* Peste o sută de tineri, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor medicale şi ai mai multor ONG-uri au organizat ieri o acţiune pe platoul din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor * Motivul: educaţia este esenţială în prevenirea infectării cu HIV * Numai în acest an, 342 de români au aflat că sunt infectaţi cu acest virus sau că suferă de SIDA *
De ce avem nevoie de educaţie împotriva infectării cu virusul HIV şi de evenimente numeroase care să semnaleze pericolul pe care îl reprezintă sindromul imuno-deficienţei umane dobândite (SIDA)?
Pentru că din 1985 până acum nu mai puţin de 16.077 români au fost infectaţi, iar 5.534 dintre aceştia au murit deja de SIDA. Din păcate, 9.802 bolnavi din numărul total raportat sunt sau au fost copii.
Probabil tocmai din acest motiv, Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică (DJSP) Galaţi, alături de Primărie, de reprezentanţii mai multor ONG-uri, de studenţii medicinişti şi de elevi de la mai multe şcoli s-au strâns ieri pe esplanada din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor, într-o acţiune comună.
Au atras atenţia asupra pericolului de infectare, au împărţit pliante şi au recreat, cu lumânări aprinse şi cu trupurile lor, semnul de luptă împotriva SIDA. Circa 100 dintre voluntari au fost studenţi medicinişti, ne-a spus preşedintele Societăţii Studenţilor Medicinişti (SSMG) Galaţi.
Alţi circa 40 erau elevi însoţiţi de prof. Ştefania Cojocaru de la Colegiul Tehnic Traian. „Cu medicaţia potrivită şi cu consiliere, SIDA poate fi ţinută sub control pentru perioade îndelungate de timp, chiar şi pentru 20 de ani”, a precizat coordonatorul programului de Promovare a sănătăţii şi educaţie pentru sănătate din cadrul DJSP, dr. Costinela Georgescu.