Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Atunci când sunt copiii, băieţii au nevoie de mai multă încredere şi libertate de a face singuri lucrurile, iar fetele au nevoie de grijă şi protecţie. Prea multă libertate sau prea multă protecţie destabilizează însă dezvoltarea lor armonioasă. În opinia psihologului Lenke Iuhoş, adulţii folosesc de multe ori expresii negative sau needucative, care va afecta întreaga viaţă de adult a copilului.

1. "Nu faci nimic cum trebuie!". "Copilul va avea impresia că nu este demn de a face lucrurile corect, va avea sentimente de vinovăţie, va eşua adesea nu din lipsa de abilităţi, ci pentru că se teme. Sunt mai constructive expresii de genul "Este absolut normal să mai greşeşti câteodată". Greşelile trebuie privite ca oportunităţi de a învăţa", declară psihologul Lenke Iuhoş.
2. "Nu mai urla! Ridică-te imediat de pe jos!". "Când copiii au crize de nervi, aceştia nu sunt suficient de maturi ca să le gestioneze. În loc să ţipăm la ei şi să escaladăm cearta, am putea folosi expresii  de genul "Este normal să ai emoţii rele, hai să vedem cum le putem transforma împreună în emoţii plăcute!". Astfel, copiii vor învăţa mai repede cum să le accepte şi cum să răspundă adecvat", explică psihologul.
3. "Nu te mai saturi, mereu vrei şi vrei". "Unii părinţi sau chiar profesori le inhibă dorinţa copiilor de a-şi dori mai mult de la ei şi de la viaţă. De regulă li se reproşează că sunt egoişti, răi sau răsfăţaţi, iar în timp copiii vor învăţa să renunţe. Nu e nimic rău în a-ţi dori mai mult de la tine şi de la viaţă. Expresia care-l va ajuta poate fi: "Este normal să vrei mai mult, asta înseamnă că trebuie să munceşti să ai"", conchide psihologul.
(articol realizat din surse online)

Citit 824 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Iunie 2019 19:44

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro