Evaluaţi acest articol
(24 voturi)
10 comentarii

Problema comercianţilor moldoveni, care îşi vând produsele pe trotuar, nu şi-a găsit încă o rezolvare, autorităţile urmând să ia o decizie în acest sens în zilele următoare. Până atunci, însă, comunitatea "Curăţăm Galaţiul", care reprezintă o iniţiativă civică a mai multor gălăţeni, a început o acţiune de strângere de semnături pentru susţinerea moldovenilor de peste Prut.
Concret, aceştia îşi doresc ca micii comercianţi să se întoarcă în piaţa din care au fost daţi afară pe 16 octombrie. 
Până acum, membrii comunităţii au reuşit să strângă peste 500 de semnături, în mai puţin de o săptămână. Aceştia sunt de părere că absenţa unei pieţe a basarabenilor îi privează pe cetăţenii gălăţeni de posibilitatea achiziţionării de produse alimentare basarabene cu specific local sau de producţie proprie.
Semnatarii campaniei de strângere de semnături îşi doresc să fie trataţi cu respect cetăţenii de peste Prut, să se ţină cont de cadrul legal al "micului trafic de frontieră", dar şi să se deschidă o piaţă specială a basarabenilor, care să aibă condiţii legale şi să se conformeze normelor de igienă alimentară. 
Cei care vor să susţină acest demers o mai pot face în următoarele două zile semnând petiția online care poate fi găsită pe pagina de facebook a comunităţii "Curăţăm Galaţiul".

Citit 5088 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Decembrie 2017 17:50

10 comentarii

 • postat de Andrei Vineri, 08 Decembrie 2017 23:46 92.86.48.*** Link la comentariu
  0
  4

  Vasile, eu cred a tu ai citit alt articol. Uite ce spune ACEST articol despre petitie: `să se deschidă o piaţă specială a basarabenilor, care să aibă condiţii legale şi să se conformeze normelor de igienă alimentară`

  Raportează
 • postat de Emil Popa Vineri, 08 Decembrie 2017 23:44 89.136.0.*** Link la comentariu
  1
  4

  Amenajarea halelor din Piata Basarabiei s-a realizat printr-o finanțare cu fonduri europene prin programul transfrontalier România-Moldova, tocmai in dorinta de a avea posibilitatea de a se desface marfuri de peste Prut pentru cetățenii din Galați. Cu o singura condiție însa: totul sa se faca legal, cu acte, la vedere. Ori ce se întâmplă în piață este contrabanda cu produse de provenientă incertă, adesea dubioasa fara certificate sanitar veterinare sau de calitate.
  Dacă s-ar limita comerțul doar cu produse industriale, inclusiv din industria alimentara, dar ambalate aceasta activitate s-ar putea relua într-una din piețe.
  Oricum administratia piețelor nu este de capul ei, decizia a fost luata ca urmare a presiunii DSV si DSP si este corecta chiar daca lumea injura.
  Faptul ca în Galati a înflorit comertul cu leguime si fructe și au explodat micile magazine de profil se datoreaza existentei pieței de gros pe care ma mândresc ca am inființat-o pe vremea când am condus Administratia piețelor (2005-2008). Hai să lăsam piata de gros asa cum am gândit-o si sa găsim pentru fratii de peste Prut alte soluții mai convenabile si pentru ei, in sensul sa nu mai inghete pe tarabe sau in jurul pietei pe trotuare si sa fie jecmaniti de intermediari si bisnițari.

  Raportează
 • postat de Ana Vineri, 08 Decembrie 2017 16:28 92.86.51.*** Link la comentariu
  0
  2

  Administratia locala are datoria de a facilita accesul la organele legii care se ocupa de avizele sanitar-veterinare. Administratia locala are datoria de a-i ajuta pe producatorii ca dl. vasile si altii, galateni si basarabeni, sa poata sa isi vanda marfa in conditii legale si cat mai bune.

  Producatorii locali trebuie incurajati si sustinuti. Ei sunt o categorie importanta si care ajuta comunitatea. Producatorii locali sunt deja foarte incercati de asensiunea mega supermarketurilor... numai aceasta usa trantita in nas de catre administratia locala mai lipsea.

