireşte, un câine mare şi puternic este mult mai greu de stăpânit decât unul de talie mică, însă cu educaţie şi dresaj, orice câine, oricât de mare şi de puternic, va învăţa să asculte comenzile unui stăpân oricât de mic şi de slab ar fi. Dar, de cele mai multe ori, dresajul animalului de companie este lăsat pe un plan secundar.

Citit 3086 ori Ultima modificare Joi, 28 Februarie 2019 18:35

1 comentariu

 • postat de Galatean Sâmbătă, 02 Martie 2019 15:53 78.96.81.*** Link la comentariu
  0
  1

  Asemanari sau coincidente, referire la subiectul articolului!?

  Ca uneori nici copilul parca nu seamana cu tata; aici poti sa te duci pe linie genetica, pana la proba ADN.

  Dar, doamna jurnalist, in probleme de cine cu cine seamana, va propun o tema de acest gen, par exemple , cu cine din edili seamana un anumit sector din oras, uite, nu intamplator, lucrarea din centru si de la potcoava, asa cum s-au facut, oare cu cine seamana, analizand sub anumite aspecte: griul ala - infumurat, suparat, epui, calitatea, de ce sufera alesul, alesii, ca daca ii dor ficatul, splina, pancreasul, ochii, este ca rosturile si planitatea placilor de gresie nu intrunesc conditiile din proiect;

  Apoi gropile din carosabil si trotuare, poate fi o problema a crcumvolutiumii creierelor celor ce au lasat asa ceva sa ne rupem noi cetatenii masinile si picioarelel, desigur cu voia alesilor.

  Si ii putem trimite la doctor, ca pe astia de acum numai la beciul domnesc!

  Si exemple de acest gen pot fi multe, dar analizand alesii dupa modelul propus poate insanatosim, salubrizam comportamentul in administrarea orasului!

  Ca sa-l citez pe filozoful Mihail Ralea, ca, " a face ordine in idei, este un act de salubritate ideologica", stiind ca administratiile oraselor sunt sub ideologii de partid, departe de stilul profesionist al adevaratei administratii.

  Si poate se va naste o alta ramura a medicinii: cea pentru insanatosirea societatii in ansamblu, pornind din cabina de vot.

  Da, este greu sa insanatosesti o intreaga societate!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.