Trei expresii care îi fac rău copilului tău

Trei expresii care îi fac rău copilului tău
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Atunci când sunt copiii, băieţii au nevoie de mai multă încredere şi libertate de a face singuri lucrurile, iar fetele au nevoie de grijă şi protecţie. Prea multă libertate sau prea multă protecţie destabilizează însă dezvoltarea lor armonioasă. În opinia psihologului Lenke Iuhoş, adulţii folosesc de multe ori expresii negative sau needucative, care va afecta întreaga viaţă de adult a copilului.

1. "Nu faci nimic cum trebuie!". "Copilul va avea impresia că nu este demn de a face lucrurile corect, va avea sentimente de vinovăţie, va eşua adesea nu din lipsa de abilităţi, ci pentru că se teme. Sunt mai constructive expresii de genul "Este absolut normal să mai greşeşti câteodată". Greşelile trebuie privite ca oportunităţi de a învăţa", declară psihologul Lenke Iuhoş.

2. "Nu mai urla! Ridică-te imediat de pe jos!". "Când copiii au crize de nervi, aceştia nu sunt suficient de maturi ca să le gestioneze. În loc să ţipăm la ei şi să escaladăm cearta, am putea folosi expresii  de genul "Este normal să ai emoţii rele, hai să vedem cum le putem transforma împreună în emoţii plăcute!". Astfel, copiii vor învăţa mai repede cum să le accepte şi cum să răspundă adecvat", explică psihologul.

3. "Nu te mai saturi, mereu vrei şi vrei". "Unii părinţi sau chiar profesori le inhibă dorinţa copiilor de a-şi dori mai mult de la ei şi de la viaţă. De regulă li se reproşează că sunt egoişti, răi sau răsfăţaţi, iar în timp copiii vor învăţa să renunţe. Nu e nimic rău în a-ţi dori mai mult de la tine şi de la viaţă. Expresia care-l va ajuta poate fi: "Este normal să vrei mai mult, asta înseamnă că trebuie să munceşti să ai"", conchide psihologul.

(articol realizat din surse online)

Citit 1538 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Iunie 2019 19:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.