  Raportează
 • postat de Vasile Vineri, 08 Decembrie 2017 14:03 82.137.12.*** Link la comentariu
  5
  5

  Initiez si eu o petitie si o strangere de semnaturi pentru dreptul meu constitutional sa vand la taraba carne de la porcul din.curte si si lapte de la vaca tot din curte.
  Am.clienti da politia locala nu ma lasa sa vand.

  Raportează
 • postat de Femeia de servici Vineri, 08 Decembrie 2017 11:50 109.166.129.*** Link la comentariu
  0
  6

  Prima oară trebuie-au stânse semnături pentru ,,curățenia " din Primärie

  Raportează
 • postat de Costi Vineri, 08 Decembrie 2017 11:20 95.77.96.*** Link la comentariu
  1
  11

  Cand am cumparat mai demult oua pentru incubatie, basarabencele imi spuneau de la inceput: nu-ti dau ca le-am tinut la frigider, sau pentru ca le-am spalat. Romancele mi-ar fi vandut si mingi de ping-pong in loc de oua pentru incubatie, numai sa-mi ia banii. Jos palaria pentru moldoveni.

  Cea mai buna dovada ca produsele lor sunt bune, este faptul ca oriunde s-ar duce moldovenii, vin imadiat si samsarii fructe turcesti si rommii cu tigari fara timbru, pentru ca daca nu sunt moldoveni pe langa ei, nici ei nu fac bani.

  Raportează
 • postat de viper Joi, 07 Decembrie 2017 20:47 5.13.223.*** Link la comentariu
  1
  12

  pe vremea cind fratii basarabeni aveau loc sa vind siin m19 si m 17 si apoi in piata de gros am fost foarte multumita de produsele lor .nu am avut niciodata probleme de sanatate mincind alimente de la ei .primaria sa termine cu sicanele si sa faca o piata cu tot ce e necesar sa nu chinuie oamenii care aduc marfa la noi.bag seama ca s-au plins marii comercianti ca le scade vinzarea pt ca la ei gasesti alimente mai curate nu pline de euri si chimicale. lumea s-a desteptat si a inteles de unde sa cumper

  Raportează
 • postat de Andrei Joi, 07 Decembrie 2017 14:46 213.233.109.*** Link la comentariu
  0
  29

  Iata ce spune cineva pe pagina petitiei (cam asta este ceea ce simt si gandesc galatenii):
  `Era singura piata in care ma duceam de placere ! Nu am gustat niciodata din branza sau pestele lor , insa fructele , legumele , si bomboanele erau pe lista de cumparaturi ! Am ramas socata sa vad primitivismul de a vinde merele , strugurii direct pe trotuar fiind periculos atat pentru vanzatori cat si pentru cumparatori... oricum de cand nu mai sunt moldoveni , piata nu mai este aglomerata , se gasesc doar samsari !`

  Raportează
 • postat de V. ALEX. Joi, 07 Decembrie 2017 10:33 178.138.98.*** Link la comentariu
  2
  20

  Masurile impuse de interddictie momentana, prin care producatorii din Basarabia sa-si mai poata vinde produsele lor in spatiul alocat din Piata de GROSS de pe ttr. Basarabiei , le consider inumane si in contradictie cu dorinta ferma de sprijinire si reunire, IN VIITOR, pentru romanii de pe cele doua maluri ale Prutului. Evident, sunt pentru UN COMERT CIVILIZAT, sunt impotriva desfacerii produselor care nu indeplinesc normele unui comert civilizat, dar pana la interdictie se mai pot gasi alte metode de imbunatatire a acestui tip de comert. Si daca spatiul in care au fost acceptati nu este cel care sa le asigure un astfel de comert, atunci propun ca in viitor, sa fie acceptati in PIATA DIN CENTRU, adica fosta PIATA VECHE a municipiului Galati, CARE ESTE APROAPE CONTINUU GOALA, FARA MARFURI AGRO-ALIMENTARE si evident si fara cumparatori. Aici producatorii basarabeni ar veni mult mai aproape de cumparatori ,iar spatiul respectiv ar fi mai bine folosit. Deplasarea producatorilor s-ar face pe str. Basarabiei si in continuare pe str. Prelungirea Traian, sau pe str. Portului, pana la elice si in continuare pe str. Prelungirea Traian.

  Raportează
 • postat de Ionut Joi, 07 Decembrie 2017 09:15 103.50.105.*** Link la comentariu
  30
  6

  Sa meargă în piața mate, nu în piața de en-gros. Nu au ce cauta acolo

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.