Şcoala iubitorilor de animale. Ce soluţii folosim împotriva puricilor şi căpuşelor

Şcoala iubitorilor de animale. Ce soluţii folosim împotriva puricilor şi căpuşelor
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Puricii sunt cel mai des întâlniți inamici ai câinilor și prezintă chiar un pericol pentru sănătatea animalului în unele cazuri

Mai mult decât musafiri nepoftiți, puricii se hrănesc cu sângele câinelui și se înmulțesc foarte repede. Chiar dacă speli câinele şi crezi că ai scăpat de purici, există șanse mari să lase în urmă ouă. Puricii sunt și extrem de rezistenți și nu pot fi omorâți prin strivire, iar dacă îi arunci doar din blana câinelui se pot întoarce la fel de ușor. Medicul veterinar îți va recomanda cele mai bune soluții pentru deparazitarea câinelui sau a pisicii, în funcție de vârstă, greutatea sau talia animalului.

Pipete spot-on antipurici pentru câini

Pipetele acționează pe suprafața pielii animalului, dar există și unele care au și acțiune internă. O singură administrare a substanței din pipeta antiparazitară are efect până la opt săptămâni (în funcție de tipul de pipetă ales). Tratamentul cu pipetă poate fi aplicat și acasă, fără ajutorul medicului veterinar. Substanța se aplică pe pielea câinelui, între omoplați, pentru a nu reuși să o lingă. Anumite pipete antipurici au dublă acțiune și pot fi folosite și ca antiparazitare și pentru a vindeca dermatita de piele. Există pe piață o mulțime de pipete spot-on pentru deparazitarea externă a câinelui. Bravecto, Advocate, Advantix sau Frontline sunt doar o parte dintre acestea. Sunt eficiente însă și în cazul căpușelor sau al altor dăunători.

Tablete antipurici pentru câini

Comprimatele masticabile sunt la îndemână și ușor de administrat. Acestea pot fi administrate direct în cavitatea bucală sau cu mâncare și reacțiile adverse sunt rare, dar medicul va recomanda, eventual, o protecţie suplimentară pentru ficat. În cazul puricilor, tabletele au în general efect pe o perioadă de minimum cinci, până la 12 săptămâni. Pentru ca tabletele să-și facă efectul, puricii trebuie să fie fixați și să fi început deja procesul de hrănire pe pielea câinelui.

Bravecto, Nexgard și Simparica sunt poate cele mai cunoscute comprimate masticabile pentru tratamentul și prevenirea infestațiilor cu purici. Chiar dacă tabletele se administrează oral, ele sunt destinate paraziților externi. 

Zgărzi antipurici pentru câini

Zgarda antiparazitară este, poate, cea mai la îndemână soluție pentru a scăpa animalul de purici. O zgardă antiparazitară îl va proteja pe câine de o infestație cu purici și va omorî puricii care ajung pe pielea câinelui. În general, zgărzile sunt folosite ca și metodă de prevenire a puricilor și a altor dăunători și nu ca un tratament, mai ales în cazul unei infestări serioase. Kiltix, Foresto, Bolfo și Scalibor sunt doar o parte dintre zgărzile antiparazitare care previn infestațiile cu purici și alți dăunători. Sunt fabricate în mai multe mărimi, în funcție de talia animalului, și trebuie schimbate, în funcţie de specificaţiile de pe ambalaj, de la o dată la două luni, până la o dată la şase luni.

Citit 2214 ori Ultima modificare Joi, 12 Octombrie 2023 12:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.