„Nu iubiţi cu ochii închişi! Protejaţi-vă!”

„Nu iubiţi cu ochii închişi! Protejaţi-vă!”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O imensă fundă roşie din candele aprinse a luminat de 1 Decembrie, Ziua Mondială Anti-SIDA, pasajul pietonal din zona P-urilor. A fost un mesaj de solidaritate faţă de cei care trăiesc cu HIV/SIDA, un gest de aducere aminte faţă de victimele acestei boli şi un semnal de alarmă împotriva ignoranţei şi a discriminării.

Fundaţia Inimă de Copil din Galaţi în colaborare cu Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA au marcat această zi printr-o acţiune de informare publică.

Purtând în piept funda roşie, simbol al luptei anti-SIDA, zeci de voluntari tineri şi beneficiari ai fundaţiei au împărţit pliante, calendare, prezervative, baloane, fundiţe roşii şi le-au vorbit oamenilor despre HIV/SIDA, despre ignoranţă şi discriminare care fac mai multe victime decât boala înseşi.

Au scris pe un flipchart mesaje despre importanţa protejării de HIV/SIDA şi au invitat trecătorii să li se alăture. Reacţiile oamenilor au fost diferite. Unii au luat materialele informative şi au aprins o lumânare în memoria celor care nu au supravieţuit infectării.

Alţii au respins ferm, reticenţa lor fiind augmentată de ignoranţă: „Nu-mi trebuie! Nu, mulţumesc, dacă e vorba de HIV/SIDA, chiar nu am nevoie! Pe mine nu mă atinge! HIV e pentru homosexuali!”.

Protejaţi-vă!

„Chiar dacă nu ai o viaţă sexuală haotică, nu înseamnă că nu eşti expus la HIV/SIDA. Mesajul pe care vrem să-l transmitem este: ˝Ţi-ai făcut vreodată testarea HIV?˝. Pentru că cei mai mulţi află foarte târziu, la şapte-opt ani de la infectare. Tinerii şi adolescenţii formează grupul cu cea mai mare expunere la HIV/SIDA”, ne-a declarat Anca-Aurora Chiosea, responsabil comunicare la „Inimă de Copil”.

Potrivit reprezentantei UNOPA, Cristina Mereuţă, 55 de tineri care trăiesc cu HIV/SIDA beneficiază în prezent de serviciile sociale şi de dezvoltare şi integrare socio-profesională oferite de „Inimă de Copil”. Sunt tineri frumoşi, inteligenţi, capabili, care pot munci şi îşi doresc să fie de folos societăţii. De fiecare din noi depinde să punem capăt discriminării.

Funda din lumânări a luminat până târziu, în noapte, trimiţând spre Cer şi spre ochii tuturor mesajul de solidaritate şi de speranţă pentru un viitor fără HIV/SIDA. Dintre mesajele scrise de tineri pe flipchart, cel mai impresionant ni s-a părut acesta: „Nu iubiţi cu ochii închişi! Protejaţi-vă!”

Citit 1508 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.